Przepis na: Rogaliki drożdżowe

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cukier puder , drożdże , jajka , masło , mąka , mąka , mleko , olej , powidła , sól ):

  • 2 czubate szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 6 łyżek letniego mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • pół kostki masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • słoik gęstych powideł
  • cukier puder do posypania
  • olej i mąka do blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Rogaliki drożdżowe
Drożdże pokrusz, zalej w misce mlekiem, posyp cukrem i trzema łyżkami mąki, odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Do rozczynu dodaj pozostałą mąkę, masło, żółtka i sól, zagnieć ciasto i podziel je na cztery równe części. Każdą z nich kolejno rozwałkuj na cienkie koła, które następnie podziel na 8 jednakowych kawałków (wycinków koła). U podstaw tych kawałków kładź po łyżeczce powideł i zwijaj je ku środkowi koła w rogaliki.
Piecz na złoty kolor. Rogaliki można zamrozić lub przechowywać w lodówce i przed podaniem podgrzać w piekarniku.

Rogaliki drożdżowe - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Rogaliki "Kuchnia śląska"

    a ja wczoraj zrobiłam rogaliki drożdżowe ale z innego przepisu: coolandminty.blogspot.com/2013/07/najlepsze-rogaliki-drozdzowe.html Co prawda nie wyszły mi takie kształtne a są

  • Re: Czy facet przy zlewie wygląda aseksualnie? ;-

    mallard napisał: > Jakieś rozdwojenie? ;) Nie. Odruchy też masz prawidłowe ;) Wg.mnie, to nawet przy robieniu rogalików drożdżowych z marmoladą: nie wygląda aseksualnie.

  • Szybkie rogaliki drożdżowe

    rogaliki drożdżowe 4 szklanki mąki 2 żółtka ( trochę białka) kwaśna śmietana (18%) 0,5 kostki drożdży 1 kotka "Kasi" , 2 łyżki cukru pudru powidła lub marmolada piec 25 min. w temp.180 stop. Smacznego ! :P :)

  • Re: Co z powideł śliwkowych?

    Ja w tym roku zrobiłam z 20kg i nie przychodziło mi do głowy takie zapytanie.Wszystko w słoikach. Od lat ta sama technologia, nic się nie psuje. Dżemów nie kupujemy. Zjedzą dzieci i wnuki a i dla nas starczy do rogalików, drożdżowych wypieków , sosów,dodatku do serów,kefirów itp.

  • Re: TŁUSTY CZWARTEK

    ROGALIKI DROŻDŻOWE 3 szklanki mąki pszennej tortowej 250 gramów serka waniliowego homogenizowanego (zimnego, prosto z lodówki) 3 kopiaste łyżki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 gramów zimnego masła lub margaryny szczypta soli dodatkowo: gęste powidła, nutella

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

    ROGALIKI DROŻDŻOWE 3 szklanki mąki pszennej tortowej 250 gramów serka waniliowego homogenizowanego (zimnego, prosto z lodówki) 3 kopiaste łyżki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 gramów zimnego masła lub margaryny szczypta soli dodatkowo: gęste powidła, nutella

  • Re: A może wątek kulinarny XI

    ROGALIKI DROŻDŻOWE 3 szklanki mąki pszennej tortowej 250 gramów serka waniliowego homogenizowanego (zimnego, prosto z lodówki) 3 kopiaste łyżki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 gramów zimnego masła lub margaryny szczypta soli dodatkowo: gęste powidła, nutella

  • Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

    ROGALIKI DROŻDŻOWE 3 szklanki mąki pszennej tortowej 250 gramów serka waniliowego homogenizowanego (zimnego, prosto z lodówki) 3 kopiaste łyżki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 gramów zimnego masła lub margaryny szczypta soli dodatkowo: gęste powidła, nutella

Zobacz inne przepisy