Przepis na: Ratatuja nicejska

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( bak³a¿an ,cebula ,cukinia ,czosnek ,li¶æ laurowy ,natka pietruszki ,ogórek ,olej ,oliwa ,papryka ,pieprz ,pomidory ,sól ,zio³a prowansalskie ):

  • 2-3 cebule
  • 4 bak³a¿any
  • 4 ma³e (wielko¶ci ogórka) cukinie
  • 50 dag pomidorów
  • 2-3 papryki (najlepiej ró¿nych kolorów)
  • 2 (lub wiêcej) z±bki czosnku
  • 2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki
  • li¶æ laurowy
  • ³y¿ka zió³ prowansalskich
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej do sma¿enia

Przepis:

Ratatuja nicejska
Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklij pokrojon± w plasterki cebulê, po czym dorzuæ pokrojone na kawa³ki pozosta³e warzywa oraz z±bki czosnku. Dodaj przyprawy i sól. Du¶ pod przykryciem ok. godziny, od czasu do czasu mieszaj±c. Je¶li uznasz, ¿e za du¿o jest p³ynu, w po³owie duszenia zdejmij pokrywkê i odparuj jego nadmiar. Podawaj na gor±co lub zimno (jako przystawkê).
Uwaga: je¶li planujemy danie gor±ce, do potrawy mo¿na wraz z pozosta³ymi warzywami dorzuciæ kilka pokrojonych ziemniaków. Mo¿emy te¿ j± zapiec, a przed podaniem posypaæ startym parmezanem.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu
  • Re: Ratatuja, co to w³a¶ciwie jest?

    Proszê, przepis dla 4 osób na ratatuj nicejskie (ratatouille nicoise ): 3 du¿e cebule 4 ober¿yny ( bak³a¿any ) 4 kabaczki pó³ kg pomidorów 2 papryki szklanka oliwy 2 g³ówki czosnku natka pietruszki, li¶æ laurowy, tymianek sól , pieprz Obraæ i pokroiæ w piórka cebulê . Ober¿ynê

Zobacz inne przepisy