Przepis na: Rogaliki kokosowe
Zgłoś błąd
- 25 dag mąki
- kostka cukru pudru
- 10 dag wiórków kokosowych
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru do polukrowania
- olej lub specjalny pergamin do wyłożenia blachy
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 220 C. Wymieszaj mąkę z masłem, dodaj pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieć. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij z niego koło o średnicy 25 cm i podziel jak tort na 8 części. Każdą z nich zroluj, zaczynając od łuku, a następnie wygnij, by uzyskać kształt rogalika. Jeśli chcesz, możesz przed zwinięciem ułożyć na cieście nieco powideł.
Ułóż rogaliki na blasze posmarowanej olejem lub wyłożonej pergaminem i piecz na złoty kolor. Cukier puder rozpuść w łyżce wrzącej wody i otrzymanym w ten sposób lukrem posmaruj gorące rogaliki.