Przepis na: Pulpety

Zgłoś błąd

Składniki( bułka , cebula , cebula , cukier , cukier , jajka , kurczak , listek laurowy , marchewka , natka pietruszki , pieprz , pietruszka , rodzynki , sól , sól , woda , żelatyna ):

  • filet z piersi kurczaka
  • czerstwa kajzerka namoczona w wodzie i dobrze odciśnięta
  • jajko
  • bardzo drobno pokrajana cebula
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
    wywar: 2 i pół szklanki wody
  • marchewka i pietruszka pokrojone w talarki
  • cebula pokrojona w plasterki
  • łyżeczka cukru
  • listek laurowy
  • łyżka rodzynek (niekoniecznie)
  • łyżka żelatyny
  • sól

Przepis:

Pulpety
Mięso wraz z bułką przepuść przez maszynkę. Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj łyżkę kaszy manny lub tartej bułki. Uformuj kulki wielkości dużego włoskiego orzecha (wyjdzie około 20).Do rondelka wlej wodę, wrzuć pozostałe składniki wywaru i gotuj przez 15 minut. Do wywaru ostrożnie włóż kulki mięsne i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Gotowe pulpety wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na półmisku lub w salaterce, przybierając talarkami marchewki, a może również rodzynkami, plasterkami jajka na twardo i zieloną pietruszką. Wywar przecedź. Żelatynę rozprowadź kilkoma łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuść w przecedzonym wywarze, zagotuj i odstaw. Stygnącą galaretą zalej pulpety. Postaw w chłodnym miejscu, żeby stężała. Pulpety podawaj na zimno. Możesz je przybrać cząstkami cytryny.

Pulpety - Zdjęcia

Pulpety - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Idiotyczne pytanie o pulpety

    Dostałam od kogoś pulpety z takim zawiesistym białym sosem. Ugotowałam do nich kaszę i taki mały pulpet, łyżka tego sosu były tak sycące, że do teraz nie jestem głodna a jadłam o 13.00. Jedząc nie czułam nadmiaru tłuszczu, klimat taki trochę baru mlecznego czy szkolnej stołówki, ale moim zdaniem

  • Re: Idiotyczne pytanie o pulpety

    Pulpety - mięso mielone, różne, kurzęce, wieprzowe, indycze cebula b.drobno pokrojona, bułka namoczona, jajko, sól, pieprz Formuję pulpety i wrzucam na wode, albo bardzo lekko obsmażam i na wodę, gotuję w malej ilości wody kilkanaście minut, dodaję

  • Re: Idiotyczne pytanie o pulpety

    Tak, sos na zasmażce, o której śpiewał kabaret ot.to, też jest zawiesisty. Moja mama robiła sos na zasmażce do duszonego mięsa, a do pulpetów i klopsów mielonych właśnie taki ze śmietaną i mąką. W sumie nie wiem, dlaczego akurat tak, ale to były dwa zupełnie różne w smaku i wyglądzie sosy. Taki

  • Re: Jak cieszyć się latem i nie zbankrutować?

    ana119 napisała: > > Koleżanka na wyjazdy zimowe do Włoch zabiera pasteryzowane dania w słoikach, ro > bi pulpety, sos do spaghetti itp, Sos do spaghetti. Z Polski. Zabiera do Włoch. I pulpety w słoiku. Strasznie smutne :(

  • Re: Obiad letni.

    Dziś: chłodnik-botwinka, ziemniaki+pulpety+surówka z rzodkiewki?

  • Re: To pani jest mądra, a ty jesteś głupia :)

    U mnie pomidorowa z wczoraj. A jak sie robi pulpety z baklazana?

  • Re: To pani jest mądra, a ty jesteś głupia :)

    U mnie będą pierogi z truskawkami, ale dawaj przepis na pulpety z bakłażana!!!

  • Re: To pani jest mądra, a ty jesteś głupia :)

    U mnie bakłażan nadziewany ryżem i tuńczykiem. I też poproszę przepis na pulpety ?