Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ratatuja nicejska
Składniki( bakłażan ,cebula ,cukinia ,czosnek ,liść laurowy ,natka pietruszki ,ogórek ,olej ,oliwa ,papryka ,pieprz ,pomidory ,sól ,zioła prowansalskie ):
- 2-3 cebule
- 4 bakłażany
- 4 małe (wielkości ogórka) cukinie
- 50 dag pomidorów
- 2-3 papryki (najlepiej różnych kolorów)
- 2 (lub więcej) ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- liść laurowy
- łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
Przepis:

Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklij pokrojoną w plasterki cebulę, po czym dorzuć pokrojone na kawałki pozostałe warzywa oraz ząbki czosnku. Dodaj przyprawy i sól. Duś pod przykryciem ok. godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli uznasz, że za dużo jest płynu, w połowie duszenia zdejmij pokrywkę i odparuj jego nadmiar. Podawaj na gorąco lub zimno (jako przystawkę).
Uwaga: jeśli planujemy danie gorące, do potrawy można wraz z pozostałymi warzywami dorzucić kilka pokrojonych ziemniaków. Możemy też ją zapiec, a przed podaniem posypać startym parmezanem.
Uwaga: jeśli planujemy danie gorące, do potrawy można wraz z pozostałymi warzywami dorzucić kilka pokrojonych ziemniaków. Możemy też ją zapiec, a przed podaniem posypać startym parmezanem.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Ratatuja, co to właściwie jest?
Proszę, przepis dla 4 osób na ratatuj nicejskie (ratatouille nicoise ): 3 duże cebule 4 oberżyny ( bakłażany ) 4 kabaczki pół kg pomidorów 2 papryki szklanka oliwy 2 główki czosnku natka pietruszki, liść laurowy, tymianek sól , pieprz Obrać i pokroić w piórka cebulę . Oberżynę