Przepis na: Schab pieczony po galicyjsku

Zgłoś błąd

Składniki( kminek , majeranek , olej , schab , sól , śliwki ):

  • 1 kg schabu bez kości
  • 15 dag suszonych
  • umytych śliwek bez pestek
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki majerankum
  • sól
  • folia aluminiowa i łyżka oleju lub - jeszcze lepiej - specjalny woreczek plastikowy do pieczenia

Przepis:

Schab pieczony po galicyjsku
Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Umyte mięso natrzyj solą. Zrób nożem przez środek szczelinę głębokości 1-2 cm. i wypełnij ją śliwkami. Posyp schab przyprawami i włóż do woreczka, dolewając parę łyżek wody. Piecz zgodnie z załączoną instrukcją. Jeżeli nie masz woreczka, zawiń mięso szczelnie w kawałek aluminiowej folii (natłuszczonej od wewnątrz), ułóż na brytfance i podlej odrobiną wody. Pod koniec pieczenia, kiedy mięso będzie już miękkie (sprawdź nakłuwając szpikulcem), otwórz folię, żeby się z wierzchu zrumieniło. Podawaj na zimno z sosem chrzanowym.