Przepis na: Ryba po żydowsku

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,dorsz ,goździki ,mintaj ,olej ,pieprz ,rodzynki ,sok jabłkowy ,sól ):

  • 60 dag rozmrożonych filetów z mintaja morszczuka lub dorsza
  • 3 cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • kilka goździków
  • garść rodzynek
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia.

Przepis:

Ryba po żydowsku
Filety opłucz i odsącz. Na dużej patelni zeszklij cebulę, dołóż filety i przesmaż. Wlej sok, wsyp sól oraz przyprawy i duś na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dorzuć rodzynki. Można też filety podsmażyć i dopiero później połączyć z zeszkloną cebulą. Trochę więcej pracy, ale efekt chyba lepszy.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Mikołaj, Wiglia i Boże Narodzenie

    Ryba duszona w podduszonej uprzednio poszatkowanej włoszczyźnie i cebuli nazywana była rybą po żydowsku

  • Re: Goście, goście? i żarcie.

    To ja jestem jeszcze mnie wybredna. Nie zjem tylko wątróbki. Nawet tatara i rybę po żydowsku z wiekiem nauczyłam się jeść. Bez entuzjazmu, ale zjem. -- Proszę nie uspokajać Bergamotki w takim momencie! W końcu jest częścią małej watahy i może przez chwil kilka poczuć się wściekłą, kąsającą

  • Re: Dania czy produkty do których dorosłam

    Nadal nie lubię nóżek w galarecie i ryby po żydowsku i wszelakich galaretek. -- Proszę nie uspokajać Bergamotki w takim momencie! W końcu jest częścią małej watahy i może przez chwil kilka poczuć się wściekłą, kąsającą hieną. Co prawda bardziej przypomina bezzębną pandę, dziamgającą w pocie

  • Re: Galka muszkatalowa - do czego?

    Gałkę dodaję do ryby po żydowsku. No i do beszamelu, dużo :)

  • Re: Wigilijny kanon

    bardzo mi smakują. Pozostałe dania są dla mnie wręcz niezjadliwe - karpia nie znoszę od zawsze, groch z kapustą fuj (a na przykład taki bigos bardzo lubię), ryba po żydowsku czy grecku nie i nie, jakieś rozmoczone dania z bakaliami. Ktoś tam pisał i inni się oburzali ale to faktycznie taka trochę bieda

  • Re: Kuchnia polska takczy nie?

    chłodnik LITEWSKI, śledzik JAPOŃSKI, ryba po ŻYDOWSKU i fasolka po BRETOŃSKU nie ma to jak POLSKA KUCHNIA :D

  • Re: Dlaczego Polacy żrą karpie?

    żeby żydom odjąć od ust "rybę po żydowsku".

  • Gefilte - ryba po żydowsku

    przepis na rybę po żydowsku podany przez autorkę jest jednym z wielu sposobów na tą potrawę. Dodawanie rodzynek do ryby było charakterystyczne dla Żydów zamieszkujących przed II Wojną Światową tereny dzisiejszej Ukrainy. Natomiast Żydzi z Polski przyrządzali potrawę "na słodko", tzn. z duzo