Przepis na: Ryba po grecku

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,cukier ,cytryna ,koncentrat pomidorowy ,liść laurowy ,mąka ,ocet winny ,olej ,pieprz ,ryba ,sól ,włoszczyzna ):

  • ok. 50 dag (jedno opakowanie) mrożonej włoszczyzny
  • 50 dag filetów rybnych
  • sok z cytryny (lub ocet winny)
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • cukier
  • sól i pieprz

Przepis:

Ryba po grecku
Rozmrożone i osączone filety skrop sokiem z cytryny lub octem winnym, posyp solą i pieprzem, odstaw na pół godziny. Filety oprósz mąką, podsmaż z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju i przełóż na półmisek. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dorzuć zamrożone warzywa, wymieszaj. Dolej nieco wody, pokrop sokiem z cytryny lub octem winnym, dodaj liski laurowe. Duś warzywa pod przykryciem, aż zmiękną.
Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i ewentualnie odrobinę musztardy. Sos powinien być gęsty i mieć słodkawo- kwaskowaty smak. Tym sosem zalej rybę.
Podawaj na zimno lub gorąco.

Ryba po grecku - Zdjęcia

Ryba po grecku - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Ryba po grecku - co pasuje?

    Z czym podajecie rybę po grecku? Na ciepło, na świąteczny obiad będzie. Między innymi. Co do niej pasuje?

  • Re: Ryba po grecku - co pasuje?

    dorsza - jakieś grubsze kawałki - obsmażam bardzo krótko żeby nie wysuszyć, ale u mnie ryba po grecku to akurat zimna występuje, bo założyłam, że to musi postać i się przegryźć, odgrzewana też by mi nie pasowała -- Jędza_do_kwadratu

  • Re: Ryba po grecku - co pasuje?

    Nie wiem czy to ryba po grecku ale u mnie w domu tak mówiliśmy. Cebula w plasterki zeszklona na maśle - dużo. Ryba przełożona tą cebulą i zalana przecierem pomidorowym. Jadamy na zimno. To chyba najsmaczniejszy sposób jaki znam. Kiedyś mama zrobiła z warzywami - ohyda!

  • Re: Ryba po grecku - co pasuje?

    My czasem jadamy w takim wydaniu: ryba obsmażona ( ja wybieram solę lub mirunę), warzywa uduszone jak do ryby o grecku, podsmażone plasterki ziemniaków: układam warstwami, Całość zalewam śmietaną kremówką wymieszaną z sosem pomidorowym+ czosnek, sól, pieprz. Zapiekam i podaję na ciepło.

  • Re: Ryba po grecku - co pasuje?

    Podajemy z niczym, chleba u mnie nie ma na wigilii.

  • Re: Ryba po grecku - co pasuje?

    Ja tez. Te 3 wymienione akurat siedza w zamrazalniku ;)

  • Re: Ryba po grecku - co pasuje?

    U mnie to samodzielne danie, nic nie dodaje do tego. Usmżoną rybę przekładam warstwami z duszoną cebulą, marchewką, pietruszką i przecierem pomidorowym. Jemy i na zimno i na ciepło, zaraz po przygotowaniu.

  • Re: Ryba po grecku - co pasuje?

    Mnie njbardziej smakuje odgrzewana

Zobacz inne przepisy