Przepis na: Rogaliki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,drożdże ,jajka ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mleko ,olej ,sól ,woda ):

  • 2 i pół dag drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • 3/4 szklanki skondensowanego mleka
  • półtorej łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • rozbełtane jajko
  • 5 szklanek mąki
  • 1/4 szklanki stopionego
  • ochłodzonego masła
  • kostka twardego masła (prosto z lodówki)
  • rozbełtane jajko do posmarowania rogalików (niekoniecznie)
  • olej do natłuszczenia blachy

Przepis:

Rogaliki
Drożdże z wodą wymieszaj w dużej misce. Dodaj mleko, sól, cukier, jajko, szklankę mąki, stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę (można mikserem).
Masło przesiekaj z mąką na blacie tak, by cząsteczki masła były mniej więcej wielkości małych fasolek. Przełóż do miski z mieszanką drożdżową. Całość delikatnie mieszaj, dopóki cała mąka nie stanie się wilgotna (kawałeczków masła nie rozcieraj). Miskę z ciastem przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny (do czterech dni). Przygotuj blachę. Ciasto wyjmij z lodówki i na posypanym mąką blacie wykonaj kilka ruchów zagniatających, by wypuścić bąbelki powietrza.
Podziel ciasto na co najmniej 4 części (w zależności od wielkości rogalików, jaką chcesz uzyskać). Pozostaw na blacie jedną z nich, pozostałe schowaj do lodówki. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm, nadając mu kształt koła. Podziel koło nożem na 8 równych części. Każdy z wycinków koła zwiń w rogalik, zaczynając od podstawy tego jakby trójkąta, a kończąc na wierzchołku. Ułóż rogaliki na blasze. Stopniowo zwiń i ułóż na blasze pozostałe części ciasta.
Blachę z rogalikami delikatnie przykryj i pozostaw na mniej więcej 2 godziny w pokojowej temperaturze, żeby ciasto wyrosło. Nagrzej piekarnik do 150 st. C. Jeśli chcesz, posmaruj rogaliki rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 30 minut.
Uwagi: Rogaliki najsmaczniejsze są ciepłe. Możesz je po upieczeniu zamrozić, a potem bezpośrednio przed jedzeniem odgrzewać przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 160 st. C. Rogaliki możesz nadziać (np. powidłami, smarowidłem czekoladowym), kładąc łyżeczkę nadzienia u podstawy kołowego wycinka, zanim go zwiniesz. Trzeba tylko wtedy uważać, by po zwinięciu w rogaliku nie było otworów, przez które nadzienie mogłoby się wydostać podczas pieczenia.
Rogaliki możesz przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Rogaliki - Zdjęcia

Rogaliki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re:niedzielne rogaliki

    fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/ydC01nt8QqmqdAG3X.jpg Kendo, rogaliki prezentuja sie medalowo i pewnie rownie tez tak smakuja, ciekawy smak nadzienia jablka i czarnego bzu

  • Re:niedzielne rogaliki

    fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/ydC01nt8QqmqdAG3X.jpg Kendo, dziekuje za rogaliki, b,dobrutkie, dzemik o specjalnym smaku, zdegustowalam a reszte powedrowalo do zamrazarki na

  • Re:niedzielne rogaliki

    cos trzeba miec do poobiedniej herbatki niedzielnej, wiec upieklam te rogaliki drozdzowe nadziane marmolada wlasnorecznie zrobina z jablek ekologicznych i czarnego bzu,(zrobiona w czasach kiedy mieszkalam w willi,jablka byly na wlasnej posesji a czarny bez rosl za"plotem") druga tura w piekarniku

  • Re: nadziewane rogaliki

    Kendo rogaliki wygladaja apetycznie, a gdzie sie podziala recepta na nie??????? -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

  • Re: nadziewane rogaliki - recepta

    lusia_janusia napisała: > Kendo rogaliki wygladaja apetycznie, > a gdzie sie podziala recepta na nie??????? > 12 st- * 25 g drozdzy-robilam na suszonych 1 1/2 luzeczki * 2 dl mleka-jedna szklanka * 1/2 dl oleju =jedna czwa 4-5 dl makirt á szklanki

  • Re:niedzielne rogaliki

    To drugie. Widocznie temperatura w piekarniku była za wysoka. Moja kuchenka jest starej daty i nastawiam temperatury na mniej wiecej. W przepisie nie ma informacji że powinny przed pieczeniem podrosnąc.

  • Re:niedzielne rogaliki

    Mario88, moze zrozumialam, ze sa chrupiace podczas jedzenia? albo po upieczeniu skorka jest nierowno popekana?. Jezeli to drugie to powinny dluzej urosnac, zanim wstawisz je do nagrzanego piekarnika do pieczenia. -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

  • Re:niedzielne rogaliki

    W smaku jest okey bo soli dałam ciutek Tylko zastanawiam sie dlaczego lekko trzaskają po wierzchu. To ciasto to jest drozdzowo -kruche. Sa wg mnie przepyszne.