Przepis na: Schab z pomarańczami

Zgłoś błąd

Składniki( bakłażan , bulion , olej , pieprz , pomarańcze , schab , sok jabłkowy , sól ):

  • kilogram schabu bez kości
  • szklanka rosołu
  • pół szklanki soku jabłkowego (lub białego wina)
  • 3 pomarańcze
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Przepis:

Schab z pomarańczami
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj brytfannę lub inne naczynie do pieczenia mięsa. Mięso opłucz, osącz, natrzyj solą i pieprzem, zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju i przełóż do brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Dolej rosół, wsyp sól i pieprz, włóż do piekarnika. Z jednej pomarańczy wyciśnij sok, zmieszaj go z sokiem jabłkowym (lub winem) i dolej do schabu po pół godzinie pieczenia. Uzyskanym sosem kilkakrotnie polewaj mięso podczas pieczenia. Pozostałe pomarańcze obierz, pokrój skórki na wąskie paseczki (przedtem skrój z nich białą warstwę) i dodaj do sosu. Pod sam koniec pieczenia dorzuć cząstki pomarańczy. Gdy mięso będzie gotowe (sprawdź widelcem), pokrój je w poprzek włókien na plastry, ułóż na półmisku, przybierz cząstkami pomarańczy, polej sosem. Podawaj np. z ziemniakami puree i zieloną sałatą.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Schab z pomarańczami

    I to ma byc przepis dla małego dziecka????!!!!

  • Schab z pomarańczami

    u gory napisano: "danie wegetarianskie" hmmm, w sam raz na wielki piatek ten schab z pomaranczami :)

  • Re: podpowiedźcie- menu- obiad dla dwojga

    puree?ale schemat ryba i ziemniaki jest trochę banalny. schab z pomarańczami- moim zdaniem za cięzkie. znalazłam fajny przepis na wątróbki po wenecku- w mikro ilości byłaby z tego przystwaka. deser- cos ekstra lekiego, kusi mnie aby zrobić krem z białego wina, ale jak ryba będzie z winem, to

Zobacz inne przepisy