Przepis na: Sorbet pomarańczowo-cytrynowy

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cytryna , jajka , sok pomarańczowy , sok pomarańczowy , sok z cytryny , woda , woda , żelatyna ):

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 i 1/4 szklanki zimnej wody
  • szklanka wody
  • szklanka cukru
  • szklanka soku z pomarańczy i cytryn np. sok wyciśnięty z 3 pomarańczy i 1 cytryny (można użyć też innego soku)
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 białka

Przepis:

Sorbet pomarańczowo-cytrynowy
Żelatynę namocz w 1/4 szklance zimnej wody. Szklankę wody (ew. wody zmieszanej z jakimś sokiem) gotuj przez kilka minut wraz z cukrem, aż cukier się rozpuści, a płyn nieco zagęści. Do gorącego syropu dodaj namoczoną żelatynę. Wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Żelatynowy płyn połącz ze startą skórką i sokiem. Ostudź i pozostaw w chłodzie (najlepiej wstaw do lodówki), do czasu gdy zacznie tężeć. Białka ubij na sztywno, po czym wymieszaj dokładnie z owocową masą. Naczynie z masą przykryj szczelnie folią i wstaw do zamrażarki. Stosunek pomarańczy do cytryn można zmieniać.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy