Zobacz inne przepisy
Przepis na: Sos pomidorowy klasyczny
Składniki( bazylia ,cebula ,natka pietruszki ,olej ,pieprz ,pomidory ,sól ,tymianek ):
- Kilogram dojrzałych pomidorów pokrojonych na mniejsze cząstki
- 2 cebule pokrojone na kawałki
- szczypta tymianku lub bazylii (najlepsza
- oczywiście
- jest świeża)
- garść zielonej pietruszki drobno posiekanej (jeśli nie masz świeżej bazylii)
- sól i pieprz
- olej do smażenia.
Przepis:

Rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę, dorzuć pozostałe składniki i podgrzewaj, aż pomidory się rozgotują. Przetrzyj mieszaninę przez sito i duś na małym ogniu, aż sos uzyska konsystencję purée. Jeśli chcesz wzbogacić potrawę, posyp sos z wierzchu utartym żółtym serem.