Przepis na: Pulpety

Zgłoś błąd

Składniki( bułka ,cebula ,cebula ,cukier ,cukier ,jajka ,kurczak ,listek laurowy ,marchewka ,natka pietruszki ,pieprz ,pietruszka ,rodzynki ,sól ,sól ,woda ,żelatyna ):

  • filet z piersi kurczaka
  • czerstwa kajzerka namoczona w wodzie i dobrze odciśnięta
  • jajko
  • bardzo drobno pokrajana cebula
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
    wywar: 2 i pół szklanki wody
  • marchewka i pietruszka pokrojone w talarki
  • cebula pokrojona w plasterki
  • łyżeczka cukru
  • listek laurowy
  • łyżka rodzynek (niekoniecznie)
  • łyżka żelatyny
  • sól

Przepis:

Pulpety
Mięso wraz z bułką przepuść przez maszynkę. Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj łyżkę kaszy manny lub tartej bułki. Uformuj kulki wielkości dużego włoskiego orzecha (wyjdzie około 20).Do rondelka wlej wodę, wrzuć pozostałe składniki wywaru i gotuj przez 15 minut. Do wywaru ostrożnie włóż kulki mięsne i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Gotowe pulpety wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na półmisku lub w salaterce, przybierając talarkami marchewki, a może również rodzynkami, plasterkami jajka na twardo i zieloną pietruszką. Wywar przecedź. Żelatynę rozprowadź kilkoma łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuść w przecedzonym wywarze, zagotuj i odstaw. Stygnącą galaretą zalej pulpety. Postaw w chłodnym miejscu, żeby stężała. Pulpety podawaj na zimno. Możesz je przybrać cząstkami cytryny.

Pulpety - Zdjęcia

Pulpety - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: PULPETY Z FASOLI?

    ZA JEDNYM GOTOWANIEM fasolka po bretońsku , a cześć na następny dzien lub zamrażąm ugotowaną fasolkę i mam pulpety z fasoli za jakis czas

  • Re: Piekarnik Miele vs Whippeta 6 sens

    Pulpety z whippeta :| To by mogło być popisowe danie!

  • Re: Galka muszkatalowa - do czego?

    O tak. Mielone, pulpety, i pasztet też. Do marynat jeszcze mi się przypomniało :)

  • Idiotyczne pytanie o pulpety

    Dostałam od kogoś pulpety z takim zawiesistym białym sosem. Ugotowałam do nich kaszę i taki mały pulpet, łyżka tego sosu były tak sycące, że do teraz nie jestem głodna a jadłam o 13.00. Jedząc nie czułam nadmiaru tłuszczu, klimat taki trochę baru mlecznego czy szkolnej stołówki, ale moim zdaniem

  • Re: obiadowo

    rozmraza sie wielki pulpet w warzywach, zrobie patata ..i obiad gotowy. SMACZNEGO -- * https://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vistula.html Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu

  • Re: Kapuśniak, a na drugie?

    Jajko w sosie koperkowym Jak mięso- filet z kurczaka z patelni, saute, z mixem sałat Albo sama sałata, bez mięsa pulpety drobiowe w sosie z ryżem

  • Re: A może wątek kulinarny XII

    PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 500 g mielonego mięsa drobiowego 1 puszka pomidorów 100-150 g żółtego sera 1 szklanka wody 1 cukinia sól, pieprz oregano przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki bułki tartej 1. Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy sól, pieprz, ewentualnie

  • Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

    PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 500 g mielonego mięsa drobiowego 1 puszka pomidorów 100-150 g żółtego sera 1 szklanka wody 1 cukinia sól, pieprz oregano przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki bułki tartej 1. Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy sól, pieprz, ewentualnie

Zobacz inne przepisy