Przepis na: Ryba po żydowsku

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,dorsz ,goździki ,mintaj ,olej ,pieprz ,rodzynki ,sok jabłkowy ,sól ):

  • 60 dag rozmrożonych filetów z mintaja morszczuka lub dorsza
  • 3 cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • kilka goździków
  • garść rodzynek
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia.

Przepis:

Ryba po żydowsku
Filety opłucz i odsącz. Na dużej patelni zeszklij cebulę, dołóż filety i przesmaż. Wlej sok, wsyp sól oraz przyprawy i duś na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dorzuć rodzynki. Można też filety podsmażyć i dopiero później połączyć z zeszkloną cebulą. Trochę więcej pracy, ale efekt chyba lepszy.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Dania czy produkty do których dorosłam

    Nadal nie lubię nóżek w galarecie i ryby po żydowsku i wszelakich galaretek. -- Proszę nie uspokajać Bergamotki w takim momencie! W końcu jest częścią małej watahy i może przez chwil kilka poczuć się wściekłą, kąsającą hieną. Co prawda bardziej przypomina bezzębną pandę, dziamgającą w pocie

  • Re: Wigilijny kanon

    bardzo mi smakują. Pozostałe dania są dla mnie wręcz niezjadliwe - karpia nie znoszę od zawsze, groch z kapustą fuj (a na przykład taki bigos bardzo lubię), ryba po żydowsku czy grecku nie i nie, jakieś rozmoczone dania z bakaliami. Ktoś tam pisał i inni się oburzali ale to faktycznie taka trochę bieda

  • Re: Galka muszkatalowa - do czego?

    Gałkę dodaję do ryby po żydowsku. No i do beszamelu, dużo :)

  • Re: Kuchnia polska takczy nie?

    chłodnik LITEWSKI, śledzik JAPOŃSKI, ryba po ŻYDOWSKU i fasolka po BRETOŃSKU nie ma to jak POLSKA KUCHNIA :D

  • Re: Dlaczego Polacy żrą karpie?

    żeby żydom odjąć od ust "rybę po żydowsku".

  • Gefilte - ryba po żydowsku

    przepis na rybę po żydowsku podany przez autorkę jest jednym z wielu sposobów na tą potrawę. Dodawanie rodzynek do ryby było charakterystyczne dla Żydów zamieszkujących przed II Wojną Światową tereny dzisiejszej Ukrainy. Natomiast Żydzi z Polski przyrządzali potrawę "na słodko", tzn. z duzo

  • Re: Kuchnia polska takczy nie?

    Lato bez chłodnika litewskiego latem straconym. Wyjście na shoty bez śledzika po japońsku nie ma racji bytu. Wigilia bez ryby po żydowsku? Niemożliwe. Jesienią koniecznie fasolka po bretońsku... Żeby nabrać sił na grzybobranie. Kuchnia polska trzyma się całkiem mocno, jak widać

  • Ryba po żydowsku

    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=87634917&a=87656182 Do zmielonej ryby dodać zeszkloną na maśle cebulę, pieprz, sól, bułeczkę namoczoną i odciśniętą. Ta ryba to może być też szczupak itp. a naw