Zobacz inne przepisy
Przepis na: Sałata z cykorii z gruszkami, serem blue i orzechami
Składniki( cykoria ,cytryna ,gruszki ,miód ,musztarda ,ocet winny ,oliwa ,orzechy włoskie ,orzechy włoskie ,pieprz ,ser pleśniowy ,sól ):
- 2 dojrzałe twarde gruszki
- garść orzechów włoskich
- 50 g pokruszonego sera pleśniowego
- 2 duże garście mieszanych liści cykorii (cykoria biała i czerwona
- frisee
- radicchio) sos: 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- łyżeczka musztardy diżońskiej
- sól
- pieprz
- łyżeczka miodu
- sok z cytryny
Przepis:

W zakręcanym słoiku wymieszaj ocet z musztardą, miodem, pieprzem i solą. Dolej oliwę i olej, wymieszaj, potrząsając. Dodaj sok z cytryny.
Orzechy upraż na patelni lub w gorącym piekarniku. Liście cykorii dobrze wymieszaj z sosem w misce. Gruszki przetnij na pół, wyjmij gniazda nasienne, pokrój w plasterki, posmaruj sokiem z cytryny. Na doprawionej cykorii ułóż plastry gruszek, posyp orzechami i pokruszonym serem.
Orzechy upraż na patelni lub w gorącym piekarniku. Liście cykorii dobrze wymieszaj z sosem w misce. Gruszki przetnij na pół, wyjmij gniazda nasienne, pokrój w plasterki, posmaruj sokiem z cytryny. Na doprawionej cykorii ułóż plastry gruszek, posyp orzechami i pokruszonym serem.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
moja ulubiona w tym sezonie:
za:kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54042,2942544.html Sałata z cykorii z gruszkami, serem blue i orzechami: garść obranych świeżych orzechów włoskich, dwie duże garście mieszanych liści cykorii (cykoria biała i