Przepis na: Rogaliki z powidłami
Zgłoś błąd
- rozczyn:
- 2 dag drożdży
- 6 łyżek letniego mleka
- 3 łyżeczki cukru
- 4 łyżki mąki
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- pół kostki masła
- szczypta soli
- słoik powideł śliwkowych
- olej do wysmarowania blachy i mąka do jej oprószenia
Przepis:
Drożdże pokrusz, włóż do miski, zalej mlekiem, posyp cukrem i mąką. Przykryj i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałe składniki i starannie wyrób ciasto. Podziel je i rozwałkuj na dość cienkie okrągłe placki. Każdy placek przekrój przez środek na osiem równych części.
Na każdym kawałku (od szerszej strony) połóż trochę powideł i zwiń ciasto w rogalik. Piecz na złoty kolor. Rogaliki można przed pieczeniem posmarować białkiem albo upieczone polukrować (lukier otrzymasz, mieszając cukier puder z odrobiną wody lub soku z cytryny).