Przepis na: Racuszki gryczane

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , drożdże , jajka , kasza gryczana , mąka , mąka gryczana , mleko , olej , sól ):

  • szklanka mąki gryczanej (można zemleć kaszę gryczaną w młynku do kawy)
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • olej do smażenia

Przepis:

Racuszki gryczane
Drożdże rozetrzyj z cukrem i wymieszaj z letnim mlekiem. Wsyp pszenną mąkę, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dodaj mąkę gryczaną i jajka (jeśli chcesz, by racuszki były pulchniejsze, najpierw żółtka, a później pianę z białek). Wszystko dokładnie wymieszaj. Placuszki nakładaj łyżką na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na średnim ogniu.
Podawaj gorące z surówkami. Możesz podać z sosem (np. pomidorowym lub grzybowym) albo ze śmietaną i cukrem.