Przepis na: Puchate pyzy

Zgłoś błąd

Składniki( jajka , natka pietruszki , twaróg , ziemniaki ):

  • średni ziemniak
  • łyżka twarogu w żółtko
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Przepis:

Puchate pyzy
Ziemniaka obierz, ugotuj, niech dobrze odparuje. Przepuść go przez praskę lub rozgnieć widelcem. Dodaj twaróg, pietruszkę i żółtko. Gdyby masa była zbyt rzadka, wsyp łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Przygotuj garnek do gotowania na parze (albo nylonowe sitko i zwykły garnek). Zagotuj wodę. Zmoczonymi rękami formuj z masy niewielkie kule (o średnicy ok. 3-4 cm). Ułóż pyzy na nadstawce do gotowania na parze (na zwykłym sitku gotuj po jednej). Przykryj garnek i gotuj 5-7 min. Musisz uważać, żeby nie gotować za długo, bo popękają. Ostrożnie zdejmuj pyzy z sitka. Ale... gdyby nawet się rozpadły, i tak będą smaczne.