Przepis na: Ryba po grecku II

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,cukier ,cytryna ,dorsz ,koncentrat pomidorowy ,liść laurowy ,mąka ,mintaj ,ocet winny ,olej ,pieprz ,sól ,włoszczyzna ):

  • 60 dag rozmrożonych filetów z mintaja morszczuka lub dorsza
  • 4 łyżki mąki
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • 2 listki laurowe
  • cukier
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przepis:

Ryba po grecku II
Filety umyj i odsącz, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Następnie oprósz mąką i podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe przełóż na półmisek.
Warzywa oczyść, opłucz, pokrój na paseczki lub zetrzyj na grubej tarce. Lekko podsmaż z cebulą, dolej nieco wody, skrop sokiem z cytryny lub octem winnym, wrzuć listki laurowe i duś do miękkości. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, sól pieprz, cukier i ewentualnie odrobinę musztardy.
Sos powinien być gęsty, o smaku słodkawo-kwaskowatym. Zalej rybę sosem. Gotowe danie możesz udekorować zieloną pietruszką lub liśćmi sałaty.
Rybę po grecku podawać można równie dobrze na zimno - z chlebem (na przystawkę), jak na gorąco - z ziemniakami czy makaronem (jako danie obiadowe).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Ryba po grecku II

    ja tez zrobie wg Twojego przepisu. Kiedys robilam wg przepisu mojej babci, ruba po grecku bylawspaniala i cos kojarze Twoj przepis. Wseolych swiat:)

  • ryba po grecku II faza p+w

    po tyle samo warzyw : marchwi,pora,selera,pietruszki i cebuli -wszystko obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach -wsypać do garnka z grubym dnem , -dodać sok z 1/2 cytryny -2 szklanki wody -100 ml przecieru z pomidorów -sól ,pieprz do smaku -dusić pod przykrywką do miękkości uzupełniając

  • Ryba po grecku II

    Hej Grazyna! Mieszkam w Szwecji i mam zamiar wykorzystac twoja recepte na rybe po grecku i zaserwowac ja na Wigilie u tesciöw mojej cörki. Mam nadzieje, ze mi sie uda. Wiem,ze to jest przepyszne danie, poniewaz moja Mama przyrzadzala to w Warszawie przed wieloma latami wstecz. Mieszkam w Sz

  • Re: Ryba po grecku II

    ja zawsze doprawiam rybę odrobiną cynamonu i gozdzikiem i sporą dawką chili, ewentualnie odrobina cukru - na słotko ostro z piernikowym aromatem??

  • Re: Ryba po grecku II

    Dobrze też dodać do warzyw łyżkę musztardy.

  • Polecam Rybę po Grecku II faza

    Wersja light bez dodatku cukru tylko słodzik do smaku. To możemy w II fazie spokojnie, a pyszne jest Najlepsza z pangi. Trzeba wrzucić rybkę i obsmażyć z solą i pieprzem, na drugiej patelni wrzucamy gotową włoszczyznę Hortexu lub inną, 2 kostki papryczki, 1 kostkę cebulki, potem dodajemy sosi