Zobacz inne przepisy
Przepis na: Racuszki
Składniki( cukier ,jajka ,kefir ,mąka ,mleko ,olej ,olej ,proszek do pieczenia ,soda ,sól ):
- 2 czubate szklanki mąki
- 2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru
- 2 jajka
- łyżka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- 2 łyżki oleju (niekoniecznie)
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przepis:
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: ** wtorkowy obiad -slaskie** 2024-luty
Też lubie nalesniki ze swoimi smakami i z tego co pod ręką mam do smarowania. Zdrowe i smaczne jedzonko. Po niedzieli chyba tez usmażę nalesniki albo racuszki drozdżowe. Pączki sklepowe zjadłam 2 ale to nie mój smak.
-
Re: ** sniadania/obiady/kolacje ** 2024-luty
Oglądając wczoraj spiewających seniorów usmazyłam racuszki na drożdżach. Wyszły przepyszne. Dodałam do ciasta troche stopionego masła. Usmazyłam tez pieczarki do przedwczorajszych placow nalesnikowych. Chyba zrobie dzis krokiety i barszczyk mam w słoiku. Szkoda mi czasu na długie kucharzenie. A
-
Re: TŁUSTY CZWARTEK
Poczkow wczoraj nie jadlam, ale na to konto usmazylam sobie racuchy na drozdzach, to prawie smakowo to samo, pojadlam ze smakiem. Dzisiaj powtorka z racuszkami, dokupilam swieze truskawki i z bita smietana beda smakowaly na kolacyjny deser. -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj
-
Re: ** sniadania/obiady/kolacje **
W końcu musze wstać po śniadanko, ale jakoś na nic nie mam ochoty mimo głodu. Może jakiegoś racuszka z jabłkiem sobie usmażę?
-
Re: A może wątek kulinarny XVI
solą oraz pieprzem. Delikatnie połącz z pianą z białka. Formuj zgrabne racuszki łyżką i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem (na przykład ryżowym). Doskonale racuszki smażą się też na woku w głębszym tłuszczu, wtedy są bardziej puszyste. Pyszne z sosem pomidorowym lub grzybowym.
-
Re: ?Zielone czyli samo zdrowie?
solą oraz pieprzem. Delikatnie połącz z pianą z białka. Formuj zgrabne racuszki łyżką i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem (na przykład ryżowym). Doskonale racuszki smażą się też na woku w głębszym tłuszczu, wtedy są bardziej puszyste. Pyszne z sosem pomidorowym lub grzybowym.
-
Re: Wokół dyni - szarady
solą oraz pieprzem. Delikatnie połącz z pianą z białka. Formuj zgrabne racuszki łyżką i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem (na przykład ryżowym). Doskonale racuszki smażą się też na woku w głębszym tłuszczu, wtedy są bardziej puszyste. Pyszne z sosem pomidorowym lub grzybowym.
-
Re: Zielono mi czyli coś na zdrowie?
solą oraz pieprzem. Delikatnie połącz z pianą z białka. Formuj zgrabne racuszki łyżką i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem (na przykład ryżowym). Doskonale racuszki smażą się też na woku w głębszym tłuszczu, wtedy są bardziej puszyste. Pyszne z sosem pomidorowym lub grzybowym.