Przepis na: Racuszki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,jajka ,kefir ,mąka ,mleko ,olej ,olej ,proszek do pieczenia ,soda ,sól ):

  • 2 czubate szklanki mąki
  • 2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 2 łyżki oleju (niekoniecznie)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przepis:

Racuszki
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej mikserem. Kładź ciasto łyżką na rozgrzany olej i smaż z obu stron, aż racuszki nabiorą złotego koloru. Podawaj ze śmietaną i cukrem pudrem albo z syropem owocowym, konfiturą, a w sezonie z surowymi truskawkami, jagodami, porzeczkami.

Racuszki - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Racuszki z cynamonem

    https://afterweb.pl/ afterweb.pl/ Jak dla mnie prosty i bardzo przystępny przepis, wszystko wyszło bez najmniejszego problemu, a smakowało cudnie :)

  • Re: Co wziąć do jedzenia w głuszę?

    ale oprócz tego co planujesz, weż jakąś rezerwę: mleko jajka plus mąka - dużo da się zrobić. Np naleśniki, racuszki, budyń ....

  • Re: Co jadlyscie dzisiaj na sniadanie?

    I jak ten system Misternio? Chudnie Ci się? Do tematu - ja zjadłam omlet owsiany że szpinakiem. Dzieci racuszki z twarogu z miodem

  • Re: Która godzina 11.0

    Wstaję rano, a tu racuszki i kawa czekają... I tak codziennie. Bede upasiona, bez dwoch zdan. Zaczynam sie przyzwyczajać, za rok wynajme moj zamek a sama bede dalej puchnąć na kluseczkach ? 6:59

  • Re: Co jecie na śniadanie?

    racuszki jogurtowe z jabłkami, a jak nie mam czasu to jakieś płatki z lubelli, bardzo lubię też

  • Re: HALLOWEN

    solą oraz pieprzem. Delikatnie połącz z pianą z białka. Formuj zgrabne racuszki łyżką i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem (na przykład ryżowym). Doskonale racuszki smażą się też na woku w głębszym tłuszczu, wtedy są bardziej puszyste. Pyszne z sosem pomidorowym lub grzybowym.

  • Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

    solą oraz pieprzem. Delikatnie połącz z pianą z białka. Formuj zgrabne racuszki łyżką i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem (na przykład ryżowym). Doskonale racuszki smażą się też na woku w głębszym tłuszczu, wtedy są bardziej puszyste. Pyszne z sosem pomidorowym lub grzybowym.

  • Re: A może wątek kulinarny XI

    solą oraz pieprzem. Delikatnie połącz z pianą z białka. Formuj zgrabne racuszki łyżką i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem (na przykład ryżowym). Doskonale racuszki smażą się też na woku w głębszym tłuszczu, wtedy są bardziej puszyste. Pyszne z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Zobacz inne przepisy