Przepis na: Schab ze śliwkami
Zgłoś błąd
- ok. 50 dag schabu bez kości
- cebula
- ok. 30 dag śliwek (mogą być wczesne śliwki
- ale niekoniecznie muszą to być węgierki)
- 1-2 jabłka (niekoniecznie)
- kilka goździków (niekoniecznie)
- pół łyżeczki cynamonu
- pieprz
- sól
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki miodu
Przepis:
Mięso pokrój na kotlety, a następnie lekko rozbij jej tłuczkiem. Cebulę posiekaj, śliwki wydryluj. Z niektórych możesz starać się uzyskać zgrabne połówki. Kotlety wraz z cebulą lekko podsmaż (bez zrumienienia) bez patelni, dodaj śliwki (kilka połówek możesz zachować, żeby dorzucić je na końcu), ewentualnie kawałki jabłek (po obraniu ze skórki o odrzuceniu gniazd nasiennych), sól, przyprawy i nieco wody. Wszystko duś na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż mięso stanie się miękkie. Jeśli masz odłożone połówki śliwek, dołóż je na końcu, żeby były w potrawie całkiem nierozgotowane. Dodaj masło i miód, spróbuj, dopraw do smaku. Możesz domieszać do sosu 2 łyżki śmietany lub jogurtu. Zamiast schabu można użyć mięsa drobiowego, a potrawę - głównie po to, żeby dodać jej szyku - posypać wyłuskanymi, siekanymi migdałami.