Przepis na: Sałatka szpinakowa

Zgłoś błąd

Składniki( czosnek ,czosnek ,gałka muszkatałowa ,jogurt ,ocet winny ,oliwa ,pieprz ,pieprz ,sok z cytryny ,sól ,sól ,szpinak ,śmietana ):

  • pół kg świeżego szpinaku
  • sól
    sos winegret: 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny lub łyżka octu winnego
  • zmiażdżony ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • pieprz (niekoniecznie)
  • sól
    sos jogurtowy: pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • zmiażdżony ząbek czosnku lub szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przepis:

Sałatka szpinakowa
Szpinak oczyść (ogonki pozostaw, zrośniętych ze sobą listków nie rozrywaj), umyj, osącz. Liście szpinaku wrzuć na osolony wrzątek. Rondla nie przykrywaj, by listki nie straciły koloru. Kiedy tylko zmiękną (po blisko 3 minutach gotowania), wyjmij je łyżką cedzakową lub sitem. Dokładnie osącz z wody, po czym rozłóż na półmisku, uważając, by ich nie uszkodzić. Wystudzony szpinak polej sosem winegret lub jogurtowym (sosy otrzymuje się przez wymieszanie odpowiednich składników). Uwagi: gotowy szpinak można posypać pokruszonym serem feta i drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Jeśli chcemy podać szpinak z wody na gorąco, można polać go stopionym masłem z dodatkiem posiekanego jajka na twardo lub tartego parmezanu.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Wakacje na wesoło. Nie tylko szarady

    Dobrze komponują się z różnymi gatunkami sałat: masłową, rzymską, rukolą, roszponką. Zasmakują także w połączeniu ze świeżymi liśćmi szpinaku, o czym warto się przekonać, przygotowując Sałatkę szpinakową z truskawkami i migdałami. Możemy eksperymentować i połączyć owoce z serem pleśniowym, np. typu

  • Re: A może wątek kulinarny XV

    Dobrze komponują się z różnymi gatunkami sałat: masłową, rzymską, rukolą, roszponką. Zasmakują także w połączeniu ze świeżymi liśćmi szpinaku, o czym warto się przekonać, przygotowując Sałatkę szpinakową z truskawkami i migdałami. Możemy eksperymentować i połączyć owoce z serem pleśniowym, np. typu

  • Re: NIE TYLKO KUCHENNE REWOLUCJE

    Dobrze komponują się z różnymi gatunkami sałat: masłową, rzymską, rukolą, roszponką. Zasmakują także w połączeniu ze świeżymi liśćmi szpinaku, o czym warto się przekonać, przygotowując Sałatkę szpinakową z truskawkami i migdałami. Możemy eksperymentować i połączyć owoce z serem pleśniowym, np. typu

  • Re: Wakacje na wesoło. Nie tylko szarady

    SAŁATKA SZPINAKOWA Z TRUSKAWKAMI migdały - 100 gramów sos sałatkowy włoski liście szpinaku - 350 gramów truskawki - 400 gramów koper włoski - 1 sztuka sok z połowy cytryny sok z pomarańczy oliwa z oliwek - 0.25 szklanki ocet balsamiczny - 2 łyżki musztarda - 1 łyżeczka pieprz czarny Upraż migdały

  • Re: NIE TYLKO KUCHENNE REWOLUCJE

    SAŁATKA SZPINAKOWA Z TRUSKAWKAMI migdały - 100 gramów sos sałatkowy włoski liście szpinaku - 350 gramów truskawki - 400 gramów koper włoski - 1 sztuka sok z połowy cytryny sok z pomarańczy oliwa z oliwek - 0.25 szklanki ocet balsamiczny - 2 łyżki musztarda - 1 łyżeczka pieprz czarny Upraż migdały

  • Re: A może wątek kulinarny XV

    SAŁATKA SZPINAKOWA Z TRUSKAWKAMI migdały - 100 gramów sos sałatkowy włoski liście szpinaku - 350 gramów truskawki - 400 gramów koper włoski - 1 sztuka sok z połowy cytryny sok z pomarańczy oliwa z oliwek - 0.25 szklanki ocet balsamiczny - 2 łyżki musztarda - 1 łyżeczka pieprz czarny Upraż migdały

  • Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

    SAŁATKA SZPINAKOWA Drobny, delikatny szpinak, po wymyciu i odCedzeniu na sicie, zmie szać z sokiem cytrynowym i cukrem.

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    SAŁATKA SZPINAKOWA Drobny, delikatny szpinak, po wymyciu i odCedzeniu na sicie, zmie szać z sokiem cytrynowym i cukrem.