Przepis na: Pulpety

Zgłoś błąd

Składniki( bułka , cebula , cebula , cukier , cukier , jajka , kurczak , listek laurowy , marchewka , natka pietruszki , pieprz , pietruszka , rodzynki , sól , sól , woda , żelatyna ):

  • filet z piersi kurczaka
  • czerstwa kajzerka namoczona w wodzie i dobrze odciśnięta
  • jajko
  • bardzo drobno pokrajana cebula
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
    wywar: 2 i pół szklanki wody
  • marchewka i pietruszka pokrojone w talarki
  • cebula pokrojona w plasterki
  • łyżeczka cukru
  • listek laurowy
  • łyżka rodzynek (niekoniecznie)
  • łyżka żelatyny
  • sól

Przepis:

Pulpety
Mięso wraz z bułką przepuść przez maszynkę. Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj łyżkę kaszy manny lub tartej bułki. Uformuj kulki wielkości dużego włoskiego orzecha (wyjdzie około 20).Do rondelka wlej wodę, wrzuć pozostałe składniki wywaru i gotuj przez 15 minut. Do wywaru ostrożnie włóż kulki mięsne i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Gotowe pulpety wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na półmisku lub w salaterce, przybierając talarkami marchewki, a może również rodzynkami, plasterkami jajka na twardo i zieloną pietruszką. Wywar przecedź. Żelatynę rozprowadź kilkoma łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuść w przecedzonym wywarze, zagotuj i odstaw. Stygnącą galaretą zalej pulpety. Postaw w chłodnym miejscu, żeby stężała. Pulpety podawaj na zimno. Możesz je przybrać cząstkami cytryny.

Pulpety - Zdjęcia

Pulpety - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Pulpety, uwodzicielki i lodołamaczki serc

    Pulpet jest tłusty.

  • Re: Pulpety, uwodzicielki i lodołamaczki serc

    Pulpet jest tłusty. Chciałabym być taka tłusta jak Pulpecja Febliku!

  • Re: klops czy pulpet?

    Klops może być jeden duży i z pieca, pulpet - nie. Klops to również fiasko, pulpetem można niegrzecznie nazwać grubasa. Pulpet chyba z włoskiego, klops brzmi niemieckawo. Więcej różnic nie kojarzę. -- cute but psycho. things even out

  • Re: klops czy pulpet?

    klopsiki od pulpetów różnią się tym samym czym pulpeciki od klopsów.

  • Re: pulpety z indyka

    z jakiego mięsa robisz? imo najlepszy z indyka do pulpetów jest udziec

  • Pulpety, uwodzicielki i lodołamaczki serc

    Czyli podwójne standardy dla jeżycjadowych femme fatale. ;) Wiemy, że Matylda była zimna, a Paulinka robaczywa. A Pulpecja? Czy oprócz borejkowskiego pochodzenia, które wybiela wszystkie złe uczynki, jest jeszcze coś, co sprawia, że Pulpet nie jest zimny, ani robaczywy? Do Idusi trudno mi mieć

  • Re: klops czy pulpet?

    stopreformom napisała: > Czym się róznią od siebie klopsiki i pulpety? chcesz podac w sosie, czy na "sucho"? -- "leben und leben lassen"

  • klops czy pulpet?

    Czym się róznią od siebie klopsiki i pulpety? Oba kojarzę jako kuleczki z mięsa mielonego w sosie i nie mam pojęcia czy róznią się czymś poza nazwą?