Przepis na: Puree z bakłażana

Zgłoś błąd

Składniki( bakłażan ,czosnek ,natka pietruszki ,olej sezamowy ,sok z cytryny ,sól ):

  • duży bakłażan
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
  • łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki

Przepis:

Puree z bakłażana
Umyty bakłażan przekrój na pół i włóż (skórką do góry) do gorącego piekarnika lub połóż na grillu. Opiekaj, aż ściemnieje skórka - będziesz ją mogła wtedy bez trudu usunąć. Obrany bakłażan zmiksuj lub utrzyj w misce - drewnianą łyżką - z pozostałymi składnikami. Pastę podajemy na zimno.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Puree z bakłażanów

    Ja robię sobie danie niemal identyczne, tyle że bakłażana w plastrach griluję (dokładniej używam funkcji crisp w mikrofalówce) z odrobiną oliwy, kroję potem w kostkę i łączę z cebulą, pomidorami, czosnkiem (i dodatkowo bazylią i octem balsamicznym). I używam na gorąco do spaghetti. Pomidory bior

  • puree z bakłażanów

    zrobiłam a do tego grzaneczki z masełkiem - rewelacja ale potrawa nietowarzyska bo czosnkowa :) -- Edzitol

  • Puree z bakłażanów

    Uwaga, przed włożeniem do piekarnika skórkę bakłażana trzeba ponacinać. Nie pomyślałam i o tym i mi wybuchł w piekarniku:D Danie bardzo smaczne!!

  • Puree z bakłażanów

    poprostu kocham turecka kuchnie... bardzo proste danie do przyzadzania polecam to jest przepyszne nic nie zostalo z obiadku...;)

  • Re: puree z bakłażanów

    przepis? mój chop uwielbia bakłażana -- To tak, jakbym poszedł na działkę, wziął łopatkę i wykopał dziadka... - Psycho77 Gu

  • Re: puree z bakłażanów

    brzmi interesująco... muszę to przekonsultować z chłopem :o> -- To tak, jakbym poszedł na działkę, wziął łopatkę i wykopał dziadka... - Psycho77 Gu

  • Re: puree z bakłażanów

    bakłażany 2-3 piec przez 30 minut w nagrzanym do 250 piekarniku, potem obrać ze skóry, posolić i odstawić na durszlaku na 1/2 godziny; odcedzić i zmiksować z czosnkiem, oliwa z oliwek 1-2 łyżki i 1 łyżką soku z cytryny, posolić, można popieprzyć; podawac na zimno; można dodac tahini skórę bakłaż

  • jest też puree z bakłażana Corriny :(

    kuchnia.wp.pl/index.php/book/prop/id/2066

Zobacz inne przepisy