Przepis na: Sałata ze smażonymi wątróbkami i balsamico

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , cukier , masło , natka pietruszki , ocet balsamiczny , oliwa , oliwa , pieprz , sałata , sól , wątróbka ):

  • 2 garście mieszanej zielonej sałaty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 200 g kurzych wątróbek oczyszczonych i podzielonych na pojedyncze cząstki
  • 2 szalotki pokrojone w piórka
  • masło lub oliwa do smażenia
  • ocet balsamico
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przepis:

Sałata ze smażonymi wątróbkami i balsamico
Przygotuj sos: dwie łyżki balsamico wymieszaj z sześcioma łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem (sos powinien być lekko słodki, a balsamico miewa różny poziom słodyczy).
Sałatę wymieszaj z sosem i rozłóż na talerze.
Na patelni rozgrzej masło lub oliwę, wrzuć szalotki i po chwili wątróbki, dodaj pieprz. Smaż, podrzucając wątróbki na patelni, tak by zrumieniły się równomiernie. Wlej na patelnię 2 łyżki balsamico i poczekaj, aż odparuje. Wątróbki powinny być usmażone, lecz różowe w środku. Gorącymi wątróbkami udekoruj sałatę.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy