Przepis na: Puree z dyni

Zgłoś błąd

Składniki( dynia , woda ):

  • 1 filizanka pokrojonego w drobną kostkę miąższu dyni
  • 3 łyżki wody

Przepis:

Puree z dyni
Miąższ dyni zalewamy w rondelku trzema łyżkami wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 5 minut). Miksujemy. Przed podaniem dziecku puree powinno ostygnąć.

Puree z dyni - Zdjęcia

Puree z dyni - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • puree z dyni - gorzkie?

    zrobilam puree z pieczonej dyni wg przepisu z bloga moje wypieki i jest jakies gorzkie. Mialo byc do dalszego wykorzystania, do ciasta ale nie wiem czy warto knocic. Zniknie ta gorycz w ciescie czy wywalic?

  • Re: Problem z małym kociakiem schroniskowym

    To mógł być robal. Odrobaczanie jest pewnie do powtórzenia, robaki lubią się uaktywnić jak żywiciel zaczyna dostawać regularnie jeść. Jezeli je dynie, to podawaj, puree z dyni i dobry probiotyk to przyjaciele w takiej sytuacji.

  • Re: puree z dyni - gorzkie?

    po wpisach tutaj jakbym miala dynie z niepewnego zrodla, to bym wywalila, ale ta byla ze znanej lokalnej "dyniowni" i jakby komus zaszkodzilo, to by juz bylo glosno w lokalnych mediach.

  • Re: puree z dyni - gorzkie?

    byc moze... tu pisza o 160st, pieklam w 180.

  • Re: puree z dyni - gorzkie?

    Wyrzucić, kiedyś miałam zupę gorzką .

  • Re: puree z dyni - gorzkie?

    Wyrzuć. Ta gorycz jest od kukurbityny bodajże. Większe dawki szkodzą

  • Re: puree z dyni - gorzkie?

    Dyniowate (głównie ogórki i dynie) bywają gorzkie, szczególnie jak są bardzo dojrzałe. Ja zawsze próbuję surowe, nie wyczuwam tego nosem. Najczęściej w dyni gorzki jest tylko środek (farfocle wokół pestek) i wystarczy to porządnie usunąć. Czy zniknie - zależy od natężenia goryczy i ilości innych skł

  • Re: puree z dyni - gorzkie?

    Jakiś nawóz może albo środek konserwujący w transporcie?

Zobacz inne przepisy