Zobacz inne przepisy
Przepis na: Różności pod beszamelem
Składniki( brokuły ,cukinia ,cytryna ,gałka muszkatałowa ,groszek ,jajka ,kalafior ,kukurydza ,marchewka ,masło ,mąka ,mięso ,mleko ,pieprz ,por ,ryba ,sok z cytryny ,sól ,szczypiorek ,wędlina ,ziemniaki ):
- Do tego dania wykorzystać można niemal wszystkie gotowane (najlepiej na twardawo) i rozdrobnione warzywa
- np. kalafiory
- brokuły
- marchew
- groszek
- szparagi
- pory
- cukinię
- kukurydzę
- ziemniaki. Można przygotować potrawę także z ugotowanym lub pieczonym mięsem
- z rybą
- a także z wędlinami
- jajkami na twardo itd. W ten sposób możesz 'uszlachetnić' różne obiadowe resztki.
Sos beszamelowy: 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- kilka kropli soku z cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego)
- gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
- pieprz
- sól
Przepis:

Masło rozpuść w rondelku (lub na patelni) na małym ogniu. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, żeby uniknąć grudek. Stopniowo dolewaj mleko, wciąż mieszając. Zagotuj sos, zdejmij go z ognia. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem (gałką albo np. łyżką przyprawy curry).
Możesz jeszcze dodać tarty parmezan (lub inny tarty żółty ser) albo jedno, dwa żółtka. Warzywa wymieszaj z beszamelem lub zalej je sosem. Potrawę podgrzej lub zapiecz w piekarniku.
Możesz jeszcze dodać tarty parmezan (lub inny tarty żółty ser) albo jedno, dwa żółtka. Warzywa wymieszaj z beszamelem lub zalej je sosem. Potrawę podgrzej lub zapiecz w piekarniku.