Przepis na: Rizotto z tuńczykiem

Zgłoś błąd

Składniki( bulion , imbir , kukurydza , olej , pomidory , ryż , seler , tuńczyk , woda , żółty ser ):

  • 15 ml (łyżka) oleju
  • 2 łyżki ryżu
  • 1 posiekany por
  • 2 drobno pokrojone łodygi selera
  • puszka pasteryzowanych pomidorów (40 dag)
  • 250 ml bulionu z warzyw lub wody
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (20 dag)
  • 15 dag kukurydzy z puszki
  • żółty ser do posypania.

Przepis:

Rizotto z tuńczykiem
Rozgrzewamy olej na patelni i przez 5 min smażymy na małym ogniu ryż, por i seler. Potem dodajemy pomidory, połowę bulionu (wody) i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Następnie dolewamy stopniowo resztę płynu, który też będzie się wchłaniał; łączny czas gotowania wyniesie ok. 25 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy tuńczyka i kukurydzę.
Danie rozdrabniamy widelcem. Można posypać je przed podaniem tartym serem. Potrawa nadaje się do zamrażania w porcjach.

Zobacz inne przepisy