Przepis na: Sos polski

Zgłoś błąd

Składniki( chrzan , cukier puder , cytryna , jajka , jogurt , papryka , pietruszka , sól , szczypiorek , śmietana ):

  • szklanka gęstej śmietany lub jogurtu (można dodać trochę majonezu)
  • 2-3 jajka na twardo
  • sok z cytryny
  • łyżka utartego chrzanu
  • 2-3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • łyżka drobno pokrojonego koperku lub pietruszki
  • cukier puder
  • sól

Przepis:

Sos polski
Żółtka oddziel od białek i rozetrzyj z sokiem z cytryny i śmietaną na jednolitą masę. Wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. Na koniec wsyp do sosu drobno posiekane białka. Sos nadaje się do wędlin, zimnych mięs i jajek. Można przygotować go w ogóle bez chrzanu, za to wziąć więcej zieleniny. Jeśli chcesz, żeby miał intensywnie zielony kolor, dodaj do niego 1-2 łyżki soku z ugotowanego mrożonego szpinaku.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: O zielonych

    Aha, a w ramach sosjerskiej ciekawostki, to w kuchni francuskiej istnieje coś takiego jak sos polski, albo polska okrasa. Ciekawe, czy wiecie co to takiego.

  • Re: O zielonych

    krysia20000 napisał(a): > Aha, a w ramach sosjerskiej ciekawostki, to w kuchni francuskiej istnieje coś > takiego jak sos polski, albo polska okrasa. Ciekawe, czy wiecie co to takiego. > Czy to może chodzi o bułkę tartą z masłem?

  • sos polski

    z pomidorami jeszcze nie probowalam, wyglada na to, ze moze to wlasnie to! dzieki bardzo:) -- widział kto takiego kotka?

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    SOS POLSKI SZARY Używany specjalnie do ryb (do karpia i leszcza) do ozora świeżego i peklowanego oraz do główki cielęcej w potrawce. Zasmarzyć łyżkę rumianego masła ze zrumienioną na sucho mąką, rozprowadzić ostudzonym rosołem rybnym lub mięsnym, rozbić dobrze; włożyć filiżankę rodzynków

  • Re: A może wątek kulinarny IX

    SOS POLSKI SZARY Używany specjalnie do ryb (do karpia i leszcza) do ozora świeżego i peklowanego oraz do główki cielęcej w potrawce. Zasmarzyć łyżkę rumianego masła ze zrumienioną na sucho mąką, rozprowadzić ostudzonym rosołem rybnym lub mięsnym, rozbić dobrze; włożyć filiżankę rodzynków

  • Re: Co z powideł śliwkowych?

    drobiu, zwłaszcza kaczki i gęsi, ale kurczak też się nada, wieprzowina również). Inny sos na bazie śliwek/powideł - to sos polski, rodzaj śliwkowo-pomidorowego ketchupu, rzecz wybitna, jeśli lubisz słodko-wytrawne smaki (śliwki/powidła, pomidory, czosnek i niemal dowolne pasujące przyprawy - w mojej

  • ta zupa z zielonego groszku...

    . sos polski. Każda gospodyni miała swoje warianty, ale idea była taka sama. Siostra babci np. robiła ten sos w swojej wersji, mniej intensywny w smaku. A taki genialny zestaw znasz? Schab pieczony z cebulą, boczkiem i kminkiem, a do tego pęcak lub jagły z wędzonymi lub suszonymi śliwkami plus

  • Sos polski Wielkanocny

    Proponuję ten tradycyjny sos. Składniki: 250 ml śmietany, 3 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka tartego chrzanu, sól, pieprz, cukier, sok z pół cytryny. Wykonanie: żółtka jajek rozetrzeć z sokiem cytryny, dodać śmietanę i pozostałe