Przepis na: Rogaliki krucho-drożdżowe

Zgłoś błąd

Składniki( drożdże , esencja waniliowa , jajka , jajka , masło , mąka , mąka , migdały , olej , orzechy , powidła śliwkowe , rodzynki , śmietana , cukier , cytryna ):

  • 2 i pół szklanki mąki (zwykłej lub krupczatki)
  • pół kostki masła
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • jajko
  • żółtko (białko zużyjemy do posmarowania rogalików przed pieczeniem)
  • kilka kropli esencji waniliowej lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
    nadzienie:
  • powidła śliwkowe
  • rodzynki
  • posiekane orzechy lub migdały (do wyboru co kto lubi albo wszystkiego po trochu)
  • olej do smarowania blachy

Przepis:

Rogaliki krucho-drożdżowe
Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Drożdże rozetrzyj w misce z łyżką cukru. Mąkę przesiekaj z masłem, połącz z pozostałymi składnikami i szybko zagnieć ciasto. Gdyby było za gęste, dodaj więcej śmietany. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, nadając mu formę prostokąta. Potnij na kilkucentymetrowe pasy, które z kolei podziel na trójkąty. W środku podstawy każdego trójkąta umieść łyżeczkę nadzienia i zwiń w rogalik. Natłuść lekko blachę, ułóż na niej rogaliki. Gdy wyrosną, posmaruj je białkiem.
Piecz około 20 min, aż się zazłocą. Rogaliki można też nadziewać bardziej wyrafinowaną masą orzechową. Wystarczy zmieszać 10 dag zmielonych orzechów włoskich (lub laskowych), 10 dag cukru pudru, 3 łyżki śmietanki i kilka kropli esencji waniliowej.
Kilkudniowe rogaliki z powodzeniem odświeżymy w piekarniku.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu