Przepis na: Rogaliki krucho-drożdżowe

Zgłoś błąd

Składniki( drożdże ,esencja waniliowa ,jajka ,jajka ,masło ,mąka ,mąka ,migdały ,olej ,orzechy ,powidła śliwkowe ,rodzynki ,śmietana ,cukier ,cytryna ):

  • 2 i pół szklanki mąki (zwykłej lub krupczatki)
  • pół kostki masła
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • jajko
  • żółtko (białko zużyjemy do posmarowania rogalików przed pieczeniem)
  • kilka kropli esencji waniliowej lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
    nadzienie:
  • powidła śliwkowe
  • rodzynki
  • posiekane orzechy lub migdały (do wyboru co kto lubi albo wszystkiego po trochu)
  • olej do smarowania blachy

Przepis:

Rogaliki krucho-drożdżowe
Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Drożdże rozetrzyj w misce z łyżką cukru. Mąkę przesiekaj z masłem, połącz z pozostałymi składnikami i szybko zagnieć ciasto. Gdyby było za gęste, dodaj więcej śmietany. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, nadając mu formę prostokąta. Potnij na kilkucentymetrowe pasy, które z kolei podziel na trójkąty. W środku podstawy każdego trójkąta umieść łyżeczkę nadzienia i zwiń w rogalik. Natłuść lekko blachę, ułóż na niej rogaliki. Gdy wyrosną, posmaruj je białkiem.
Piecz około 20 min, aż się zazłocą. Rogaliki można też nadziewać bardziej wyrafinowaną masą orzechową. Wystarczy zmieszać 10 dag zmielonych orzechów włoskich (lub laskowych), 10 dag cukru pudru, 3 łyżki śmietanki i kilka kropli esencji waniliowej.
Kilkudniowe rogaliki z powodzeniem odświeżymy w piekarniku.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Zapach drożdżówek o świcie

    Ewentualnie wypróbuj przepis na rogaliki krucho drożdżowe (w tym przypadku) nie nadziewając ich. W przepisie jest jogurt, wyrastania w lodówce, pierwszy etap pieczenia w ok. 130° i po ok. 10 minutach podwyższenie temp. do 180°.

  • Re: Dla tych co zostaje w domu. Jakie menu na Syl

    Tortille, sałatka z kurczakiem i brokułami, ryba po grecku, zapiekanki, warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem, mini hot dogi, wafle z kajmakiem, zrobiłam też rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą ale zeżarli od razu. Jak wrócę z siłki, to znowu zrobię.

  • Re: Osoba nad tobą jest głodna.. zabawa forumowa.

    Dzienniku, czy zadowolą cię rogaliki krucho-drożdżowe z kremem pistacjowym i cappuccino z pianką?

  • rogaliki krucho-drożdżowe

    Przepis od sąsiadki :-) 1 kg mąki 10 dkg drożdży 2 margaryny 4 jaja 1 paczka proszku do pieczenia 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki rozpuścić w mleku. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę posiekać z mąką, dodać wyrośnię

  • Re: rogaliki krucho-drożdżowe

    Ja mam uwage odnośnie margaryny. Rzadko kiedy można teraz dostac maragrynę w kostce o wadze 250g, przewaznie wszystkie sa 200g. Ale tez mnie zdziwła ilość tłuszczu - aż 2 kostki. Ja mam podoby przepis, rózni sie tym, że jest 1 kostka margaryny ale za to pełna szklanka mleka.

  • Re: rogaliki krucho-drożdżowe

    Gapa ze mnie, własnie doczytałam o mleku:-& Mam jednak kolejną wątpliwość... to moje pierwsze rogaliki i nie bardzo wiem, jak je zwijać z prostokątów? Dałabym głowę, że z trójkątów. -- Jedynka gotuje

    Re: rogaliki krucho-drożdżowe

    ja bym pominęła proszek, zresztą ktoś już tak zrobił jest jeszcze taki przepis: mojewypieki.blox.pl/2009/07/Rogaliki-krucho-drozdzowe.html --

    Re: rogaliki krucho-drożdżowe

    Witam, właśnie zagniotłam Twoje rogaliki. Rosną w piekarniku a ja mam wątpliwości, odnośnie przepisu (trochę późno) Czy mleko dodajemy do ciasta, czy tylko smarujemy nim rogaliki? Czy 160C wystarczy, żeby je upiec? Czy zwykły dżem się nadaje czy wypłynie? pozdrawiam --

Zobacz inne przepisy