Przepis na: Ratatuja nicejska
Zg³o¶ b³±d
- 2-3 cebule
- 4 bak³a¿any
- 4 ma³e (wielko¶ci ogórka) cukinie
- 50 dag pomidorów
- 2-3 papryki (najlepiej ró¿nych kolorów)
- 2 (lub wiêcej) z±bki czosnku
- 2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki
- li¶æ laurowy
- ³y¿ka zió³ prowansalskich
- sól i pieprz
- oliwa lub olej do sma¿enia
Przepis:
Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklij pokrojon± w plasterki cebulê, po czym dorzuæ pokrojone na kawa³ki pozosta³e warzywa oraz z±bki czosnku. Dodaj przyprawy i sól. Du¶ pod przykryciem ok. godziny, od czasu do czasu mieszaj±c. Je¶li uznasz, ¿e za du¿o jest p³ynu, w po³owie duszenia zdejmij pokrywkê i odparuj jego nadmiar. Podawaj na gor±co lub zimno (jako przystawkê).
Uwaga: je¶li planujemy danie gor±ce, do potrawy mo¿na wraz z pozosta³ymi warzywami dorzuciæ kilka pokrojonych ziemniaków. Mo¿emy te¿ j± zapiec, a przed podaniem posypaæ startym parmezanem.