Zobacz inne przepisy
Przepis na: Risotto z ³ososiem
Sk³adniki( bulion ,cebula ,koperek ,³oso¶ ,mas³o ,pieprz ,ry¿ ,sól ,szczypiorek ,wino ):
- 2 szklanki ry¿u arborio
- 2 steki z ³ososia (ok. 400 g)
- ma³a cebula
- 4 szklanki bulion rybnego + zapas
- 60 g mas³a + zapas
- sól
- pieprz
- koperek
- szczypiorek
- ewentualnie 3/4 szklanki bia³ego wina
Przepis:

Do mas³a z cebul± wsypaæ ry¿, sma¿yæ przez chwilê, mieszaj±c. Je¿eli gotujemy dla doros³ych, wlaæ wino, odparowaæ.
Stopniowo, po trochu wlewaæ do ry¿u gor±cy bulion, mieszaæ.
Wraz z ostatni± porcj± bulionu dodaæ rybê, szczypiorek, koperek, pieprz i sól. Zdj±æ z ognia, chwilê odczekaæ i podawaæ.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu-
Re: Zielone szparagi
Risotto, z ³ososiem, same-zapieczone z mas³em czosnkowo-koperkowym, zupa krem. W zesz³ym roku jad³am szparagowego hamburgera, ale to w knajpie.
-
Re: Wasz comfort food?
Szparagi z piekarnika z oliwa i grub± sol± Makaron z mas³em i parmezanem Carbonnara Risotto z ³ososiem i szpinakiem Wino bia³e
-
A mo¿e bigos z marcepanem?
Risotto z ³ososiem, oczywi¶cie bez parmigiano, to zupe³nie jak namawianie Wlochôw an typowo polski bigos z marcepanem.
-
Do AST, Winomana i Giorgia
Dziêkujê wszystkim za przepisy i rady - mo¿e jeszcze zd±¿ê zrobiæ póki ¶wie¿e prawdziwki siê trafiaj± na bazarkach, a je¶li nie - zrobiê z suszonych. Giorgio, ten pomys³ z wykorzystaniem wywaru po gotowanych suszonych grzybach do bulionu - bomba. AST - risotto z ³ososiem brzmi mmmmmm
-
Re: M±¿ maruda !!
Mój M. przestawi³ sie na mój sposob ¿ywienia, ja id±c na kompromis robie wiêcej potraw miêsnych ( ja miêsa mog³abym w ogóle nie je¶æ) i jest OK. Ale z pocz±tku, jak ju¿ przesta³ mi k³amaæ, ze uwielbia moje risotto z ³ososiem i kaparami ( na poczatku ba³ sie przyznaæ;)to zacz±³ g³osno