Przepis na: Ryba po żydowsku

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , dorsz , goździki , mintaj , olej , pieprz , rodzynki , sok jabłkowy , sól ):

  • 60 dag rozmrożonych filetów z mintaja morszczuka lub dorsza
  • 3 cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • kilka goździków
  • garść rodzynek
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia.

Przepis:

Ryba po żydowsku
Filety opłucz i odsącz. Na dużej patelni zeszklij cebulę, dołóż filety i przesmaż. Wlej sok, wsyp sól oraz przyprawy i duś na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dorzuć rodzynki. Można też filety podsmażyć i dopiero później połączyć z zeszkloną cebulą. Trochę więcej pracy, ale efekt chyba lepszy.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Kuchnia polska takczy nie?

    chłodnik LITEWSKI, śledzik JAPOŃSKI, ryba po ŻYDOWSKU i fasolka po BRETOŃSKU nie ma to jak POLSKA KUCHNIA :D

  • Re: Kuchnia polska takczy nie?

    Lato bez chłodnika litewskiego latem straconym. Wyjście na shoty bez śledzika po japońsku nie ma racji bytu. Wigilia bez ryby po żydowsku? Niemożliwe. Jesienią koniecznie fasolka po bretońsku... Żeby nabrać sił na grzybobranie. Kuchnia polska trzyma się całkiem mocno, jak widać

  • Re: Dlaczego Polacy żrą karpie?

    żeby żydom odjąć od ust "rybę po żydowsku".

  • Re: nawet Konrad Piasecki uznal porazke

    znowu marzysz święty człowieku? napij się Kosher'a przegryź rybą po żydowsku I do lóżka z tobą obrabiać Salcię-może zaskoczy I próbówki będą zbędne. Jako wasz przyjaciel sukcesu wam życze. -- ZEN

  • Re: ,,, Hi hi ,,,,,

    Przyjezdny kupiec wstępuje do chełmskiej restauracji o apetycznej nazwie "Sara Indyk". - Czy mogę dostać rybę po żydowsku? - Rybę po żydowsku? - powtarza właścicielka. - Pojutrze jest dzień targowy, to będzie ryba... - To może kurę w rosole? - Kura była dopiero wczoraj... - A pieczeń cielęca

  • Gefilte - ryba po żydowsku

    przepis na rybę po żydowsku podany przez autorkę jest jednym z wielu sposobów na tą potrawę. Dodawanie rodzynek do ryby było charakterystyczne dla Żydów zamieszkujących przed II Wojną Światową tereny dzisiejszej Ukrainy. Natomiast Żydzi z Polski przyrządzali potrawę "na słodko", tzn. z duzo

  • Ryba po żydowsku

    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=87634917&a=87656182 Do zmielonej ryby dodać zeszkloną na maśle cebulę, pieprz, sól, bułeczkę namoczoną i odciśniętą. Ta ryba to może być też szczupak itp. a nawe

  • Re: Zbojkotować rybę po żydowsku!

    i chłodnik litewski (na wszelki wypadek)!