Zobacz inne przepisy
Przepis na: Sola meuniere
Składniki( cytryna ,masło ,mąka ,pieprz ,sól ,sól ):
- 4 filety z soli (około 150 g każdy)
- 150 g masła (lub 100 g klarowanego)
- cytryna
- mąka
- sól
- pieprz
Przepis:
Sklarować masło: w małym garnku z grubym dnem rozpuścić powoli masło. Na wierzchu zacznie się tworzyć biała piana, którą trzeba zebrać i usunąć. Na dnie oddzieli się woda z drobnymi zanieczyszczeniami. Delikatnie zlać tłuszcz z wierzchu, uważając, by woda pozostała w garnku. To złociste, sklarowane masło wytrzymuje wyższe temperatury smażenia niż zwykłe masło, pięknie pachnie i można je długo przechowywać.
Filety osuszyć, posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką. Smażyć krótko z obu stron na sklarowanym maśle. Pod koniec smażenia wycisnąć na patelnię sok z cytryny, przez sitko, by nie wpadły pestki. Można posypać posiekaną natką pietruszki i gotowe.
Filety osuszyć, posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką. Smażyć krótko z obu stron na sklarowanym maśle. Pod koniec smażenia wycisnąć na patelnię sok z cytryny, przez sitko, by nie wpadły pestki. Można posypać posiekaną natką pietruszki i gotowe.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: kupilam sole i co teraz?
: www.thekitchn.com/thekitchn/book-club/cooking-with-julia-cook-sole-meuniere-with-us-this-week--044922lub www.cuisine-france.com/recipes/sole-meuniere.htm -- Poszukiwaczy Smaku
-
Re: Ryba smażona na maśle
Julia Child jadła chyba sole meuniere - świeżej soli chyba nie dostaniesz, ale dorsz też będzie dobry. Można wymoczyć w mleku (ja nie moczę), obsuszyć na ręczniku papierowym, posolić, popieprzyć, lekko obtoczyć w mące, dać na patelnię z rozgrzanym masłem (klarowane lepsze, musi go być sporo