Zobacz inne przepisy
Przepis na: Rogaliki
Składniki( cukier ,drożdże ,jajka ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mleko ,olej ,sól ,woda ):
- 2 i pół dag drożdży
- szklanka ciepłej wody
- 3/4 szklanki skondensowanego mleka
- półtorej łyżeczki soli
- 1/3 szklanki cukru
- rozbełtane jajko
- 5 szklanek mąki
- 1/4 szklanki stopionego
- ochłodzonego masła
- kostka twardego masła (prosto z lodówki)
- rozbełtane jajko do posmarowania rogalików (niekoniecznie)
- olej do natłuszczenia blachy
Przepis:
Masło przesiekaj z mąką na blacie tak, by cząsteczki masła były mniej więcej wielkości małych fasolek. Przełóż do miski z mieszanką drożdżową. Całość delikatnie mieszaj, dopóki cała mąka nie stanie się wilgotna (kawałeczków masła nie rozcieraj). Miskę z ciastem przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny (do czterech dni). Przygotuj blachę. Ciasto wyjmij z lodówki i na posypanym mąką blacie wykonaj kilka ruchów zagniatających, by wypuścić bąbelki powietrza.
Podziel ciasto na co najmniej 4 części (w zależności od wielkości rogalików, jaką chcesz uzyskać). Pozostaw na blacie jedną z nich, pozostałe schowaj do lodówki. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm, nadając mu kształt koła. Podziel koło nożem na 8 równych części. Każdy z wycinków koła zwiń w rogalik, zaczynając od podstawy tego jakby trójkąta, a kończąc na wierzchołku. Ułóż rogaliki na blasze. Stopniowo zwiń i ułóż na blasze pozostałe części ciasta.
Blachę z rogalikami delikatnie przykryj i pozostaw na mniej więcej 2 godziny w pokojowej temperaturze, żeby ciasto wyrosło. Nagrzej piekarnik do 150 st. C. Jeśli chcesz, posmaruj rogaliki rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 30 minut.
Uwagi: Rogaliki najsmaczniejsze są ciepłe. Możesz je po upieczeniu zamrozić, a potem bezpośrednio przed jedzeniem odgrzewać przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 160 st. C. Rogaliki możesz nadziać (np. powidłami, smarowidłem czekoladowym), kładąc łyżeczkę nadzienia u podstawy kołowego wycinka, zanim go zwiniesz. Trzeba tylko wtedy uważać, by po zwinięciu w rogaliku nie było otworów, przez które nadzienie mogłoby się wydostać podczas pieczenia.
Rogaliki możesz przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
proste jak rogalik :)
jordaa napisała: > Mężczyzna gwiżdże melodię, kiedy go mijam. Czy to ma jakieś znaczenie? Jestem kobietą. proste jak rogalik :) robisz na nim (jakies) wrazenie. ale ow Pan nie wie - jak zagadac... wiec "oswaja" teren...
-
Re: proste jak rogalik :)
dziękuję za odpowiedź
-
Re:niedzielne rogaliki
fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/ydC01nt8QqmqdAG3X.jpg Kendo, rogaliki prezentuja sie medalowo i pewnie rownie tez tak smakuja, ciekawy smak nadzienia jablka i czarnego bzu
-
Re:niedzielne rogaliki
fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/ydC01nt8QqmqdAG3X.jpg Kendo, dziekuje za rogaliki, b,dobrutkie, dzemik o specjalnym smaku, zdegustowalam a reszte powedrowalo do zamrazarki na
-
Re:niedzielne rogaliki
cos trzeba miec do poobiedniej herbatki niedzielnej, wiec upieklam te rogaliki drozdzowe nadziane marmolada wlasnorecznie zrobina z jablek ekologicznych i czarnego bzu,(zrobiona w czasach kiedy mieszkalam w willi,jablka byly na wlasnej posesji a czarny bez rosl za"plotem") druga tura w piekarniku
-
Re: nadziewane rogaliki
Kendo rogaliki wygladaja apetycznie, a gdzie sie podziala recepta na nie??????? -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare
-
Re: Zapach drożdżówek o świcie
robisz z tego przepisu mojewypieki.com/przepis/maslane-rogaliki-sniadaniowe gotowe ale przed wyrosnieciem! wkladasz do lodowki, na blasze - to wazne, przykrywasz sciereczka rano wyciagasz
-
Re: Wy tu pitu pitu - kontynuacja <fotowątek&
Piękne te rogaliki.