Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ryż z truskawkami (bezglutenowy)
Składniki( cukier ,jogurt ,mleko ,ryż ,sól ,truskawki ):
- 2 szklanki mleka (może być wymieszane pół na pół z wodą)
- szklanka ryżu
- 2 (lub więcej) szklanki oczyszczonych truskawek
- szklanka jogurtu naturalnego lub truskawkowego
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Przepis:
Zagotuj mleko z cukrem i szczyptą soli (możesz dodać łyżkę masła). Wrzuć ryż i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem, aż płyn zostanie wchłonięty. Połowę truskawek zmiksuj z jogurtem (albo rozgnieć widelcem) i połącz z ryżem. Pozostałymi pokrojonymi w plasterki posyp potrawę już na talerzu. Jeśli chcesz, dodatkowo posłódź.
Deser można też jeść na zimno a zamiast truskawek użyć innych miękkich owoców.
Deser można też jeść na zimno a zamiast truskawek użyć innych miękkich owoców.