Przepis na: Rogaliki z powidłami

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , drożdże , jajka , masło , mąka , mąka , mleko , olej , powidła śliwkowe , sól ):

  • rozczyn:
  • 2 dag drożdży
  • 6 łyżek letniego mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki mąki
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
  • słoik powideł śliwkowych
  • olej do wysmarowania blachy i mąka do jej oprószenia

Przepis:

Rogaliki z powidłami
Drożdże pokrusz, włóż do miski, zalej mlekiem, posyp cukrem i mąką. Przykryj i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałe składniki i starannie wyrób ciasto. Podziel je i rozwałkuj na dość cienkie okrągłe placki. Każdy placek przekrój przez środek na osiem równych części.
Na każdym kawałku (od szerszej strony) połóż trochę powideł i zwiń ciasto w rogalik. Piecz na złoty kolor. Rogaliki można przed pieczeniem posmarować białkiem albo upieczone polukrować (lukier otrzymasz, mieszając cukier puder z odrobiną wody lub soku z cytryny).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu