Przepis na: Ryba po azjatycku

Zgłoś błąd

Składniki( czosnek , dorsz , imbir , imbir , jajka , mąka , mintaj , miód , morszczuk , olej , sos sojowy ):

  • 60 dag rozmrożonych filetów z mintaja
  • morszczuka lub dorsza
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki imbiru lub (jeszcze lepiej) drobniutko posiekany plasterek świeżego korzenia imbiru
  • rozbełtane
  • jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • olej do smażenia.

Przepis:

Ryba po azjatycku
Filety opłucz, odsącz, podziel na małe kawałki i wymieszaj z sosem sojowym i imbirem. Odstaw na pół godziny lub dłużej. Wyjmij rybę z marynaty, obtocz w jajku i mące. Smaż fileciki z obu stron na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodaj miód i czosnek. Uważaj, żeby się nie przypaliło. Podawaj z ryżem i surówką lub zieloną sałatą.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Czerwiec. Pierwszy miesiąc LATA.

    Cudny slub i wegetarianskie wesele. Panstwo mlodzi wymysli to troche po swojemu, wspolczesnie i tak to sprytnie zrobili, ze sie nikt nie kapnal. Nawet czerwone wino do ryby po azjatycku na ostro przeszlo... i bombki strzelajace na jezyku (takie kulki jakby z oranzady w proszku) w torcie, ktory

  • ryba po azjatycku-powtórka z rozrywki

    Po azjatycku, czy nie po azjatycku, grunt, że pyszna. Dawno nie robiłam i dzisiaj sobie przypomniałam. Użyłam pangi, za którą ogólnie nie przepadam, ale akurat do tego przepisu się nadaje. Przepis tu: fotofor

  • Ryba po azjatycku

    pysznościowe!!!! może także być inna rybka - np. sola:) mniam mniam polecam

  • Re: ryba po azjatycku-powtórka z rozrywki

    Ooo, jaki apetyczny dorsz. I jaki fajny zielony stir fry. A miód do ryby już sobie darowałaś, tak?

  • Re: ryba po azjatycku-powtórka z rozrywki

    A faktycznie, nie doczytałam o tym karmelizowaniu :).

  • Re: ryba po azjatycku-powtórka z rozrywki

    Zainspirowana tym przepisem podziałałam. Nieco inaczej, ale nadal z podobnych składników. :) Marynowałam dorsza w sosie sojowym (miałam tylko jasny), czosnku i imbirze. Mąkę użyłam kukurydzianą, zamieniłam oliwę na olej. Gdy ryba była usmażona, odłożyłam ją na bok i odlałam tłuszcz z patelni.

  • Re: ryba po azjatycku-powtórka z rozrywki

    Tak, podprażony na oliwie i gotowany w niewielkiej ilości wody z solą, kurkumą i cząstką cytryny, a następnie odparowany na małym ogniu. Ryż jak ryż, najlepsza rybka :).

  • Re: ryba po azjatycku-powtórka z rozrywki

    Dałam miód. Wymieszałam go z marynatą, po wyciągnięciu z niej ryby. :) Dlatego to wszystko tak ładnie karmelizowało się na patelni. Mniam. ;) -- We apologise for the fault in the subtitles. Those responsible have been sacked. We apologise again for the fault in the subtitles. Those responsib