Przepis na: Rogaliki kokosowe

Zgłoś błąd

Składniki( cukier puder , cukier puder , jajka , mąka , olej , wiórki kokosowe ):

  • 25 dag mąki
  • kostka cukru pudru
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru do polukrowania
  • olej lub specjalny pergamin do wyłożenia blachy

Przepis:

Rogaliki kokosowe
Rozgrzej piekarnik do 220 C. Wymieszaj mąkę z masłem, dodaj pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieć. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij z niego koło o średnicy 25 cm i podziel jak tort na 8 części. Każdą z nich zroluj, zaczynając od łuku, a następnie wygnij, by uzyskać kształt rogalika. Jeśli chcesz, możesz przed zwinięciem ułożyć na cieście nieco powideł.
Ułóż rogaliki na blasze posmarowanej olejem lub wyłożonej pergaminem i piecz na złoty kolor. Cukier puder rozpuść w łyżce wrzącej wody i otrzymanym w ten sposób lukrem posmaruj gorące rogaliki.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu