Zobacz inne przepisy
Przepis na: Rogaliki krucho-drożdżowe
Składniki( drożdże ,esencja waniliowa ,jajka ,jajka ,masło ,mąka ,mąka ,migdały ,olej ,orzechy ,powidła śliwkowe ,rodzynki ,śmietana ,cukier ,cytryna ):
- 2 i pół szklanki mąki (zwykłej lub krupczatki)
- pół kostki masła
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki śmietany
- jajko
- żółtko (białko zużyjemy do posmarowania rogalików przed pieczeniem)
- kilka kropli esencji waniliowej lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
nadzienie: - powidła śliwkowe
- rodzynki
- posiekane orzechy lub migdały (do wyboru co kto lubi albo wszystkiego po trochu)
- olej do smarowania blachy
Przepis:

Piecz około 20 min, aż się zazłocą. Rogaliki można też nadziewać bardziej wyrafinowaną masą orzechową. Wystarczy zmieszać 10 dag zmielonych orzechów włoskich (lub laskowych), 10 dag cukru pudru, 3 łyżki śmietanki i kilka kropli esencji waniliowej.
Kilkudniowe rogaliki z powodzeniem odświeżymy w piekarniku.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Osoba nad tobą jest głodna.. zabawa forumowa.
Dzienniku, czy zadowolą cię rogaliki krucho-drożdżowe z kremem pistacjowym i cappuccino z pianką?
-
Re: Co z powideł śliwkowych?
Piernik przekładany bitą śmietaną i powidłami - dysponuję przepisem, piernik wychodzi dużo lżejszy niż w staropolskim, jedno z moich ulubionych ciast; Rogaliki krucho-drożdżowe z "nutellą" śliwkową - czyli do powideł dosypać kakao, mielonych orzechów lub czekolady Schab w powidłach z czosnkiem i
-
rogaliki krucho-drożdżowe
Przepis od sąsiadki :-) 1 kg mąki 10 dkg drożdży 2 margaryny 4 jaja 1 paczka proszku do pieczenia 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki rozpuścić w mleku. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę posiekać z mąką, dodać wyrośnię
-
Re: rogaliki krucho-drożdżowe
Ja mam uwage odnośnie margaryny. Rzadko kiedy można teraz dostac maragrynę w kostce o wadze 250g, przewaznie wszystkie sa 200g. Ale tez mnie zdziwła ilość tłuszczu - aż 2 kostki. Ja mam podoby przepis, rózni sie tym, że jest 1 kostka margaryny ale za to pełna szklanka mleka.
-
Re: rogaliki krucho-drożdżowe
Gapa ze mnie, własnie doczytałam o mleku:-& Mam jednak kolejną wątpliwość... to moje pierwsze rogaliki i nie bardzo wiem, jak je zwijać z prostokątów? Dałabym głowę, że z trójkątów. -- Jedynka gotuje
Re: rogaliki krucho-drożdżowe
ja bym pominęła proszek, zresztą ktoś już tak zrobił jest jeszcze taki przepis: mojewypieki.blox.pl/2009/07/Rogaliki-krucho-drozdzowe.html --
Re: rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki wyglądają apetycznie!Tylko się tak zastanawiam czy musza być i drożdże i proszek??
-
Re: rogaliki krucho-drożdżowe
Zrobiłam! Są pyszne, zjadłam chyba z... nie wiem. Za dużo. Jak sobie pomyślę, ile w nich jest masła:( -- Jedynka gotuje Mój blog o wszystkim i o niczym