Przepis na: S³odka zapiekanka z kaszy jaglanej (bez glutenu)
Zg³o¶ b³±d
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka lub wody (albo mleka z wod±)
- 1-2 ³y¿ki mas³a
- pó³ szklanki cukru
- 2 jajka
- esencja waniliowa lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
- gar¶æ rodzynków
- szczypta soli
- 3 ³y¿ki ¶mietany lub stopionego mas³a
- olej lub mas³o do nat³uszczenia ¿aroodpornego naczynia
Przepis:
Kaszê sparz wrz±tkiem, ods±cz na sicie i wrzuæ do gotuj±cego siê mleka z dodatkiem szczypty soli i mas³a. Zagotuj, ca³y czas mieszaj±c. Zmniejsz ogieñ i gotuj pod przykryciem, a¿ kasza wch³onie p³yn. Lekko przestud¼. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj ¿aroodporne naczynie. ¯ó³tka utrzyj z cukrem, dodaj do kaszy. Bia³ka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z kasz±, dodaj rodzynki. Mo¿esz te¿ ubiæ ca³e jaja z cukrem. Prze³ó¿ masê do naczynia, wierzch posmaruj ¶mietan± albo skrop stopionym mas³em. Zapiekaj przez ok. 30 min, a¿ z wierzchu powstanie rumiana skorupka. Przed podaniem mo¿esz polaæ zapiekankê konfiturami, syropem, os³odzon± ¶mietan± albo jogurtem. Mo¿esz zrobiæ zapiekankê z owocami (ok. 40 dag). Najlepsze bêd± ¶wie¿e lub mro¿one ¶liwki albo jab³ka. Owoce rozdrobnij, wymieszaj z cukrem (i cynamonem, je¶li lubisz). Masê z kaszy i owoce uk³adaj w naczyniu warstwami. Kaszê jaglan± mo¿na zast±piæ ry¿em.