Przepis na: Różności pod beszamelem

Zgłoś błąd

Składniki( brokuły , cukinia , cytryna , gałka muszkatałowa , groszek , jajka , kalafior , kukurydza , marchewka , masło , mąka , mięso , mleko , pieprz , por , ryba , sok z cytryny , sól , szczypiorek , wędlina , ziemniaki ):

  • Do tego dania wykorzystać można niemal wszystkie gotowane (najlepiej na twardawo) i rozdrobnione warzywa
  • np. kalafiory
  • brokuły
  • marchew
  • groszek
  • szparagi
  • pory
  • cukinię
  • kukurydzę
  • ziemniaki. Można przygotować potrawę także z ugotowanym lub pieczonym mięsem
  • z rybą
  • a także z wędlinami
  • jajkami na twardo itd. W ten sposób możesz 'uszlachetnić' różne obiadowe resztki.
    Sos beszamelowy: 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • kilka kropli soku z cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego)
  • gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
  • pieprz
  • sól

Przepis:

Różności pod beszamelem
Masło rozpuść w rondelku (lub na patelni) na małym ogniu. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, żeby uniknąć grudek. Stopniowo dolewaj mleko, wciąż mieszając. Zagotuj sos, zdejmij go z ognia. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem (gałką albo np. łyżką przyprawy curry).
Możesz jeszcze dodać tarty parmezan (lub inny tarty żółty ser) albo jedno, dwa żółtka. Warzywa wymieszaj z beszamelem lub zalej je sosem. Potrawę podgrzej lub zapiecz w piekarniku.