Zobacz inne przepisy
Przepis na: Sola meuniere
Sk³adniki( cytryna ,mas³o ,m±ka ,pieprz ,sól ,sól ):
- 4 filety z soli (oko³o 150 g ka¿dy)
- 150 g mas³a (lub 100 g klarowanego)
- cytryna
- m±ka
- sól
- pieprz
Przepis:

Sklarowaæ mas³o: w ma³ym garnku z grubym dnem rozpu¶ciæ powoli mas³o. Na wierzchu zacznie siê tworzyæ bia³a piana, któr± trzeba zebraæ i usun±æ. Na dnie oddzieli siê woda z drobnymi zanieczyszczeniami. Delikatnie zlaæ t³uszcz z wierzchu, uwa¿aj±c, by woda pozosta³a w garnku. To z³ociste, sklarowane mas³o wytrzymuje wy¿sze temperatury sma¿enia ni¿ zwyk³e mas³o, piêknie pachnie i mo¿na je d³ugo przechowywaæ.
Filety osuszyæ, posypaæ sol± i pieprzem, oprószyæ m±k±. Sma¿yæ krótko z obu stron na sklarowanym ma¶le. Pod koniec sma¿enia wycisn±æ na patelniê sok z cytryny, przez sitko, by nie wpad³y pestki. Mo¿na posypaæ posiekan± natk± pietruszki i gotowe.
Filety osuszyæ, posypaæ sol± i pieprzem, oprószyæ m±k±. Sma¿yæ krótko z obu stron na sklarowanym ma¶le. Pod koniec sma¿enia wycisn±æ na patelniê sok z cytryny, przez sitko, by nie wpad³y pestki. Mo¿na posypaæ posiekan± natk± pietruszki i gotowe.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu-
Re: kupilam sole i co teraz?
: www.thekitchn.com/thekitchn/book-club/cooking-with-julia-cook-sole-meuniere-with-us-this-week--044922lub www.cuisine-france.com/recipes/sole-meuniere.htm -- Poszukiwaczy Smaku
-
Re: Ryba sma¿ona na ma¶le
Julia Child jad³a chyba sole meuniere - ¶wie¿ej soli chyba nie dostaniesz, ale dorsz te¿ bêdzie dobry. Mo¿na wymoczyæ w mleku (ja nie moczê), obsuszyæ na rêczniku papierowym, posoliæ, popieprzyæ, lekko obtoczyæ w m±ce, daæ na patelniê z rozgrzanym mas³em (klarowane lepsze, musi go byæ sporo