Przepis na: Pulpety

Zgłoś błąd

Składniki( bułka ,cebula ,cebula ,cukier ,cukier ,jajka ,kurczak ,listek laurowy ,marchewka ,natka pietruszki ,pieprz ,pietruszka ,rodzynki ,sól ,sól ,woda ,żelatyna ):

  • filet z piersi kurczaka
  • czerstwa kajzerka namoczona w wodzie i dobrze odciśnięta
  • jajko
  • bardzo drobno pokrajana cebula
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
    wywar: 2 i pół szklanki wody
  • marchewka i pietruszka pokrojone w talarki
  • cebula pokrojona w plasterki
  • łyżeczka cukru
  • listek laurowy
  • łyżka rodzynek (niekoniecznie)
  • łyżka żelatyny
  • sól

Przepis:

Pulpety
Mięso wraz z bułką przepuść przez maszynkę. Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj łyżkę kaszy manny lub tartej bułki. Uformuj kulki wielkości dużego włoskiego orzecha (wyjdzie około 20).Do rondelka wlej wodę, wrzuć pozostałe składniki wywaru i gotuj przez 15 minut. Do wywaru ostrożnie włóż kulki mięsne i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Gotowe pulpety wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na półmisku lub w salaterce, przybierając talarkami marchewki, a może również rodzynkami, plasterkami jajka na twardo i zieloną pietruszką. Wywar przecedź. Żelatynę rozprowadź kilkoma łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuść w przecedzonym wywarze, zagotuj i odstaw. Stygnącą galaretą zalej pulpety. Postaw w chłodnym miejscu, żeby stężała. Pulpety podawaj na zimno. Możesz je przybrać cząstkami cytryny.

Pulpety - Zdjęcia

Pulpety - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Pierwszy posiłek po cc w szpitalu

    Polska,zupa jarzynowa,pulpety w sosie pomidorowym i marchewka na ciepło

  • Re: Mięso jak ?

    były juz pulpety, ale ja robię w sosie szczypiorkowym - obgotowuję pulpety, dolewam słodkiej śmietany i sporo szczypiorku na koniec

  • Re: PULPETY Z FASOLI?

    ZA JEDNYM GOTOWANIEM fasolka po bretońsku , a cześć na następny dzien lub zamrażąm ugotowaną fasolkę i mam pulpety z fasoli za jakis czas

  • Re: Kolacja z rybami

    Skoro ma być po prostu danie rybne, to nie warto upierać się przy smażonych ościstych dzwonkach. Poszukaj dobrego przepisu na pulpety rybne, do nich wystarczy widelec.

  • Re: Mięso jak ?

    O tak, pulpety w sosie koperkowym z ryzem i klops, a jak klops to i pieczen rzymska.

  • Re: Mięso jak ?

    Jakieś fajne drobiowe pulpety w sosie koperkowym? Tzw. Kurczak w potrawce albo kurczak korma? Wszystko najlepiej z ryżem.

  • Idiotyczne pytanie o pulpety

    Dostałam od kogoś pulpety z takim zawiesistym białym sosem. Ugotowałam do nich kaszę i taki mały pulpet, łyżka tego sosu były tak sycące, że do teraz nie jestem głodna a jadłam o 13.00. Jedząc nie czułam nadmiaru tłuszczu, klimat taki trochę baru mlecznego czy szkolnej stołówki, ale moim zdaniem

  • Re: Rogaliki z nadzieniem

    rogaliki wygladaja pysznie, tez pieczemy je na drozdzach zadnego pomyslu, cos wyjme do rozmrozenia, mam pulpety,zrobie moze ryz i kiszona kapuste... -- * https://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vistula.html Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu

Zobacz inne przepisy