Przepis na: Rogaliki drożdżowe
Zgłoś błąd
- 2 czubate szklanki mąki
- 2 dag drożdży
- 6 łyżek letniego mleka
- 3 łyżeczki cukru
- pół kostki masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- słoik gęstych powideł
- cukier puder do posypania
- olej i mąka do blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:
Drożdże pokrusz, zalej w misce mlekiem, posyp cukrem i trzema łyżkami mąki, odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Do rozczynu dodaj pozostałą mąkę, masło, żółtka i sól, zagnieć ciasto i podziel je na cztery równe części. Każdą z nich kolejno rozwałkuj na cienkie koła, które następnie podziel na 8 jednakowych kawałków (wycinków koła). U podstaw tych kawałków kładź po łyżeczce powideł i zwijaj je ku środkowi koła w rogaliki.
Piecz na złoty kolor. Rogaliki można zamrozić lub przechowywać w lodówce i przed podaniem podgrzać w piekarniku.