Zobacz inne przepisy
Przepis na: Sałatka litwacka
Składniki( cielęcina ,cytryna ,fasolka szparagowa ,groszek ,jabłka ,jajka ,marchewka ,natka pietruszki ,ogórek ,seler ,ziemniaki ):
- 50 g pieczeni cielęcej
- średni ziemniak
- pół sporej marchwi
- ćwierć niewielkiego selera
- 25 g zielonego groszku
- 25 g fasolki szparagowej
- pół dużego ogórka kiszonego
- pół jabłka
- żółtko jajka ugotowane na twardo
- łyżeczka posiekanej natki
- łyżka soku z cytryny
Przepis:

Ziemniaka, marchew i selera wyszoruj, obierz, umyj. Starannie opłucz fasolkę i groszek. Ugotuj jarzyny w niewielkiej ilości wody (nie wylewaj wywaru! Taki bulion warzywny znakomicie gasi pragnienie). Obierz ogórka i jabłko. Pokrój je w drobniutką kosteczkę. Tak samo pokrój ugotowane warzywa (bez groszku, rzecz jasna) i pieczeń. Rozdrobnione składniki sałatki wymieszaj w misce z sokiem z cytryny. Gdyby sałatka była za sucha, dodaj nieco wywaru. Wyłóż łyżkę sałatki na talerzyk, posyp natką, a wokół zrób wianuszek z rozgniecionego widelcem żółtka.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
1
Sałatka litwacka 200 g pieczeni cielęcej lub pieczonego drobiu lub chudego mięsa z rosołu, 4 ziemniaki, 1 marchew, 1/2 średniego selera, 150 g kalafiora, 100 g zielonego groszku, 100 g fasoli szparagowej, ogórek kiszony, jabłko, jajo na twardo, cytryna, natka pietruszki, sól, pieprz, odrobina