Przepis na: Rogaliki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,drożdże ,jajka ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mleko ,olej ,sól ,woda ):

  • 2 i pół dag drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • 3/4 szklanki skondensowanego mleka
  • półtorej łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • rozbełtane jajko
  • 5 szklanek mąki
  • 1/4 szklanki stopionego
  • ochłodzonego masła
  • kostka twardego masła (prosto z lodówki)
  • rozbełtane jajko do posmarowania rogalików (niekoniecznie)
  • olej do natłuszczenia blachy

Przepis:

Rogaliki
Drożdże z wodą wymieszaj w dużej misce. Dodaj mleko, sól, cukier, jajko, szklankę mąki, stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę (można mikserem).
Masło przesiekaj z mąką na blacie tak, by cząsteczki masła były mniej więcej wielkości małych fasolek. Przełóż do miski z mieszanką drożdżową. Całość delikatnie mieszaj, dopóki cała mąka nie stanie się wilgotna (kawałeczków masła nie rozcieraj). Miskę z ciastem przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny (do czterech dni). Przygotuj blachę. Ciasto wyjmij z lodówki i na posypanym mąką blacie wykonaj kilka ruchów zagniatających, by wypuścić bąbelki powietrza.
Podziel ciasto na co najmniej 4 części (w zależności od wielkości rogalików, jaką chcesz uzyskać). Pozostaw na blacie jedną z nich, pozostałe schowaj do lodówki. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm, nadając mu kształt koła. Podziel koło nożem na 8 równych części. Każdy z wycinków koła zwiń w rogalik, zaczynając od podstawy tego jakby trójkąta, a kończąc na wierzchołku. Ułóż rogaliki na blasze. Stopniowo zwiń i ułóż na blasze pozostałe części ciasta.
Blachę z rogalikami delikatnie przykryj i pozostaw na mniej więcej 2 godziny w pokojowej temperaturze, żeby ciasto wyrosło. Nagrzej piekarnik do 150 st. C. Jeśli chcesz, posmaruj rogaliki rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 30 minut.
Uwagi: Rogaliki najsmaczniejsze są ciepłe. Możesz je po upieczeniu zamrozić, a potem bezpośrednio przed jedzeniem odgrzewać przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 160 st. C. Rogaliki możesz nadziać (np. powidłami, smarowidłem czekoladowym), kładąc łyżeczkę nadzienia u podstawy kołowego wycinka, zanim go zwiniesz. Trzeba tylko wtedy uważać, by po zwinięciu w rogaliku nie było otworów, przez które nadzienie mogłoby się wydostać podczas pieczenia.
Rogaliki możesz przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Rogaliki - Zdjęcia

Rogaliki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • proste jak rogalik :)

    jordaa napisała: > Mężczyzna gwiżdże melodię, kiedy go mijam. Czy to ma jakieś znaczenie? Jestem kobietą. proste jak rogalik :) robisz na nim (jakies) wrazenie. ale ow Pan nie wie - jak zagadac... wiec "oswaja" teren...

  • Re: proste jak rogalik :)

    dziękuję za odpowiedź

  • Re:niedzielne rogaliki

    fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/ydC01nt8QqmqdAG3X.jpg Kendo, rogaliki prezentuja sie medalowo i pewnie rownie tez tak smakuja, ciekawy smak nadzienia jablka i czarnego bzu

  • Re:niedzielne rogaliki

    fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/ydC01nt8QqmqdAG3X.jpg Kendo, dziekuje za rogaliki, b,dobrutkie, dzemik o specjalnym smaku, zdegustowalam a reszte powedrowalo do zamrazarki na

  • Re: Fotowątek na niedzielę.

    Rogalik fajny. Mnie zawsze rogaliki na zdjęciach wychodzą okrągłe. Rozlewają się. Codziennie nocą z psem lubię sobie powgapiać się w czarne niebo i księżyc. Modraszka słodziak.

  • Re: nadziewane rogaliki

    Kendo rogaliki wygladaja apetycznie, a gdzie sie podziala recepta na nie??????? -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

  • Re:niedzielne rogaliki

    cos trzeba miec do poobiedniej herbatki niedzielnej, wiec upieklam te rogaliki drozdzowe nadziane marmolada wlasnorecznie zrobina z jablek ekologicznych i czarnego bzu,(zrobiona w czasach kiedy mieszkalam w willi,jablka byly na wlasnej posesji a czarny bez rosl za"plotem") druga tura w piekarniku

  • Re: A może wątek kulinarny XVIII

    Podkrkonosski hubnik (zapiekanka z grzybów) Składniki: 300 g świeżych grzybów lub 40 g suszonych, 300 g kaszy jaglanej, 4 rogaliki, szklanka mleka, 1 jajo, pieprz, kminek, imbir, majeranek, czosnek, sól. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w wodzie, w objętościach 1:2,5. Świeże grzyby pokroić i