Przepis na: Sałatka z ziemniaków z serem blue
Zgłoś błąd
- 800 g ziemniaków niskoskrobiowych
- 100 g sera pleśniowego blue
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 1 cebula pokrojona w wiórki
- 2 łyżki oliwy.
sos: 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól
- pieprz
- 6-8 łyżek oliwy
Przepis:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w łupinach w osolonym wrzątku. Składniki sosu poza oliwą wymieszać, dodawać oliwę stopniowo, aż powstanie kremowy winegret.
Gorące ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę i polać sosem. Odstawić. Oliwę rozgrzać na patelni, cebulkę usmażyć na złoto, wrzucić orzechy i chwilę smażyć.
Pokruszony ser wymieszać z ziemniakami. Posypać gorącymi orzechami z cebulką. Sałatka najlepsza jest lekko ciepła, kiedy gorąca cebulka rozpuszcza trochę ser na ziemniakach.