Przepis na: Ryba w sezamie

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta ,dorsz ,masło ,mąka ,mieszanka warzywna ,mintaj ,mleko ,morszczuk ,pieprz ,sezam ,sól ,żółty ser ):

  • 25 dag filetów rybnych ( z dorsza mintaja lub morszczuka)
  • 1.5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mrożonej mieszanki warzywnej (może być dwuskładnikowa)
  • 3 łyżeczki mąki
  • 6 łyżek utartego żóltego sera
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki ziarna sezamowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Przepis:

Ryba w sezamie
Włącz piekarnik i nim się nagrzeje: Włóż filety wraz z warzywami do rondla i zalej mlekiem. Doprowadź całość do wrzenia, przykryj i podgrzewaj na małym ogniu, aż ryba zmięknie. Odlej mleko i zachowaj je w osobnym naczyniu na później.
Rybę wraz z warzywami ułóż w żaroodpornej salaterce . Postaw garnek na niewielkim ogniu, rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Wciąż mieszając, by nie utworzyły się grudki, stopniowo dolewaj do zasmażki odlane wcześniej mleko.
Sos podgrzewaj, aż się zagotuje i zgęstnieje. Wrzuć do sosu 4 łyżki sera, sól i pieprz. Polej tym rybę z warzywami i posyp wszystko resztą sera, tartą bułką i, na koniec, ziarnem sezamowym. Włóż naczynie z rybą do piekarnika i zapiekaj, aż ziarenka sezamu nabiorą złotego koloru.
Podawaj z ziemniakami oraz z surówką warzywną lub z kiszonymi ogórkami.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Niskowęglowe przepisy obiadowe i kolacyjne

    U mnie dziś był chleb, ale za moim własnym przyzwoleniem, to znaczy dużo pracowałam, więc potrzebowałam tych dwóch kromek żytniego ? Ale z poprzednich dni: spaghetti z cukinii z pomidorowym, zupa dyniowa z kurczakiem, zupa kalafiorowa, pulpety z kiszoną kapustą, ryba w sezamie z surówką. Dzielmy

  • ryba w sezamie???

    mam ochote zrobic sobie dzisiaj na obiad rybe w sezamie(zamiast bulki tartej) ale nie mam pojecia czy to pasuje:(( czy jadl ktos z was tak???

  • Re: ryba w sezamie???

    www.gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=689&PHPSESSID=e4a6b3ce09339d7b97f46a1271e4eaf2

  • ryba w sezamie

    podaje tak z obowiazku, bo banalne jest, a ocena tych, ktorzy do ryb czuja pewien dystans byla bardzo wysoka. Rybe (ja wykorzystalem filety z pangi) dzielimy na male kawalki (takie po 5 cm dlugosci), obtaczamy w mące wymieszanej z solą i pieprzem, rozbełtanym jaju, i sezamie (białym). Smazymy na go

  • Re: ryba w sezamie

    , "ktorzy do ryb czuja pewi> en dystans "- to o mnie :) jak już muszę to kupię psrąga, czasem dorsza na pulpety albo solę. co za panga? i jakie ryby jeszcze warto kupić zeby sie przekonać?

  • Re: ryba w sezamie

    Dzięki wielkie za podpowiedź :). Właśnie dziś mam w planie rybki i tak się zastanwialam, czy w cieście czy jak. w tu pomysł akurat :).

  • Re: ryba w sezamie

    A juz myslalam, ze sos jakis z tego sezamu wyaranzerowales ;-))) Ja czuje lekki dystans do ryb a ten sposob ich smazenia uwielbiam- wiec polecam rowniez!

  • Re: Isis, bądź człowieczycą

    isis! napisała: > w japońskiej TV widziałam przepis na rybę w sezamie. Zapomniałam dodać, że nie wiem jaka to ryba, ale była tłuściutka, nie płaska. może węgorz? U nas najbardziej przypominała ją tołpyga ew. amur.

Zobacz inne przepisy