Przepis na: Rolada serowa

Zgłoś błąd

Składniki( bazylia ,keczup ,mięta ,natka pietruszki ,oliwki ,papryka ,pieprz ,sól ,szczypiorek ,szynka ,żółty ser ):

  • 25 dag miękkiego sera żółtego. Nadzienie: 20 dag serka kremowego
  • sól
  • pieprz oraz jeden lub więcej następujących składników: drobno posiekany plasterek szynki
  • drobno posiekany kawałek czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki posiekanych oliwek
  • łyżka keczupu
  • 1-2 łyżki porwanych na kawałeczki listków bazylii lub mięty (ew. innych) lub 1-2 łyżeczki ziół suszonych
  • 1-2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przepis:

Rolada serowa
Ser, najlepiej dość płaski kawałek, owiń folią aluminiową i wrzuć do zdjętego z ognia garnka z bardzo gorącą wodą. Jeśli ser jest w grubej kostce, podziel go na kilka części. Po blisko 10 min (czasami dłużej) powinien stać się zupełnie miękki, plastyczny, choć wciąż, broń Boże, nielejący się. Ser rozwałkuj albo rozpłaszcz palcami na prostokąt o grubości ok. pół centymetra. Najlepiej na pergaminie do pieczenia, bo ułatwi to później zwijanie rolady. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki nadzienia, po czym rozsmaruj masę na serze. Posmarowany prostokąt zwiń wzdłuż jego dłuższego boku, możliwie ciasno, w serową roladę. Włóż ją do lodówki i poczekaj, aż dobrze stężeje. Roladę podawaj pokrojoną w plasterki. Roladę można nadziewać i innymi farszami. Smaczne, zdrowe dla dzieci i atrakcyjne dla oka będzie nadzienie z ok. 20 dag serka kremowego zmieszanego z konfiturą żurawinową. Inną propozycją jest masa uzyskana z takiej samej ilości serka połączonego z ok. 4 łyżkami zmielonych orzechów włoskich, łyżką majonezu i solą. Jeśli danie pomyślane jest na wieczorne przyjęcie dla dorosłych, można do nadzienia używać serów pleśniowych w rozmaitych kombinacjach.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: ?Zielone czyli samo zdrowie?

    ROLADA SEROWA 5 jajek 125 ml majonezu 300 g sera żółtego (np Edam) 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula ? łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz (do smaku) masło klarowane (do smażenia) Oczyść

  • Re: Katarzynki i Andrzejki

    ROLADA SEROWA 5 jajek 125 ml majonezu 300 g sera żółtego (np Edam) 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula ? łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz (do smaku) masło klarowane (do smażenia) Oczyść

  • Re: Wigilia. Mikołaj i Boże Narodzenie

    ROLADA SEROWA 5 jajek 125 ml majonezu 300 g sera żółtego (np Edam) 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula ? łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz (do smaku) masło klarowane (do smażenia) Oczyść

  • Re: A może wątek kulinarny XVI

    ROLADA SEROWA 5 jajek 125 ml majonezu 300 g sera żółtego (np Edam) 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula ? łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz (do smaku) masło klarowane (do smażenia) Oczyść

  • Re: A może wątek kulinarny XVIII

    ROLADA SEROWA Z PAPRYKĄ 400 g twardego sera żółtego (np edamskiego) 200 g kremowego sera twarogowego 2-3 łyżki jogurtu (opcjonalnie) 1 czerwona papryka garść rukoli 2 ząbki czosnku ? łyżeczki pieprzu ziołowego sól, biały pieprz (do smaku) Przygotuj niewielki garnek

  • Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz

    ROLADA SEROWA Z PAPRYKĄ 400 g twardego sera żółtego (np edamskiego) 200 g kremowego sera twarogowego 2-3 łyżki jogurtu (opcjonalnie) 1 czerwona papryka garść rukoli 2 ząbki czosnku ? łyżeczki pieprzu ziołowego sól, biały pieprz (do smaku) Przygotuj niewielki garnek

  • Re: Dowcipy z zajączkiem w tle

    ROLADA SEROWA 5 jajek 125 ml majonezu 300 g sera żółtego (np Edam) 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula ? łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz (do smaku) masło klarowane (do smażenia) Oczyść

  • Re: Wariacje na temat kurczaka

    ROLADA SEROWA 5 jajek 125 ml majonezu 300 g sera żółtego (np Edam) 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula ? łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz (do smaku) masło klarowane (do smażenia) Oczyść

Zobacz inne przepisy