Przepis na: Pulpety

Zgłoś błąd

Składniki( bułka , cebula , cebula , cukier , cukier , jajka , kurczak , listek laurowy , marchewka , natka pietruszki , pieprz , pietruszka , rodzynki , sól , sól , woda , żelatyna ):

  • filet z piersi kurczaka
  • czerstwa kajzerka namoczona w wodzie i dobrze odciśnięta
  • jajko
  • bardzo drobno pokrajana cebula
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
    wywar: 2 i pół szklanki wody
  • marchewka i pietruszka pokrojone w talarki
  • cebula pokrojona w plasterki
  • łyżeczka cukru
  • listek laurowy
  • łyżka rodzynek (niekoniecznie)
  • łyżka żelatyny
  • sól

Przepis:

Pulpety
Mięso wraz z bułką przepuść przez maszynkę. Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj łyżkę kaszy manny lub tartej bułki. Uformuj kulki wielkości dużego włoskiego orzecha (wyjdzie około 20).Do rondelka wlej wodę, wrzuć pozostałe składniki wywaru i gotuj przez 15 minut. Do wywaru ostrożnie włóż kulki mięsne i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Gotowe pulpety wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na półmisku lub w salaterce, przybierając talarkami marchewki, a może również rodzynkami, plasterkami jajka na twardo i zieloną pietruszką. Wywar przecedź. Żelatynę rozprowadź kilkoma łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuść w przecedzonym wywarze, zagotuj i odstaw. Stygnącą galaretą zalej pulpety. Postaw w chłodnym miejscu, żeby stężała. Pulpety podawaj na zimno. Możesz je przybrać cząstkami cytryny.

Pulpety - Zdjęcia

Pulpety - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: klops czy pulpet?

    Klops może być jeden duży i z pieca, pulpet - nie. Klops to również fiasko, pulpetem można niegrzecznie nazwać grubasa. Pulpet chyba z włoskiego, klops brzmi niemieckawo. Więcej różnic nie kojarzę. -- cute but psycho. things even out

  • Re: pulpety z indyka

    z jakiego mięsa robisz? imo najlepszy z indyka do pulpetów jest udziec

  • Re: klops czy pulpet?

    klopsiki od pulpetów różnią się tym samym czym pulpeciki od klopsów.

  • Re: klops czy pulpet?

    stopreformom napisała: > Czym się róznią od siebie klopsiki i pulpety? chcesz podac w sosie, czy na "sucho"? -- "leben und leben lassen"

  • klops czy pulpet?

    Czym się róznią od siebie klopsiki i pulpety? Oba kojarzę jako kuleczki z mięsa mielonego w sosie i nie mam pojęcia czy róznią się czymś poza nazwą?

  • pulpety z indyka

    Witam. Proszę o poradę jak zrobić dobre, mięciutkie pulpety z indyka. Kilka razy robiłam i wychodziły twardawe - takie ścisłe. Nie wiem czy bułka namoczona powinna być, jajko całe czy tylko żółtko? Może za długo gotowałam i dlatego ścisłe. Podzielcie się swoimi przepisami na dobre pulpety z indyka

  • Re: klops czy pulpet?

    A to nie jest tak, że klopsiki są bardziej kuliste, a pulpety bardziej rozplaskane? -- ------------------------------------------- magiccarpetstudio.blogspot.com/

  • Re: klops czy pulpet?

    m.s.z klopsiki są smażone lub pieczone, natomiast pulpety są gotowane (np.w rosole) lub duszone ( np. w sosie) -- tiny.pl/q2m8x Zapraszam

Czytaj więcej

  • Indyk

    Indyk

    W diecie niemowlęcia pojawia się już w 6. miesiącu, obok mięsa kurczaka i królika. Mięso indycze jest delikatne, chude i rzadko uczula (oczy-wiście podajemy je bez wywaru). Świetnie się nadaje do robienia pulpetów i kotletów mielonych, ponieważ jest zwarte i nie potrzebuje lepiszcza w postaci jajka.

  • Witaminy na zimę

    Witaminy na zimę

    Śniadanie Kaszka z wiśniami od 9. miesiąca kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym kilka wiśni bez pestek (mogą być mrożone)Umyj wiśnie i poczekaj, aż się rozmrożą. Pokrój na kawałki. Kaszkę przygotuj według przepisu na opakowaniu (na gęsto). Gdy przestygnie, zmieszaj ją z wiśniami.Obiad Pulpety

  • Przepisy na dania z jaj

    Przepisy na dania z jaj

    dzieci powyżej roku można to danie przygotować z dodatkiem tartego parmezanu zamiast oliwy.(1 porcja)Pulpet z jajeczkiem (powyżej 10. miesiąca)20 dag mielonego mięsa z indyka10 jajeczek przepiórczychłyżka płatków owsianychszczypta ulubionych przypraw (np. pieprz lub majeranek)szklanka domowego wywaru

  • Zagrajmy w kulki

    Zagrajmy w kulki

    dłoniach kulki. Jeżeli jest za rzadka, jeszcze schłodzić, jeśli za gęsta, dodać trochę gorącej kremówki i zamieszać. Kulki pokryć najbardziej ulubioną posypką lub kilkoma naraz! Gotowe kulki można długo przechowywać w lodówce ułożone na pergaminie do pieczenia ciast.Spaghetti z pulpetami 1/2 paczki

  • Mięta

    Mięta

    mięty dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów. Jeśli chcemy, by gorące danie (np. sos do pulpetów) nabrało oryginalnego smaku, możemy dodać doń nieco sproszkowanej mięty (z przeciętej torebki do zaparzania).

  • Tylko mięso!

    w formie połączonej z warzywami, takiej jak zupy jarzynowe z mięsem czy pulpety warzywno-mięsne. Może przyprawienie dań ziołami, np. estragonem pomoże? Warto też pamiętać o odpowiedniej ilości snu (około 12 godzin) i dużej porcji ruchu, które wpływają na apetyt dziecka.

  • Z mięsem czy bez?

    zmieszane z warzywami (polecam delikatne pulpety warzywno-mięsne, rybę z warzywami pieczoną w folii), a w pozostałe dni makaron lub kaszę z warzywami itp.

  • Wielkanocne dania dla niemowląt

    pomidorów osusz papierowym ręcznikiem. Nagrzej piekarnik do 180°C. Do pomidorów wsyp trochę bułki tartej, skrop je oliwą, a następnie wbij do każdego po jajku. Piecz około 20 minut, aż białko i żółtko się zetnie. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj. (porcja dla rodziny) Pulpety z niespodzianką (po

Dodaj swoją recenzję
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Zobacz inne przepisy