Przepis na: Ptysie na s³ono z farszem beszamelowym

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( groszek ,koperek ,mas³o ,m±ka ,mleko ,natka pietruszki ,pieprz ,sok z cytryny ,sól ,szczypiorek ,szynka ):

  • szklanka ugotowanego zielonego groszku
  • kilka ³y¿ek posiekanego miêsa drobiowego (ugotowanego lub pieczonego) albo szynki
  • szklanka mleka
  • 2 ³y¿ki m±ki
  • 2 ³y¿ki mas³a
  • 2 ³y¿ki posiekanej zieleniny (pietruszki
  • koperku
  • szczypiorku)
  • ³y¿eczka (lub wiêcej) soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przepis:

Ptysie na s³ono z farszem beszamelowym
Przygotuj sos beszamelowy - na patelni lub w rondelku rozpu¶æ mas³o. Dodaj m±kê, dok³adnie wymieszaj. Wlewaj powoli zimne mleko, ca³y czas mieszaj±c, by nie potworzy³y siê grudki. Gotuj sos na ma³ym ogniu, wci±¿ mieszaj±c, a¿ uzyskasz g³adki, zagêszczony sos. Dopraw sokiem z cytryny, sol± i pieprzem. Gdy sos przestygnie, dodaj pozosta³e sk³adniki farszu i delikatnie wymieszaj. Bardzo smaczny jest sos beszamelowy z porem. Bia³± czê¶æ pora pokrój na cieniutkie plasterki. Du¶ na ma¶le, z dodatkiem odrobiny wody. Dodaj do sosu beszamelowego zamiast groszku, miêsa i zieleniny (ale równie dobrze mo¿esz po³±czyæ pora z miêsem). Ptysie z nadzieniem beszamelowym mo¿na zapiekaæ.