Zobacz inne przepisy
Przepis na: Sałatka z soczewicy z pieczonymi burakami
Składniki( buraki ,cebula ,cukier ,dynia ,ocet winny ,olej z pestek dyni ,oliwa ,oliwa ,oscypek ,pieprz ,soczewica ,sól ):
- 1/2 szklanki grubej zielonej soczewicy
- 2 buraki upieczone do miękkości
- 2 cebule
- 4 gałązki lubczyku
- garść łuskanych pestek dyni
- oscypek pokrojony w cienkie płatki
- olej z pestek dyni tłoczony na zimno lub oliwa extra vergine
- ocet winny malinowy
- oliwa
- sól
- pieprz
- cukier
Przepis:

Pestki dyni wsyp na gorącą suchą patelnię i praż pod przykryciem (będą strzelać) na wolnym ogniu, potrząsając patelnią, aż spuchną i lekko ściemnieją. Soczewicę ugotuj w niesolonej wodzie na pół twardo, odcedź. Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż powoli, aż będzie złocistobrązowa i skarmelizowana. Dorzuć soczewicę, wszystko podsmaż, dopraw solą i mocno pieprzem, dodaj posiekane liście lubczyku.
Sałatkę rozłóż na talerzach. Buraki pokrój na krajalnicy w cienkie przezroczyste plastry, układaj na talerzach z soczewicą jak carpaccio, zakrywając cały talerz. Posyp delikatnie cukrem, pieprzem, skrop octem winnym. Tuż przed podaniem polej buraki olejem z pestek dyni, posyp prażonymi pestkami i płatkami oscypka.
Sałatkę rozłóż na talerzach. Buraki pokrój na krajalnicy w cienkie przezroczyste plastry, układaj na talerzach z soczewicą jak carpaccio, zakrywając cały talerz. Posyp delikatnie cukrem, pieprzem, skrop octem winnym. Tuż przed podaniem polej buraki olejem z pestek dyni, posyp prażonymi pestkami i płatkami oscypka.