Przepis na: Ryba z porami i marchewką
Zgłoś błąd
- 4 filety-płaty z dorsza lub morszczuka
- 2-3 pory (tylko białe części)
- 5 marchewek
- 5 łyżek masła
- opakowanie kwaśnej śmietany (najlepiej z ekolandu)
- sól
- pieprz
Przepis:
Pory pokroić w cienkie paseczki, marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach.
W sporym garnku rozpuścić masło, na dnie ciasno ułożyć filety rybne oprószone solą i pieprzem. Przysypać je warstwą porów, a następnie solą i pieprzem. Pory przykryć warstwą marchewki i także posypać solą oraz pieprzem. Warstwy warzyw powinny być tej samej grubości. Na wierzchu rozsma-rować śmietanę i przykryć garnek.
Gotować na malutkim ogniu. Śmietana spłynie na spód, łącząc się z warzywami i tworząc sos.
Sprawdzić, czy ryba jest gotowa i podawać. Można obok podać ziemniaki ugotowane w mundurkach.