Przepis na: Sałatka

Zgłoś błąd

Składniki( ryż ,sól ,szynka ,tuńczyk ,tymianek ,wędlina ,groszek ,natka pietruszki ,ocet ,olej ,orzechy włoskie ,papryka ,pieprz ,rodzynki ,ryba ):

  • 300 g ryżu
  • 160 g zielonego
  • ugotowanego groszku (może być z puszki)
  • 200g szynki lub puszka tuńczyka (ale możemy zrobić sałatkę wyłącznie warzywną i ani wędliny
  • ani ryby nie dodawać)
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu ziołowego lub winnego
  • duża czerwona papryka
  • 3 łyżki łuskanych włoskich orzechów
  • 3 łyżki rodzynków
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Przepis:

Sałatka
Ugotuj ryż. Póki gorący wymieszaj z olejem, octem, solą i pieprzem. Oczyść paprykę z nasion i drobno posiekaj. Pokrusz orzechy. Szynkę pokrój w kostkę. Połącz wszystkie składniki z przestudzonym nieco ryżem. Całość wymieszaj i ułóż na półmisku na liściach zielonej sałaty. Przed podaniem wstaw na godzinę do lodówki.
Przygotowanie - 20 min, gotowanie - 30 min.

Sałatka - Zdjęcia

Sałatka - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • juz szedzki a teraz niemiecka sałatka

    www.youtube.com/watch?v=IyeUjWLf8Us chwilkę poczekać i sałatki przepis zobaczymy

  • Sałatka z fasolą edamame

    Macie jakiś pomysł? Chodzi mi o sałatkę troszkę bardziej treściwą, czyli nie sałata + pomidory + fasola, tylko z jakimiś konkretniejszymi składnikami.

  • Re: Sałatka z fasolą edamame

    ). Mocno wymieszać do zagęszczenia, wymieszać z sałatka ? -- the outdoors is my playground

  • Re: Sałatka jarzynowa

    dominika9933 napisała: > I jeszcze, do tego co napisalyscie, według mnie, te warzywa mają charakterystyc > zny posmak mięsny, a dla mnie sałatka ma smakować sałatka. Bo warzywa z rosołu smakują tym rosołem i dla mnie taka sałatka ?smakuje za niczym?, jak mawiała moja babcia.

  • Re: Sałatka jarzynowa

    A ja znalazłam super sposób na gotowanie rosołu i warzyw do sałatki: do zimnej wody wrzucam: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, obrane warzywa, gotuję je do miękkości, wyjmuję część (te, z których robię sałatkę), dopiero wrzucam mięso ( kurczaka), opaloną cebulę i dalej gotuję na

  • Re: Sałatka jarzynowa

    I jeszcze, do tego co napisalyscie, według mnie, te warzywa mają charakterystyczny posmak mięsny, a dla mnie sałatka ma smakować sałatka. Raz wykorzystałam tak warzywa i nam nie podeszła. eliszka25 napisała: > Tak i do tego warzywa z rosołu, przynajmniej u mnie, są ugotowane na miękko

  • Re: Sałatka jarzynowa

    Ha! Bez jabłka nie ma sałatki ?

  • Sałatka z forum

    Ktoś to kiedyś polecał sałatkę z parmezanem. Takim tartym w plasterki. Ktoś coś?

Zobacz inne przepisy