Zobacz inne przepisy
Przepis na: Soja prawie po bretońsku
Składniki( bazylia ,cebula ,czosnek ,kasza jaglana ,oliwa ,papryka ,pomidory ,pomidory ):
- 3 filiżanki ugotowanej soi
- czerwona cebula
- strąk zielonej papryki
- 2-3 pomidory lub 2/3 puszki pomidorów bez skórki
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- garść liści bazylii
Przepis:

Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę; paprykę pozbaw gniazda nasiennego, posiekaj drobno.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podduś na odrobinie oliwy, dodaj paprykę, zmiażdżony czosnek, dorzuć pomidory (puszkowe podlej sosem własnym, do świeżych dodaj nieco wody).
Duś pod przykryciem, aż pomidory zmiękną, dodaj ugotowaną soję, zostaw na małym ogniu na 10-15 minut. Jeśli potrawa stała się zbyt wodnista, odparuj ją.
Dorzuć posiekaną bazylię. Podawaj na ciepło.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podduś na odrobinie oliwy, dodaj paprykę, zmiażdżony czosnek, dorzuć pomidory (puszkowe podlej sosem własnym, do świeżych dodaj nieco wody).
Duś pod przykryciem, aż pomidory zmiękną, dodaj ugotowaną soję, zostaw na małym ogniu na 10-15 minut. Jeśli potrawa stała się zbyt wodnista, odparuj ją.
Dorzuć posiekaną bazylię. Podawaj na ciepło.