Przepis na: Racuszki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,jajka ,kefir ,mąka ,mleko ,olej ,olej ,proszek do pieczenia ,soda ,sól ):

  • 2 czubate szklanki mąki
  • 2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 2 łyżki oleju (niekoniecznie)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przepis:

Racuszki
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej mikserem. Kładź ciasto łyżką na rozgrzany olej i smaż z obu stron, aż racuszki nabiorą złotego koloru. Podawaj ze śmietaną i cukrem pudrem albo z syropem owocowym, konfiturą, a w sezonie z surowymi truskawkami, jagodami, porzeczkami.

Racuszki - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Piątek, piąteczek, piątunio ...

    To żadne naleśniki ale racuszki po prostu. Wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzących urodzin. : :)

  • Re: STYCZEŃ 2021

    Moje placuszki-racuszki. Czadem jablka tarkuje na jarzynowce, czasami kroje w polplasterki, a dzisiaj pokroilam w drobna kostke. Narobilyscie mi smaka to sie najadlam?

  • Re: STYCZEŃ 2021

    Ooooo wlasnie z takiego przepisu jak podaja Jaga? czyli tobtez sa racuszki tylko na proszku? A my od zawzze je naxywamy placuszkami z jablkami czasami same placuszki z dodatkiem dzemu.

  • Re: Z tej samej beczki co zwykle

    Oki powróz mi plisssee Cam mówisz racuszki? Ja ostatnio robiłam placki bananowe Też dobre

  • Re: Zachcianki jedzeniowe ? (wątek antydepresyjn

    Od kilku dni przymierzam się do wykonania racuchów z jabłkami. Posypanymi cukrem pudrem. Niestety poziom lenistwa okazuje się być wyższy niż chęć zjedzenia racuszków. Które zresztą jadamy baardzo rzadko:)

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

    . Rozwałkowałam ciasto na grubość ok 3-4 mm i wykrawałam kółka ok 3 cm średnicy. Całe przygotowanie przed smażeniem jest szybkie. Potem podczas smażenia jest w sumie jeszcze szybciej. Początkowo racuszki puchną, następnie zaczynają się rumienić i trzeba pilnować, żeby nie przypaliły się. Smażyłam na złoty lekko

  • Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

    . Rozwałkowałam ciasto na grubość ok 3-4 mm i wykrawałam kółka ok 3 cm średnicy. Całe przygotowanie przed smażeniem jest szybkie. Potem podczas smażenia jest w sumie jeszcze szybciej. Początkowo racuszki puchną, następnie zaczynają się rumienić i trzeba pilnować, żeby nie przypaliły się. Smażyłam na złoty lekko

  • Re: A może wątek kulinarny XII

    . Rozwałkowałam ciasto na grubość ok 3-4 mm i wykrawałam kółka ok 3 cm średnicy. Całe przygotowanie przed smażeniem jest szybkie. Potem podczas smażenia jest w sumie jeszcze szybciej. Początkowo racuszki puchną, następnie zaczynają się rumienić i trzeba pilnować, żeby nie przypaliły się. Smażyłam na złoty lekko

Zobacz inne przepisy