Przepis na: Rogaliki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,drożdże ,jajka ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mleko ,olej ,sól ,woda ):

  • 2 i pół dag drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • 3/4 szklanki skondensowanego mleka
  • półtorej łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • rozbełtane jajko
  • 5 szklanek mąki
  • 1/4 szklanki stopionego
  • ochłodzonego masła
  • kostka twardego masła (prosto z lodówki)
  • rozbełtane jajko do posmarowania rogalików (niekoniecznie)
  • olej do natłuszczenia blachy

Przepis:

Rogaliki
Drożdże z wodą wymieszaj w dużej misce. Dodaj mleko, sól, cukier, jajko, szklankę mąki, stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę (można mikserem).
Masło przesiekaj z mąką na blacie tak, by cząsteczki masła były mniej więcej wielkości małych fasolek. Przełóż do miski z mieszanką drożdżową. Całość delikatnie mieszaj, dopóki cała mąka nie stanie się wilgotna (kawałeczków masła nie rozcieraj). Miskę z ciastem przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny (do czterech dni). Przygotuj blachę. Ciasto wyjmij z lodówki i na posypanym mąką blacie wykonaj kilka ruchów zagniatających, by wypuścić bąbelki powietrza.
Podziel ciasto na co najmniej 4 części (w zależności od wielkości rogalików, jaką chcesz uzyskać). Pozostaw na blacie jedną z nich, pozostałe schowaj do lodówki. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm, nadając mu kształt koła. Podziel koło nożem na 8 równych części. Każdy z wycinków koła zwiń w rogalik, zaczynając od podstawy tego jakby trójkąta, a kończąc na wierzchołku. Ułóż rogaliki na blasze. Stopniowo zwiń i ułóż na blasze pozostałe części ciasta.
Blachę z rogalikami delikatnie przykryj i pozostaw na mniej więcej 2 godziny w pokojowej temperaturze, żeby ciasto wyrosło. Nagrzej piekarnik do 150 st. C. Jeśli chcesz, posmaruj rogaliki rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 30 minut.
Uwagi: Rogaliki najsmaczniejsze są ciepłe. Możesz je po upieczeniu zamrozić, a potem bezpośrednio przed jedzeniem odgrzewać przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 160 st. C. Rogaliki możesz nadziać (np. powidłami, smarowidłem czekoladowym), kładąc łyżeczkę nadzienia u podstawy kołowego wycinka, zanim go zwiniesz. Trzeba tylko wtedy uważać, by po zwinięciu w rogaliku nie było otworów, przez które nadzienie mogłoby się wydostać podczas pieczenia.
Rogaliki możesz przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Rogaliki - Zdjęcia

Rogaliki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Rogaliki z nadzieniem

    Mario gdybys nie zajrzala w kulinarny watek to na wszelki wypadek przepis zostawiam na tej poleczce www.kwestiasmaku.com/przepis/rogaliki-drozdzowe

  • Rogaliki z nadzieniem

    . www.kwestiasmaku.com/przepis/rogaliki-drozdzowe

  • Re: Rogaliki z nadzieniem

    rogaliki wygladaja pysznie, tez pieczemy je na drozdzach zadnego pomyslu, cos wyjme do rozmrozenia, mam pulpety,zrobie moze ryz i kiszona kapuste... -- * https://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vistula.html Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu

  • Re: Rogaliki z nadzieniem

    Jakie sliczne i rowne. Z mojego okraglego placka mialy wyjsc trojkaty do utworzenia miarowych rogalikow. No ale nie wyszly, smak za to wynagrodzil ich urok osobisty. Chodza za mna rogaliki z nadzieniem pieczarkowym albo paszteciki z miesem. Sa jeszcze drozdze to mozna wykorzystac zanim straca

  • Re: Rogaliki z nadzieniem

    Ugotowalam rosol na udkach jako dietetyczny podilek. Wyniki zle..... Czekam jak mnie rodzinna ochrzani.... Podjadlam sobie w swieta to fakt, nie wzielam pid uwage takich skutkow tylko czy to samo jedzenie jest winne za taki stan czy bardziej leki? Teraz musze sie pilnowac....

  • Re: Rogaliki z nadzieniem

    Dzięki za porady na pewno będę je piec jak nabiorę animuszu. Teraz ta pogoda mnie rozwala.

  • Re: Rogaliki z nadzieniem

    oczywiscie Kallisto, mozna zrobic ciasto drozdzowe na wytrawnie, mniej cukru dac a nadzienia mozna rozniaste zrobic, rozwalkowuje czesc ciasta nw kolo i dziele na rowne czesci, mozna tez w formie buleczek nadziewanych zrobic.. -- * https://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vistula.html Vistula *

  • Re: Rogaliki z nadzieniem

    Spojrzałam za okno, przejasnia sie więc spróbuję namówic psinę na spacerek. Teraz słodko spi. Chodzi spać o póznych porach wtedy co ja. Ma przestawione. Je tez póznym wieczorem ostatni posiłek. Gdy ja jem on tez zaraz sie domaga. Masz racje Kendo trzeba spacerować bo ja już narałam troche sadełka n

Zobacz inne przepisy