Zobacz inne przepisy
Przepis na: Sernik (bez glutenu)
Składniki( cukier puder ,cukier waniliowy ,jajka ,jajka przepiórcze ,kasza kukurydziana ,masło ,mąka ziemniaczana ,twaróg ):
- 1 kg białego sera
- 5-6 jajek kurzych (lub 20 przepiórczych)
- 2 szklanki cukru pudru
- 1i 1/2 kostki masła
- czubata łyżka drobnej kaszki kukurydzianej lub 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy (niekoniecznie)
Przepis:

Ser przepuść przez maszynkę. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem i ewentualnie cukrem wanilinowym, dodaj masło, dalej ucierając, połącz z serem, kaszką, bakaliami i wymieszaj. Delikatnie dodaj bitą pianę. Piecz w 180°C przez 50-60 min. Możesz wykorzystać gotowy mielony ser. Jeżeli dziecko nie jest uczulone na pomarańcze, do sernika możesz dodać smażoną skórkę pomarańczową, rodzynki itp.