Zobacz inne przepisy
Przepis na: Sernik (bez glutenu)
Sk³adniki( cukier puder ,cukier waniliowy ,jajka ,jajka przepiórcze ,kasza kukurydziana ,mas³o ,m±ka ziemniaczana ,twaróg ):
- 1 kg bia³ego sera
- 5-6 jajek kurzych (lub 20 przepiórczych)
- 2 szklanki cukru pudru
- 1i 1/2 kostki mas³a
- czubata ³y¿ka drobnej kaszki kukurydzianej lub 2 p³askie ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy (niekoniecznie)
Przepis:
Ser przepu¶æ przez maszynkê. Oddziel bia³ka od ¿ó³tek. Utrzyj ¿ó³tka z cukrem pudrem i ewentualnie cukrem wanilinowym, dodaj mas³o, dalej ucieraj±c, po³±cz z serem, kaszk±, bakaliami i wymieszaj. Delikatnie dodaj bit± pianê. Piecz w 180°C przez 50-60 min. Mo¿esz wykorzystaæ gotowy mielony ser. Je¿eli dziecko nie jest uczulone na pomarañcze, do sernika mo¿esz dodaæ sma¿on± skórkê pomarañczow±, rodzynki itp.