Przepis na: Sałatka litwacka

Zgłoś błąd

Składniki( cielęcina , cytryna , fasolka szparagowa , groszek , jabłka , jajka , marchewka , natka pietruszki , ogórek , seler , ziemniaki ):

  • 50 g pieczeni cielęcej
  • średni ziemniak
  • pół sporej marchwi
  • ćwierć niewielkiego selera
  • 25 g zielonego groszku
  • 25 g fasolki szparagowej
  • pół dużego ogórka kiszonego
  • pół jabłka
  • żółtko jajka ugotowane na twardo
  • łyżeczka posiekanej natki
  • łyżka soku z cytryny

Przepis:

Sałatka litwacka
Ziemniaka, marchew i selera wyszoruj, obierz, umyj. Starannie opłucz fasolkę i groszek. Ugotuj jarzyny w niewielkiej ilości wody (nie wylewaj wywaru! Taki bulion warzywny znakomicie gasi pragnienie). Obierz ogórka i jabłko. Pokrój je w drobniutką kosteczkę. Tak samo pokrój ugotowane warzywa (bez groszku, rzecz jasna) i pieczeń. Rozdrobnione składniki sałatki wymieszaj w misce z sokiem z cytryny. Gdyby sałatka była za sucha, dodaj nieco wywaru. Wyłóż łyżkę sałatki na talerzyk, posyp natką, a wokół zrób wianuszek z rozgniecionego widelcem żółtka.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • 1

    Sałatka litwacka 200 g pieczeni cielęcej lub pieczonego drobiu lub chudego mięsa z rosołu, 4 ziemniaki, 1 marchew, 1/2 średniego selera, 150 g kalafiora, 100 g zielonego groszku, 100 g fasoli szparagowej, ogórek kiszony, jabłko, jajo na twardo, cytryna, natka pietruszki, sól, pieprz, odrobina