Przepis na: Racuszki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,jajka ,kefir ,mąka ,mleko ,olej ,olej ,proszek do pieczenia ,soda ,sól ):

  • 2 czubate szklanki mąki
  • 2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 2 łyżki oleju (niekoniecznie)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przepis:

Racuszki
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej mikserem. Kładź ciasto łyżką na rozgrzany olej i smaż z obu stron, aż racuszki nabiorą złotego koloru. Podawaj ze śmietaną i cukrem pudrem albo z syropem owocowym, konfiturą, a w sezonie z surowymi truskawkami, jagodami, porzeczkami.

Racuszki - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A wy co zaserwujecie?

    Uwielbiam placuszki-racuszki z jabłkami, posypane cukrem pudrem, ale świeże i na ciepło zdecydowanie. A czemu tak robiła? Z biedy, braku czasu?

  • Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?

    KEFIROWE RACUSZKI szklanka mąki pszennej szklanka kefiru jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia W miseczce wymieszaj szklankę mąki pszennej ze szklanką kefiru. Dodaj jajko i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksuj na gładko. Porcje ciasta nałóż łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż

  • Re: Śląskie smaki - przepisy kulinarne

    KEFIROWE RACUSZKI szklanka mąki pszennej szklanka kefiru jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia W miseczce wymieszaj szklankę mąki pszennej ze szklanką kefiru. Dodaj jajko i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksuj na gładko. Porcje ciasta nałóż łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż

  • Re: Nietypowy wątek kulinarny

    solą oraz pieprzem. Delikatnie połącz z pianą z białka. Formuj zgrabne racuszki łyżką i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem (na przykład ryżowym). Doskonale racuszki smażą się też na woku w głębszym tłuszczu, wtedy są bardziej puszyste. Pyszne z sosem pomidorowym lub grzybowym.

  • Re: HALLOWEN

    solą oraz pieprzem. Delikatnie połącz z pianą z białka. Formuj zgrabne racuszki łyżką i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem (na przykład ryżowym). Doskonale racuszki smażą się też na woku w głębszym tłuszczu, wtedy są bardziej puszyste. Pyszne z sosem pomidorowym lub grzybowym.

  • Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?

    Racuszki. 4 jaja, 3?4 łyż. stoł. cukru, 500 gr. mąki, 1 paczka Dr. Oetkera ?Backin' 1 , % I. mleka, 125 gr. rodzynek lub koryntek. Jajka i cukier utrzeć na pianę, dodać mleko, mąkę zmieszaną z ?Backi- nem" i przesianą, wkońcu rodzynki lub koryntki i urabiać, aż się otrzyma ładne gładkie ciasto. Z

  • Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

    Racuszki. 4 jaja, 3?4 łyż. stoł. cukru, 500 gr. mąki, 1 paczka Dr. Oetkera ?Backin' 1 , % I. mleka, 125 gr. rodzynek lub koryntek. Jajka i cukier utrzeć na pianę, dodać mleko, mąkę zmieszaną z ?Backi- nem" i przesianą, wkońcu rodzynki lub koryntki i urabiać, aż się otrzyma ładne gładkie ciasto. Z

  • Re: A może wątek kulinarny XII

    RACUSZKI NA JOGURCIE GRECKIM 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru szczypta soli 2 duże jajka 2 i pół łyżki oleju (może być stopiony kokosowy, albo zwykły) 1 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka jogurtu greckiego 1