Przepis na: Spaghetti z sosem pomidorowym
Zgłoś błąd
- 40 dag makaronu (najlepiej spaghetti lub wstążki)
sos: kilogram dojrzałych pomidorów bez skórki
- 2 drobno posiekane cebule
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanych liści bazylii lub zielonej pietruszki albo łyżka suszonej bazylii
- sól i pieprz
- 4 łyżki oliwy (ew. oleju)
- kilkanaście oliwek bez pestek (niekoniecznie)
- kilka łyżek startego parmezanu do posypania na talerzach (niekoniecznie)
Przepis:
Cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanej na patelni oliwie (oleju), dorzuć rozdrobnione pomidory, sól, pieprz i ew. suszoną bazylię. Duś pod przykryciem. Możesz doprowadzić do całkowitego rozgotowania pomidorów (a nawet przetrzeć potem mieszaninę przez sito lub zmiksować) albo pozostawić je niemal surowe w cząstkach. Pod koniec duszenia dorzuć zieleninę i oliwki (całe lub przepołowione). Podawaj z ugotowanym, ale dość twardym (al dente) makaronem, posypane parmezanem.