Przepis na: Sałatka z soczewicy z pieczonymi burakami

Zgłoś błąd

Składniki( buraki , cebula , cukier , dynia , ocet winny , olej z pestek dyni , oliwa , oliwa , oscypek , pieprz , soczewica , sól ):

  • 1/2 szklanki grubej zielonej soczewicy
  • 2 buraki upieczone do miękkości
  • 2 cebule
  • 4 gałązki lubczyku
  • garść łuskanych pestek dyni
  • oscypek pokrojony w cienkie płatki
  • olej z pestek dyni tłoczony na zimno lub oliwa extra vergine
  • ocet winny malinowy
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przepis:

Sałatka z soczewicy z pieczonymi burakami
Pestki dyni wsyp na gorącą suchą patelnię i praż pod przykryciem (będą strzelać) na wolnym ogniu, potrząsając patelnią, aż spuchną i lekko ściemnieją. Soczewicę ugotuj w niesolonej wodzie na pół twardo, odcedź. Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż powoli, aż będzie złocistobrązowa i skarmelizowana. Dorzuć soczewicę, wszystko podsmaż, dopraw solą i mocno pieprzem, dodaj posiekane liście lubczyku.
Sałatkę rozłóż na talerzach. Buraki pokrój na krajalnicy w cienkie przezroczyste plastry, układaj na talerzach z soczewicą jak carpaccio, zakrywając cały talerz. Posyp delikatnie cukrem, pieprzem, skrop octem winnym. Tuż przed podaniem polej buraki olejem z pestek dyni, posyp prażonymi pestkami i płatkami oscypka.

Zobacz inne przepisy