Przepis na: Rogaliki drożdżowe

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cukier puder , drożdże , jajka , masło , mąka , mąka , mleko , olej , powidła , sól ):

  • 2 czubate szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 6 łyżek letniego mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • pół kostki masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • słoik gęstych powideł
  • cukier puder do posypania
  • olej i mąka do blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Rogaliki drożdżowe
Drożdże pokrusz, zalej w misce mlekiem, posyp cukrem i trzema łyżkami mąki, odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Do rozczynu dodaj pozostałą mąkę, masło, żółtka i sól, zagnieć ciasto i podziel je na cztery równe części. Każdą z nich kolejno rozwałkuj na cienkie koła, które następnie podziel na 8 jednakowych kawałków (wycinków koła). U podstaw tych kawałków kładź po łyżeczce powideł i zwijaj je ku środkowi koła w rogaliki.
Piecz na złoty kolor. Rogaliki można zamrozić lub przechowywać w lodówce i przed podaniem podgrzać w piekarniku.

Rogaliki drożdżowe - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy