Przepis na: Puchate pyzy
Zgłoś błąd
- średni ziemniak
- łyżka twarogu w żółtko
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Przepis:
Ziemniaka obierz, ugotuj, niech dobrze odparuje. Przepuść go przez praskę lub rozgnieć widelcem. Dodaj twaróg, pietruszkę i żółtko. Gdyby masa była zbyt rzadka, wsyp łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Przygotuj garnek do gotowania na parze (albo nylonowe sitko i zwykły garnek). Zagotuj wodę. Zmoczonymi rękami formuj z masy niewielkie kule (o średnicy ok. 3-4 cm). Ułóż pyzy na nadstawce do gotowania na parze (na zwykłym sitku gotuj po jednej). Przykryj garnek i gotuj 5-7 min. Musisz uważać, żeby nie gotować za długo, bo popękają. Ostrożnie zdejmuj pyzy z sitka. Ale... gdyby nawet się rozpadły, i tak będą smaczne.