Zobacz inne przepisy
Przepis na: Sorbet pomarańczowo-cytrynowy
Składniki( cukier ,cytryna ,jajka ,sok pomarańczowy ,sok pomarańczowy ,sok z cytryny ,woda ,woda ,żelatyna ):
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 i 1/4 szklanki zimnej wody
- szklanka wody
- szklanka cukru
- szklanka soku z pomarańczy i cytryn np. sok wyciśnięty z 3 pomarańczy i 1 cytryny (można użyć też innego soku)
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 białka
Przepis:

Żelatynę namocz w 1/4 szklance zimnej wody. Szklankę wody (ew. wody zmieszanej z jakimś sokiem) gotuj przez kilka minut wraz z cukrem, aż cukier się rozpuści, a płyn nieco zagęści. Do gorącego syropu dodaj namoczoną żelatynę. Wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Żelatynowy płyn połącz ze startą skórką i sokiem. Ostudź i pozostaw w chłodzie (najlepiej wstaw do lodówki), do czasu gdy zacznie tężeć. Białka ubij na sztywno, po czym wymieszaj dokładnie z owocową masą. Naczynie z masą przykryj szczelnie folią i wstaw do zamrażarki. Stosunek pomarańczy do cytryn można zmieniać.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Sorbet pomarańczowo-cytrynowy
Dziecko pluło daniem na cały dom, co dowodzi niezbicie że raczej nie jest ono zbyt smaczne, bo jak moja córka czymś pluje to to niewątpliwie znaczy, że to coś nie jest smaczne i koniec i kropka.
-
Sorbet pomarańczowo-cytrynowy
"Danie wegetariańskie"? To co tu robi żelatyna?