Przepis na: Pulpety

Zgłoś błąd

Składniki( bułka , cebula , cebula , cukier , cukier , jajka , kurczak , listek laurowy , marchewka , natka pietruszki , pieprz , pietruszka , rodzynki , sól , sól , woda , żelatyna ):

  • filet z piersi kurczaka
  • czerstwa kajzerka namoczona w wodzie i dobrze odciśnięta
  • jajko
  • bardzo drobno pokrajana cebula
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
    wywar: 2 i pół szklanki wody
  • marchewka i pietruszka pokrojone w talarki
  • cebula pokrojona w plasterki
  • łyżeczka cukru
  • listek laurowy
  • łyżka rodzynek (niekoniecznie)
  • łyżka żelatyny
  • sól

Przepis:

Pulpety
Mięso wraz z bułką przepuść przez maszynkę. Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj łyżkę kaszy manny lub tartej bułki. Uformuj kulki wielkości dużego włoskiego orzecha (wyjdzie około 20).Do rondelka wlej wodę, wrzuć pozostałe składniki wywaru i gotuj przez 15 minut. Do wywaru ostrożnie włóż kulki mięsne i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Gotowe pulpety wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na półmisku lub w salaterce, przybierając talarkami marchewki, a może również rodzynkami, plasterkami jajka na twardo i zieloną pietruszką. Wywar przecedź. Żelatynę rozprowadź kilkoma łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuść w przecedzonym wywarze, zagotuj i odstaw. Stygnącą galaretą zalej pulpety. Postaw w chłodnym miejscu, żeby stężała. Pulpety podawaj na zimno. Możesz je przybrać cząstkami cytryny.

Pulpety - Zdjęcia

Pulpety - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Ludzie ratujcie! Twarde pulpety-co jest?

    Witam, skorzystałam z twoich rad. Pulpety wyszły wspaniałe. Okazało się, ze mąż lubi pulpety. Dziękuję.

  • Re: *pulpety w jarzynach*

    Ugotowalam rano ryz + pulpety, po rundzie bedzie smakowal taki obiadek. -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

  • patent na pulpety rybne

    wypatroszoną, bez łba i płetw ale nie oskrobaną rybę gotuje się w całości skóra razem z łuskami łatwiutko schodzi po gotowaniu potem rybę (z ośćmi i kręgosłupem) mieli się w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem i ma się ZDROWSZE (bo zawierające wapń) mięso rybie do zrobienia pulpetów -- Jednak

  • Kufte baghali - pulpety z bobu

    Przepis mniej więcej stąd: turmericsaffron.blogspot.com/2010/06/persian-dill-lima-beans-koofteh-koofteh.html SKŁADNIKI: (wyszło mi 12 pulpetów wielkości... knedli? Piłeczek pingpongowych?) 1/2 szklanki ryżu basmati, ugotowanego 1/4 kg mielonego mięsa, dowolnego, ale może nie wieprzowiny. :) Użyłam

  • Pulpet i Prudencja - na forum

    Pulpet i Prudencja. Smocze Pogotowie Przygodowe O książce na forum

  • pulpety

    czy pulpety pieczecie w piekarniku pod przykryciem? Jak długo i w jakiej temperaturze?

  • Re: Siarka w bakaliach, glutaminian w pulpecie it

    Bez przesady. Wystarczy czytac etykiety. Morele i sliwki kupowac naturalnie suszone. A w pulpetach glutaminian???? Nigdy tego nie dodaje do miesa. A jak kupujesz gotowy syf, to jesz syf. Kwestia wyboru.

  • pulpet i prudencja

    pulpet i prudencja sciagnij pulpet i prudencja; Odnosnik dla spakowanego pliku pulpet i prudencja: pulpet i prudencja .23379)

Czytaj więcej

  • Indyk

    Indyk

    W diecie niemowlęcia pojawia się już w 6. miesiącu, obok mięsa kurczaka i królika. Mięso indycze jest delikatne, chude i rzadko uczula (oczy-wiście podajemy je bez wywaru). Świetnie się nadaje do robienia pulpetów i kotletów mielonych, ponieważ jest zwarte i nie potrzebuje lepiszcza w postaci jajka.

  • Witaminy na zimę

    Witaminy na zimę

    Śniadanie Kaszka z wiśniami od 9. miesiąca kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym kilka wiśni bez pestek (mogą być mrożone)Umyj wiśnie i poczekaj, aż się rozmrożą. Pokrój na kawałki. Kaszkę przygotuj według przepisu na opakowaniu (na gęsto). Gdy przestygnie, zmieszaj ją z wiśniami.Obiad Pulpety

  • Przepisy na dania z jaj

    Przepisy na dania z jaj

    dzieci powyżej roku można to danie przygotować z dodatkiem tartego parmezanu zamiast oliwy.(1 porcja)Pulpet z jajeczkiem (powyżej 10. miesiąca)20 dag mielonego mięsa z indyka10 jajeczek przepiórczychłyżka płatków owsianychszczypta ulubionych przypraw (np. pieprz lub majeranek)szklanka domowego wywaru

  • Zagrajmy w kulki

    Zagrajmy w kulki

    dłoniach kulki. Jeżeli jest za rzadka, jeszcze schłodzić, jeśli za gęsta, dodać trochę gorącej kremówki i zamieszać. Kulki pokryć najbardziej ulubioną posypką lub kilkoma naraz! Gotowe kulki można długo przechowywać w lodówce ułożone na pergaminie do pieczenia ciast.Spaghetti z pulpetami 1/2 paczki

  • Mięta

    Mięta

    mięty dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów. Jeśli chcemy, by gorące danie (np. sos do pulpetów) nabrało oryginalnego smaku, możemy dodać doń nieco sproszkowanej mięty (z przeciętej torebki do zaparzania).

  • Tylko mięso!

    w formie połączonej z warzywami, takiej jak zupy jarzynowe z mięsem czy pulpety warzywno-mięsne. Może przyprawienie dań ziołami, np. estragonem pomoże? Warto też pamiętać o odpowiedniej ilości snu (około 12 godzin) i dużej porcji ruchu, które wpływają na apetyt dziecka.

  • Z mięsem czy bez?

    zmieszane z warzywami (polecam delikatne pulpety warzywno-mięsne, rybę z warzywami pieczoną w folii), a w pozostałe dni makaron lub kaszę z warzywami itp.

  • Kasza dla dziecka

    Kasza dla dziecka

    smażenia beztłuszczowego. Podawaj na podwieczorek, z musem owocowym lub kawałkami owoców, albo na kolację, z jogurtem naturalnym. (2-3 porcje) Pulpety (po 10. miesiącu) 100 g mięsa z piersi indyka żółtko 2 łyżki kleiku ryżowego lub kaszki owsianej posiekana natka pietruszki Umyj mięso, oczyść z błon

Dodaj swoją recenzję
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX