Przepis na: Rolady z kurzych piersi
Zgłoś błąd
- 3 filety z kurzych piersi
- sól i pieprz
- 6 plasterków sera edamskiego
- 6 plasterków szynki
- łyżka mąki
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oleju
Przepis:
Filety oczyść z błonek, podziel wzdłuż grzbietów na połówki, rozbij tłuczkiem na cienkie płaty. Płaty oprósz solą i pieprzem (możesz dodatkowo lekko posypać je ulubionymi ziołami lub posmarować keczupem) po czym ułóż na nich plasterki sera, a następnie szynki. Zwiń je jak najciaśniej i zepnij wykałaczkami. Obtocz rolady w mące, następnie w rozbełtanym jajku, na koniec w tartej bułce.
Rolady smaż ze wszystkich stron na złoty kolor na średnio rozgrzanym na patelni oleju. Podawaj na gorąco lub zimno. Jeśli na zimno, to w plasterkach ułożonych np. na liściach sałaty.
Pamiętaj, by przed podaniem wyjąć wykałaczki.