Przepis na: Spaghetti z papryką
Zgłoś błąd
- 40 dag makaronu (najlepiej spaghetti lub wstążki)
sos: duża drobno posiekana cebula
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 3 strąki papryki (najefektowniej - w różnych kolorach)
- 6 pomidorów bez skórki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- 2 łyżki porwanych listków bazylii
- pół szklanki oliwy
- kilka łyżek startego parmezanu do posypania na talerzach
Przepis:
Cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanej na patelni oliwie. Wrzuć pokrojoną na kawałeczki paprykę i duś wszystko razem przez kilka minut. Dodaj rozdrobnione pomidory, koncentrat, sól, pieprz i cukier (możesz doprawić sos papryką w proszku lub ziołami prowansalskimi). Wymieszaj i przez kilka minut duś na małym ogniu. Na koniec dorzuć świeże listki bazylii. Podawaj z ugotowanym makaronem oraz z parmezanem. Uwaga: Zamiast jednego strąka papryki możesz użyć pokrojonego na kawałki bakłażana średniej wielkości.