Przepis na: Sola meuniere

Zgłoś błąd

Składniki( cytryna , masło , mąka , pieprz , sól , sól ):

  • 4 filety z soli (około 150 g każdy)
  • 150 g masła (lub 100 g klarowanego)
  • cytryna
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Przepis:

Sola meuniere
Sklarować masło: w małym garnku z grubym dnem rozpuścić powoli masło. Na wierzchu zacznie się tworzyć biała piana, którą trzeba zebrać i usunąć. Na dnie oddzieli się woda z drobnymi zanieczyszczeniami. Delikatnie zlać tłuszcz z wierzchu, uważając, by woda pozostała w garnku. To złociste, sklarowane masło wytrzymuje wyższe temperatury smażenia niż zwykłe masło, pięknie pachnie i można je długo przechowywać.
Filety osuszyć, posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką. Smażyć krótko z obu stron na sklarowanym maśle. Pod koniec smażenia wycisnąć na patelnię sok z cytryny, przez sitko, by nie wpadły pestki. Można posypać posiekaną natką pietruszki i gotowe.

Sola meuniere - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy