Przepis na: Sos pomidorowy klasyczny

Zgłoś błąd

Składniki( bazylia , cebula , natka pietruszki , olej , pieprz , pomidory , sól , tymianek ):

  • Kilogram dojrzałych pomidorów pokrojonych na mniejsze cząstki
  • 2 cebule pokrojone na kawałki
  • szczypta tymianku lub bazylii (najlepsza
  • oczywiście
  • jest świeża)
  • garść zielonej pietruszki drobno posiekanej (jeśli nie masz świeżej bazylii)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia.

Przepis:

Sos pomidorowy klasyczny
Rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę, dorzuć pozostałe składniki i podgrzewaj, aż pomidory się rozgotują. Przetrzyj mieszaninę przez sito i duś na małym ogniu, aż sos uzyska konsystencję purée. Jeśli chcesz wzbogacić potrawę, posyp sos z wierzchu utartym żółtym serem.