Przepis na: Ryba po żydowsku

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , dorsz , goździki , mintaj , olej , pieprz , rodzynki , sok jabłkowy , sól ):

  • 60 dag rozmrożonych filetów z mintaja morszczuka lub dorsza
  • 3 cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • kilka goździków
  • garść rodzynek
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia.

Przepis:

Ryba po żydowsku
Filety opłucz i odsącz. Na dużej patelni zeszklij cebulę, dołóż filety i przesmaż. Wlej sok, wsyp sól oraz przyprawy i duś na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dorzuć rodzynki. Można też filety podsmażyć i dopiero później połączyć z zeszkloną cebulą. Trochę więcej pracy, ale efekt chyba lepszy.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Gefilte - ryba po żydowsku

    przepis na rybę po żydowsku podany przez autorkę jest jednym z wielu sposobów na tą potrawę. Dodawanie rodzynek do ryby było charakterystyczne dla Żydów zamieszkujących przed II Wojną Światową tereny dzisiejszej Ukrainy. Natomiast Żydzi z Polski przyrządzali potrawę "na słodko", tzn. z

  • Re: Ryba po żydowsku

    oczywiscie tej po zydowsku jest bardzo duzo, ale jeden przepis mnie przestraszyl, bo jak mozna taka rybe tak dlugo gotowac, np.ze strony gotujmy.to Rybę oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności, umyć i lekko osolić. Cebulę pokroić w plastry i wyłożyć nią dno garnka. Karpia położyć na cebulę, posypać

  • Ryba po żydowsku

    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=87634917&a=87656182 Do zmielonej ryby dodać zeszkloną na maśle cebulę, pieprz, sól, bułeczkę namoczoną i odciśniętą. Ta ryba to może być też szczupak itp. a nawet ryby morskie w porywach.

  • Re: Zbojkotować rybę po żydowsku!

    i chłodnik litewski (na wszelki wypadek)!

  • Re: A co tam kochani u Was w kuchniach teraz słyc

    a robiliście rybę po żydowsku? zarąbiasta jest

  • Re: Lajtowo - w jakiej kolejności

    budzik11 napisała: > Jak dajecie radę jeść smażone ryby po słodkich kluskach? Mnie by zemdliło (deli > katnie mówiąc). Po kluskach jemy barszcz :) I te kluski tak bardzo słodkie nie są, a czekamy na nie cały rok. A po słodkawej rybie po żydowsku jemy smażoną i do nich tę chałkę i jakoś to

  • Od stu lat...:))))

    Od stu lat, niemal dosłownie od stu, w mojej rodzinie przygotowuje się tzw. rybę po żydowsku, czyli zmieloną z dodatkiem przypraw, uformowaną na gazie właśnie w wałek i potem gotowaną z jarzynami i łbem ryby na dodatek dla lepszego smaku - głównie na wigilię. Nikt nie zauważył jakiegoś zapachu gazy

  • Re: well...

    Rosalka.... nie prowokuj.... wigilia: - zupa rybna, barszcz lub grzybowa - karp po żydowsku - pierogi z kapustą i grzybami - makiełki - groch z kapustą - kapusta z grzybami - ryba w occie - śledź w oleju - karp w galarecie - sos do ryby po żydowsku ;) - kompot z suszonych owoców

Dodaj swoją recenzję
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Zobacz inne przepisy