Przepis na: Słodka zapiekanka z kaszy jaglanej (bez glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( jajka , kasza jaglana , masło , masło , cukier , cytryna , esencja waniliowa , masło , mleko , olej , rodzynki , sól , śmietana , woda ):

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka lub wody (albo mleka z wodą)
  • 1-2 łyżki masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • esencja waniliowa lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
  • garść rodzynków
  • szczypta soli
  • 3 łyżki śmietany lub stopionego masła
  • olej lub masło do natłuszczenia żaroodpornego naczynia

Przepis:

Słodka zapiekanka z kaszy jaglanej (bez glutenu)
Kaszę sparz wrzątkiem, odsącz na sicie i wrzuć do gotującego się mleka z dodatkiem szczypty soli i masła. Zagotuj, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn. Lekko przestudź. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj żaroodporne naczynie. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do kaszy. Białka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z kaszą, dodaj rodzynki. Możesz też ubić całe jaja z cukrem. Przełóż masę do naczynia, wierzch posmaruj śmietaną albo skrop stopionym masłem. Zapiekaj przez ok. 30 min, aż z wierzchu powstanie rumiana skorupka. Przed podaniem możesz polać zapiekankę konfiturami, syropem, osłodzoną śmietaną albo jogurtem. Możesz zrobić zapiekankę z owocami (ok. 40 dag). Najlepsze będą świeże lub mrożone śliwki albo jabłka. Owoce rozdrobnij, wymieszaj z cukrem (i cynamonem, jeśli lubisz). Masę z kaszy i owoce układaj w naczyniu warstwami. Kaszę jaglaną można zastąpić ryżem.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu