Przepis na: Sałatka ryżowa (bezglutenowa)

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , cytryna , estragon , groszek , groszek , natka pietruszki , olej , oliwa , papryka , pieprz , ryż , sól , tymianek ):

  • 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • szklanka ugotowanego na pół twardo zielonego groszku (ziarenka muszą być sprężyste
  • dlatego konserwowy groszek się nie nadaje)
  • cebula
  • strąk czerwonej lub zielonej papryki
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 15 dag upieczonego lub ugotowanego mięsa drobiowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki tymianku lub estragonu
  • sól i pieprz

Przepis:

Sałatka ryżowa (bezglutenowa)
Cebulę posiekaj, paprykę i mięso pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj z ryżem, ziołami, oliwą i sokiem z cytryny. Osól do smaku. Sałatkę ryżową można robić z dowolnymi składnikami (wybierz te, na które twój maluch nie jest uczulony), np. z kukurydzą, rodzynkami, ananasem z puszki, selerem naciowym, oliwkami, jabłkami, kiełkami, orzechami, wędliną, żółtym serem. Bardzo efektowna jest sałatka z mieszanką warzywną (gotujesz kupioną mrożonkę). Zamiast sosu winegret możesz użyć majonezu albo jogurtu (jeśli maluch nie jest na nie uczulony).