Zobacz inne przepisy
Przepis na: Racuszki gryczane
Składniki( cukier ,drożdże ,jajka ,kasza gryczana ,mąka ,mąka gryczana ,mleko ,olej ,sól ):
- szklanka mąki gryczanej (można zemleć kaszę gryczaną w młynku do kawy)
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 5 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- sól
- olej do smażenia
Przepis:

Drożdże rozetrzyj z cukrem i wymieszaj z letnim mlekiem. Wsyp pszenną mąkę, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dodaj mąkę gryczaną i jajka (jeśli chcesz, by racuszki były pulchniejsze, najpierw żółtka, a później pianę z białek). Wszystko dokładnie wymieszaj. Placuszki nakładaj łyżką na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na średnim ogniu.
Podawaj gorące z surówkami. Możesz podać z sosem (np. pomidorowym lub grzybowym) albo ze śmietaną i cukrem.
Podawaj gorące z surówkami. Możesz podać z sosem (np. pomidorowym lub grzybowym) albo ze śmietaną i cukrem.