Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ryba w beszamelu z kukurydzą
Składniki( cebula ,dorsz ,kukurydza ,listek laurowy ,masło ,mąka ,mintaj ,mleko ,morszczuk ,pieprz ,sól ,woda ,żółty ser ):
- 60 dag mrożonych filetów z mintaja morszczuka lub dorsza
- duża cebula pokrojona w plastry
- 2 liście laurowe
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek mąki
- 25 dag ugotowanej kukurydzy (może być z puszki)
- 15 dag startego żółtego sera (niekoniecznie)
- sól i pieprz.
Przepis:

Do płaskiego rondla włóż rybę, cebulę i liście laurowe. Zalej mlekiem z wodą. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu, aż ryba zacznie się rozpadać na kawałki. Rybę z cebulą przełóż do salaterki, a płyn zlej do osobnego naczynia. Na patelni rozpuść masło i stopniowo, stale mieszając, dosypuj mąki. Dodawaj po trochu odlanego wcześniej płynu. Mieszaj i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wrzuć do sosu kukurydzę, ser i rybę. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.
Podawaj z ziemniakami purée i zieloną sałatą.
Podawaj z ziemniakami purée i zieloną sałatą.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Ryba w beszamelu z kukurydzą
Pyszności!! Właśnie niedawno to "oszamałam" (nie dodalam tylko kukurydzy) i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Następnym razem jednak dodam troche ziółek, aby nadały nieco bardziej wyraźnego smaku.