Przepis na: Ryba cytrynowa
Zgłoś błąd
- 6 mrożonych kostek z mintaja
- morszczuka lub dorsza
- 2 sparzone cytryny
- 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej lub 2 łyżki startego żółtego sera
- łyżka tymianku lub ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- olej do wysmarowania żaroodpornego naczynia.
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 180°C. Jedną cytrynę pokrój na plasterki, z drugiej wyciśnij sok. Żaroodporne naczynie lekko wysmaruj olejem i ułóż w nim umyte filety. Na każdym połóż plasterek cytryny. Całość obficie skrop sokiem, posyp solą i pieprzem, a następnie cebulą, tymiankiem, zieloną pietruszką i bułką tartą lub serem. Na wierzchu ułóż wiórki masła. Zapiekaj ok. 40 min.
Podawaj z ziemniakami, zieloną sałatą, marchewką z groszkiem.