Zobacz inne przepisy
Przepis na: Sos polski
Składniki( chrzan ,cukier puder ,cytryna ,jajka ,jogurt ,papryka ,pietruszka ,sól ,szczypiorek ,śmietana ):
- szklanka gęstej śmietany lub jogurtu (można dodać trochę majonezu)
- 2-3 jajka na twardo
- sok z cytryny
- łyżka utartego chrzanu
- 2-3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- łyżka drobno pokrojonego koperku lub pietruszki
- cukier puder
- sól
Przepis:

Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: O zielonych
Aha, a w ramach sosjerskiej ciekawostki, to w kuchni francuskiej istnieje coś takiego jak sos polski, albo polska okrasa. Ciekawe, czy wiecie co to takiego.
-
sos polski
z pomidorami jeszcze nie probowalam, wyglada na to, ze moze to wlasnie to! dzieki bardzo:) -- widział kto takiego kotka?
-
Re: O zielonych
krysia20000 napisał(a): > Aha, a w ramach sosjerskiej ciekawostki, to w kuchni francuskiej istnieje coś > takiego jak sos polski, albo polska okrasa. Ciekawe, czy wiecie co to takiego. > Czy to może chodzi o bułkę tartą z masłem?
-
Sos polski Wielkanocny
Proponuję ten tradycyjny sos. Składniki: 250 ml śmietany, 3 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka tartego chrzanu, sól, pieprz, cukier, sok z pół cytryny. Wykonanie: żółtka jajek rozetrzeć z sokiem cytryny, dodać śmietanę i pozostałe
-
SOS POLSKI ŚLĄSK
Każdy myślący widzi, że w tej całej "aferze" z wieżą chodzi o narzucenie Polakom niemieckiej wersji historii Śląska, i to wersji w wydaniu niemieckiej prawicy. W ślad za tym idzie przemilczanie zbrodni hitlerowskich, atakowanie ludzi, którzy walczyli o polski Śląsk, zrównanie agresora, czyli
-
Re: Sos polski Wielkanocny
Podoba mi sie tylko ten sok z cytryny, i to w takich ilosciach..... Co on ma dawac?
-
Re: Sos polski Wielkanocny
o rany ale mam inspiracji, dzieki i prosze o jeszcze!!
-
Re: Sos polski Wielkanocny
Potwierdzam-'polski'jest pyszny, można zamiast koperku dać pietruszkę i korniszona, warunek-wszystko drobniutko posiekane; ma lekko kwaskowaty smak i wspaniale pasuje do pieczonych mięs, jaj i galarety. I jeszcze orzechowy-10 dag drobno posiekanych orzechów włoskich, jogurt naturalny, 4 łyżki