Przepis na: Ryba w beszamelu z kukurydzą

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , dorsz , kukurydza , listek laurowy , masło , mąka , mintaj , mleko , morszczuk , pieprz , sól , woda , żółty ser ):

  • 60 dag mrożonych filetów z mintaja morszczuka lub dorsza
  • duża cebula pokrojona w plastry
  • 2 liście laurowe
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki
  • 25 dag ugotowanej kukurydzy (może być z puszki)
  • 15 dag startego żółtego sera (niekoniecznie)
  • sól i pieprz.

Przepis:

Ryba w beszamelu z kukurydzą
Do płaskiego rondla włóż rybę, cebulę i liście laurowe. Zalej mlekiem z wodą. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu, aż ryba zacznie się rozpadać na kawałki. Rybę z cebulą przełóż do salaterki, a płyn zlej do osobnego naczynia. Na patelni rozpuść masło i stopniowo, stale mieszając, dosypuj mąki. Dodawaj po trochu odlanego wcześniej płynu. Mieszaj i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wrzuć do sosu kukurydzę, ser i rybę. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.
Podawaj z ziemniakami purée i zieloną sałatą.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Ryba w beszamelu z kukurydzą

    Pyszności!! Właśnie niedawno to "oszamałam" (nie dodalam tylko kukurydzy) i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Następnym razem jednak dodam troche ziółek, aby nadały nieco bardziej wyraźnego smaku.