Przepis na: Ratatuja nicejska

Zgłoś błąd

Składniki( bakłażan , cebula , cukinia , czosnek , liść laurowy , natka pietruszki , ogórek , olej , oliwa , papryka , pieprz , pomidory , sól , zioła prowansalskie ):

  • 2-3 cebule
  • 4 bakłażany
  • 4 małe (wielkości ogórka) cukinie
  • 50 dag pomidorów
  • 2-3 papryki (najlepiej różnych kolorów)
  • 2 (lub więcej) ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • liść laurowy
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

Przepis:

Ratatuja nicejska
Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklij pokrojoną w plasterki cebulę, po czym dorzuć pokrojone na kawałki pozostałe warzywa oraz ząbki czosnku. Dodaj przyprawy i sól. Duś pod przykryciem ok. godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli uznasz, że za dużo jest płynu, w połowie duszenia zdejmij pokrywkę i odparuj jego nadmiar. Podawaj na gorąco lub zimno (jako przystawkę).
Uwaga: jeśli planujemy danie gorące, do potrawy można wraz z pozostałymi warzywami dorzucić kilka pokrojonych ziemniaków. Możemy też ją zapiec, a przed podaniem posypać startym parmezanem.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Ratatuja, co to właściwie jest?

    Proszę, przepis dla 4 osób na ratatuj nicejskie (ratatouille nicoise ): 3 duże cebule 4 oberżyny ( bakłażany ) 4 kabaczki pół kg pomidorów 2 papryki szklanka oliwy 2 główki czosnku natka pietruszki, liść laurowy, tymianek sól , pieprz Obrać i pokroić w piórka cebulę . Oberżynę

Zobacz inne przepisy