Przepis na: Sola meuniere

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( cytryna ,mas³o ,m±ka ,pieprz ,sól ,sól ):

  • 4 filety z soli (oko³o 150 g ka¿dy)
  • 150 g mas³a (lub 100 g klarowanego)
  • cytryna
  • m±ka
  • sól
  • pieprz

Przepis:

Sola meuniere
Sklarowaæ mas³o: w ma³ym garnku z grubym dnem rozpu¶ciæ powoli mas³o. Na wierzchu zacznie siê tworzyæ bia³a piana, któr± trzeba zebraæ i usun±æ. Na dnie oddzieli siê woda z drobnymi zanieczyszczeniami. Delikatnie zlaæ t³uszcz z wierzchu, uwa¿aj±c, by woda pozosta³a w garnku. To z³ociste, sklarowane mas³o wytrzymuje wy¿sze temperatury sma¿enia ni¿ zwyk³e mas³o, piêknie pachnie i mo¿na je d³ugo przechowywaæ.
Filety osuszyæ, posypaæ sol± i pieprzem, oprószyæ m±k±. Sma¿yæ krótko z obu stron na sklarowanym ma¶le. Pod koniec sma¿enia wycisn±æ na patelniê sok z cytryny, przez sitko, by nie wpad³y pestki. Mo¿na posypaæ posiekan± natk± pietruszki i gotowe.

Sola meuniere - Zdjêcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy