Przepis na: Ryż z truskawkami (bezglutenowy)

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , jogurt , mleko , ryż , sól , truskawki ):

  • 2 szklanki mleka (może być wymieszane pół na pół z wodą)
  • szklanka ryżu
  • 2 (lub więcej) szklanki oczyszczonych truskawek
  • szklanka jogurtu naturalnego lub truskawkowego
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Przepis:

Ryż z truskawkami (bezglutenowy)
Zagotuj mleko z cukrem i szczyptą soli (możesz dodać łyżkę masła). Wrzuć ryż i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem, aż płyn zostanie wchłonięty. Połowę truskawek zmiksuj z jogurtem (albo rozgnieć widelcem) i połącz z ryżem. Pozostałymi pokrojonymi w plasterki posyp potrawę już na talerzu. Jeśli chcesz, dodatkowo posłódź.
Deser można też jeść na zimno a zamiast truskawek użyć innych miękkich owoców.

Zobacz inne przepisy