Przepis na: Sernik (bez glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( cukier puder , cukier waniliowy , jajka , jajka przepiórcze , kasza kukurydziana , masło , mąka ziemniaczana , twaróg ):

  • 1 kg białego sera
  • 5-6 jajek kurzych (lub 20 przepiórczych)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1i 1/2 kostki masła
  • czubata łyżka drobnej kaszki kukurydzianej lub 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy (niekoniecznie)

Przepis:

Sernik (bez glutenu)
Ser przepuść przez maszynkę. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem i ewentualnie cukrem wanilinowym, dodaj masło, dalej ucierając, połącz z serem, kaszką, bakaliami i wymieszaj. Delikatnie dodaj bitą pianę. Piecz w 180°C przez 50-60 min. Możesz wykorzystać gotowy mielony ser. Jeżeli dziecko nie jest uczulone na pomarańcze, do sernika możesz dodać smażoną skórkę pomarańczową, rodzynki itp.

Zobacz inne przepisy