Przepis na: Rogaliki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,drożdże ,jajka ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mleko ,olej ,sól ,woda ):

  • 2 i pół dag drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • 3/4 szklanki skondensowanego mleka
  • półtorej łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • rozbełtane jajko
  • 5 szklanek mąki
  • 1/4 szklanki stopionego
  • ochłodzonego masła
  • kostka twardego masła (prosto z lodówki)
  • rozbełtane jajko do posmarowania rogalików (niekoniecznie)
  • olej do natłuszczenia blachy

Przepis:

Rogaliki
Drożdże z wodą wymieszaj w dużej misce. Dodaj mleko, sól, cukier, jajko, szklankę mąki, stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę (można mikserem).
Masło przesiekaj z mąką na blacie tak, by cząsteczki masła były mniej więcej wielkości małych fasolek. Przełóż do miski z mieszanką drożdżową. Całość delikatnie mieszaj, dopóki cała mąka nie stanie się wilgotna (kawałeczków masła nie rozcieraj). Miskę z ciastem przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny (do czterech dni). Przygotuj blachę. Ciasto wyjmij z lodówki i na posypanym mąką blacie wykonaj kilka ruchów zagniatających, by wypuścić bąbelki powietrza.
Podziel ciasto na co najmniej 4 części (w zależności od wielkości rogalików, jaką chcesz uzyskać). Pozostaw na blacie jedną z nich, pozostałe schowaj do lodówki. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm, nadając mu kształt koła. Podziel koło nożem na 8 równych części. Każdy z wycinków koła zwiń w rogalik, zaczynając od podstawy tego jakby trójkąta, a kończąc na wierzchołku. Ułóż rogaliki na blasze. Stopniowo zwiń i ułóż na blasze pozostałe części ciasta.
Blachę z rogalikami delikatnie przykryj i pozostaw na mniej więcej 2 godziny w pokojowej temperaturze, żeby ciasto wyrosło. Nagrzej piekarnik do 150 st. C. Jeśli chcesz, posmaruj rogaliki rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 30 minut.
Uwagi: Rogaliki najsmaczniejsze są ciepłe. Możesz je po upieczeniu zamrozić, a potem bezpośrednio przed jedzeniem odgrzewać przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 160 st. C. Rogaliki możesz nadziać (np. powidłami, smarowidłem czekoladowym), kładąc łyżeczkę nadzienia u podstawy kołowego wycinka, zanim go zwiniesz. Trzeba tylko wtedy uważać, by po zwinięciu w rogaliku nie było otworów, przez które nadzienie mogłoby się wydostać podczas pieczenia.
Rogaliki możesz przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Rogaliki - Zdjęcia

Rogaliki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: rogaliki

    no Wy Lusia/Maria to znacie na pieczeniu, tak z glowy, ja to musze kiec recepte,albo dzwonic do Lusi i pytac jak to sie robi... lubie ciasta drozdzowe. -- * https://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vistula.html Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu

  • Re: rogaliki

    Nie LUSIU.Na placek dałam tylko 3/4 szklanki cukru a mąki 4 szkl.,4 zółtka, 250dkg masła i łyzke smalcu gęsieigo oraz drożdze wymieszane z łyzka mleka i ciut cukru. Placek uznałam za mało słodki i posypałam cukrem pudrem z wanilią.

  • Re: rogaliki

    Kendo, ten paj z lososia b.kalorycznie wyglada, ale smacznie, chyba tez bym sobie taki zrobila, Kieyds tez mario88, robilam krucho-drozdzowe ciasta w prodizu ze swliwkami mirabelkami, ale one lubia cuzo cukru. -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

  • Re: rogaliki

    dokladnie Lusia, rowerek i dalekie marsze .. mam jeszcze jeden maslowy kawalek, i tu akurat gotowa recepta z lososiem www.expressen.se/alltommat/recept/laxpaj-pa-smordeg-enkelt-recept

  • Re: rogaliki

    z gotowego juz zakupionego ze sklepu ciasta maslowego,(bylo tanie to kupilam,ale wiecej nie kupie bo strasznie tluste) upieklam rogaliczki nadziane dzemem z rozy,ktory sama zrobilam. koslawe ale OK,chos bardzo kruche i tluste, najsmaczniejsze sa drozdzowe,ktore nieraz pieke, Maria ma racje,

  • Re: rogaliki

    No masz Kendo, Twoje wypieki tez zawsze sa smaczne i ladne dla oka, niemniej dziekuje za autorytet. -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

  • Re: rogaliki

    Wyborne rogaliczki i na dodatek b.zdrowe. Ja swoje ciacho napewno częsciowo rozdam koleżankom. Ale w niedługim czasie zapewne powtórzę bo robota szybka . Ostatnio nie zagniatałam ciasta krucho-drozdzowego na stolnicy tylko w w misce, mniej bałaganu.

  • Re: rogaliki

    Kendo, nie wazne jak wygladaj, wazne ze smakuja dobrze, Teraz zaplanuj wycieczki rowerowe zeby spalic rogalikowy tluszczyk? -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

Zobacz inne przepisy