Przepis na: Słodkie bułeczki (bez mleka, jajek, glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , drożdże , jajka , jajka przepiórcze , margaryna , mąka bezglutenowa , sól , woda ):

  • 50 dkg mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
  • 4 dkg drożdży
  • szklanka wody
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g margaryny bezmlecznej
  • 5 przepiórczych jajeczek
  • sól

Przepis:

Słodkie bułeczki (bez mleka, jajek, glutenu)
Włącz piecyk na najwyższą temperaturę. Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na 5 min w ciepłym miejscu. 300 ml ciepłej wody wlej do naczynia, dodaj drożdże, olej, sól wymieszaj z mąką, dodaj pozostałe składniki. Ciasto włóż do foremek wysmarowanych tłuszczem (do 3 wysokości). Wlej po 1 niepełnej łyżeczce wody na wierzch każdej bułeczki i natnij ją na krzyż. Postaw na 10 min do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę możesz po wierzchu posypać sezamem albo słonecznikiem. Wstaw do gorącego pieca o temperaturze powyżej 250°C, piecz ok. 15 min, aż będą brązowe.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu