Zobacz inne przepisy
Przepis na: Puree z bakłażana
Składniki( bakłażan ,czosnek ,natka pietruszki ,olej sezamowy ,sok z cytryny ,sól ):
- duży bakłażan
- zmiażdżony ząbek czosnku
- sól
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
- łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
Przepis:

Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Puree z bakłażanów
Ja robię sobie danie niemal identyczne, tyle że bakłażana w plastrach griluję (dokładniej używam funkcji crisp w mikrofalówce) z odrobiną oliwy, kroję potem w kostkę i łączę z cebulą, pomidorami, czosnkiem (i dodatkowo bazylią i octem balsamicznym). I używam na gorąco do spaghetti. Pomidory bior
-
puree z bakłażanów
zrobiłam a do tego grzaneczki z masełkiem - rewelacja ale potrawa nietowarzyska bo czosnkowa :) -- Edzitol
-
Puree z bakłażanów
Uwaga, przed włożeniem do piekarnika skórkę bakłażana trzeba ponacinać. Nie pomyślałam i o tym i mi wybuchł w piekarniku:D Danie bardzo smaczne!!
-
Puree z bakłażanów
poprostu kocham turecka kuchnie... bardzo proste danie do przyzadzania polecam to jest przepyszne nic nie zostalo z obiadku...;)
-
Re: puree z bakłażanów
przepis? mój chop uwielbia bakłażana -- To tak, jakbym poszedł na działkę, wziął łopatkę i wykopał dziadka... - Psycho77 Gu
-
Re: puree z bakłażanów
brzmi interesująco... muszę to przekonsultować z chłopem :o> -- To tak, jakbym poszedł na działkę, wziął łopatkę i wykopał dziadka... - Psycho77 Gu
-
Re: puree z bakłażanów
bakłażany 2-3 piec przez 30 minut w nagrzanym do 250 piekarniku, potem obrać ze skóry, posolić i odstawić na durszlaku na 1/2 godziny; odcedzić i zmiksować z czosnkiem, oliwa z oliwek 1-2 łyżki i 1 łyżką soku z cytryny, posolić, można popieprzyć; podawac na zimno; można dodac tahini skórę bakłaż
-
jest też puree z bakłażana Corriny :(