Zobacz inne przepisy
Przepis na: Sałatka ryżowa (bezglutenowa)
Składniki( cebula ,cytryna ,estragon ,groszek ,groszek ,natka pietruszki ,olej ,oliwa ,papryka ,pieprz ,ryż ,sól ,tymianek ):
- 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- szklanka ugotowanego na pół twardo zielonego groszku (ziarenka muszą być sprężyste
- dlatego konserwowy groszek się nie nadaje)
- cebula
- strąk czerwonej lub zielonej papryki
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 15 dag upieczonego lub ugotowanego mięsa drobiowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 4-5 łyżek oliwy lub oleju
- 2 łyżeczki tymianku lub estragonu
- sól i pieprz
Przepis:

Cebulę posiekaj, paprykę i mięso pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj z ryżem, ziołami, oliwą i sokiem z cytryny. Osól do smaku. Sałatkę ryżową można robić z dowolnymi składnikami (wybierz te, na które twój maluch nie jest uczulony), np. z kukurydzą, rodzynkami, ananasem z puszki, selerem naciowym, oliwkami, jabłkami, kiełkami, orzechami, wędliną, żółtym serem. Bardzo efektowna jest sałatka z mieszanką warzywną (gotujesz kupioną mrożonkę). Zamiast sosu winegret możesz użyć majonezu albo jogurtu (jeśli maluch nie jest na nie uczulony).