Przepis na: Ryba po grecku

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , cukier , cytryna , koncentrat pomidorowy , liść laurowy , mąka , ocet winny , olej , pieprz , ryba , sól , włoszczyzna ):

  • ok. 50 dag (jedno opakowanie) mrożonej włoszczyzny
  • 50 dag filetów rybnych
  • sok z cytryny (lub ocet winny)
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • cukier
  • sól i pieprz

Przepis:

Ryba po grecku
Rozmrożone i osączone filety skrop sokiem z cytryny lub octem winnym, posyp solą i pieprzem, odstaw na pół godziny. Filety oprósz mąką, podsmaż z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju i przełóż na półmisek. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dorzuć zamrożone warzywa, wymieszaj. Dolej nieco wody, pokrop sokiem z cytryny lub octem winnym, dodaj liski laurowe. Duś warzywa pod przykryciem, aż zmiękną.
Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i ewentualnie odrobinę musztardy. Sos powinien być gęsty i mieć słodkawo- kwaskowaty smak. Tym sosem zalej rybę.
Podawaj na zimno lub gorąco.

Ryba po grecku - Zdjęcia

Ryba po grecku - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy