Zobacz inne przepisy
Przepis na: Rizotto z tuńczykiem
Składniki( bulion ,imbir ,kukurydza ,olej ,pomidory ,ryż ,seler ,tuńczyk ,woda ,żółty ser ):
- 15 ml (łyżka) oleju
- 2 łyżki ryżu
- 1 posiekany por
- 2 drobno pokrojone łodygi selera
- puszka pasteryzowanych pomidorów (40 dag)
- 250 ml bulionu z warzyw lub wody
- puszka tuńczyka w sosie własnym (20 dag)
- 15 dag kukurydzy z puszki
- żółty ser do posypania.
Przepis:

Rozgrzewamy olej na patelni i przez 5 min smażymy na małym ogniu ryż, por i seler. Potem dodajemy pomidory, połowę bulionu (wody) i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Następnie dolewamy stopniowo resztę płynu, który też będzie się wchłaniał; łączny czas gotowania wyniesie ok. 25 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy tuńczyka i kukurydzę.
Danie rozdrabniamy widelcem. Można posypać je przed podaniem tartym serem. Potrawa nadaje się do zamrażania w porcjach.
Danie rozdrabniamy widelcem. Można posypać je przed podaniem tartym serem. Potrawa nadaje się do zamrażania w porcjach.