Przepis na: Ryba w sosie pomidorowym z kaszą

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,cukier ,kasza ,kasza jęczmienna ,koncentrat pomidorowy ,listek laurowy ,natka pietruszki ,olej ,pieprz ,pomidory ,ryba ,sól ,tymianek ):

  • 6 mrożonych filetów rybnych
  • cebula (niekoniecznie)
  • 8 pomidorów lub 3 łyżki koncentratu
  • 2 liście laurowe
  • łyżka posiekanej natki pietruszki (niekoniecznie)
  • 2 łyżeczki tymianku
  • łyżeczka cukru
  • szklanka kaszy jęczmiennej lub gryczanej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przepis:

Ryba w sosie pomidorowym z kaszą
Wstaw wodę na kaszę i do sparzenia pomidorów. Posiekaj cebulę. Sparz wrzątkiem pomidory. Kaszę zalej w rondlu 2 szklankami wrzącej wody, posól, przykryj i pozostaw na małym ogniu.
Cebulę posiekaj, po czym zeszklij na rozgrzanym na patelni oleju. Dodaj pozostałe składniki (pomidory po zdjęciu skórki rozdrobnij, a jeśli używasz koncentratu, dolej dodatkowo pół szklanki wody lub soku jabłkowego). Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem, aż ryba zmięknie i zacznie się rozpadać.
Gdy ryba i kasza dochodzą, możesz przygotować zieloną sałatę z sosem winegret lub jakąś surówkę (np. z kiszonej kapusty).
Zamiast ryby użyć można drobiu (najlepiej filetów) pokrojonego na kawałki.