Przepis na: Ryba z warzywami pod beszamelem

Zgłoś błąd

Składniki( masło , mąka , mieszanka warzywna , mleko , pieprz , ryba , sól ):

  • szklanka mrożonej mieszanki warzywnej
  • 30- 40 dag mrożonych rybnych filetów
  • półtorej szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz

Przepis:

Ryba z warzywami pod beszamelem
Filety wraz z warzywami wrzuć do gotującego się w rondlu mleka. Posól. Doprowadź całość do wrzenia i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryba i warzywa zmiękną. Odcedzoną rybę z warzywami ułóż na półmisku, mleczny płyn odstaw do przestygnięcia. W rondelku lub na patelni rozpuść na niewielkim ogniu masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Stopniowo, wciąż mieszając, by nie potworzyły się grudki, dolewaj do zasmażki przestudzony płyn.
Podgrzewaj, aż do zagotowania się i zgęstnienia sosu. Dopraw sos solą i pieprzem, po czym polej nim rybę i warzywa.
Do gorącego sosu można domieszać kilka łyżek startego, żółtego sera.