Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ryba po żydowsku
Składniki( cebula ,dorsz ,goździki ,mintaj ,olej ,pieprz ,rodzynki ,sok jabłkowy ,sól ):
- 60 dag rozmrożonych filetów z mintaja morszczuka lub dorsza
- 3 cebule pokrojone w drobną kostkę
- 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
- kilka goździków
- garść rodzynek
- sól i pieprz
- olej do smażenia.
Przepis:
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Mikołaj, Wiglia i Boże Narodzenie
Ryba duszona w podduszonej uprzednio poszatkowanej włoszczyźnie i cebuli nazywana była rybą po żydowsku
-
Re: Goście, goście? i żarcie.
To ja jestem jeszcze mnie wybredna. Nie zjem tylko wątróbki. Nawet tatara i rybę po żydowsku z wiekiem nauczyłam się jeść. Bez entuzjazmu, ale zjem. -- Proszę nie uspokajać Bergamotki w takim momencie! W końcu jest częścią małej watahy i może przez chwil kilka poczuć się wściekłą, kąsającą
-
Re: Dania czy produkty do których dorosłam
Nadal nie lubię nóżek w galarecie i ryby po żydowsku i wszelakich galaretek. -- Proszę nie uspokajać Bergamotki w takim momencie! W końcu jest częścią małej watahy i może przez chwil kilka poczuć się wściekłą, kąsającą hieną. Co prawda bardziej przypomina bezzębną pandę, dziamgającą w pocie
-
Re: Galka muszkatalowa - do czego?
Gałkę dodaję do ryby po żydowsku. No i do beszamelu, dużo :)
-
Re: Wigilijny kanon
bardzo mi smakują. Pozostałe dania są dla mnie wręcz niezjadliwe - karpia nie znoszę od zawsze, groch z kapustą fuj (a na przykład taki bigos bardzo lubię), ryba po żydowsku czy grecku nie i nie, jakieś rozmoczone dania z bakaliami. Ktoś tam pisał i inni się oburzali ale to faktycznie taka trochę bieda
-
Re: Kuchnia polska takczy nie?
chłodnik LITEWSKI, śledzik JAPOŃSKI, ryba po ŻYDOWSKU i fasolka po BRETOŃSKU nie ma to jak POLSKA KUCHNIA :D
-
Re: Dlaczego Polacy żrą karpie?
żeby żydom odjąć od ust "rybę po żydowsku".
-
Gefilte - ryba po żydowsku
przepis na rybę po żydowsku podany przez autorkę jest jednym z wielu sposobów na tą potrawę. Dodawanie rodzynek do ryby było charakterystyczne dla Żydów zamieszkujących przed II Wojną Światową tereny dzisiejszej Ukrainy. Natomiast Żydzi z Polski przyrządzali potrawę "na słodko", tzn. z duzo