Przepis na: Ptysie na słono z farszem beszamelowym

Zgłoś błąd

Składniki( groszek , koperek , masło , mąka , mleko , natka pietruszki , pieprz , sok z cytryny , sól , szczypiorek , szynka ):

  • szklanka ugotowanego zielonego groszku
  • kilka łyżek posiekanego mięsa drobiowego (ugotowanego lub pieczonego) albo szynki
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny (pietruszki
  • koperku
  • szczypiorku)
  • łyżeczka (lub więcej) soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przepis:

Ptysie na słono z farszem beszamelowym
Przygotuj sos beszamelowy - na patelni lub w rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Wlewaj powoli zimne mleko, cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki. Gotuj sos na małym ogniu, wciąż mieszając, aż uzyskasz gładki, zagęszczony sos. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdy sos przestygnie, dodaj pozostałe składniki farszu i delikatnie wymieszaj. Bardzo smaczny jest sos beszamelowy z porem. Białą część pora pokrój na cieniutkie plasterki. Duś na maśle, z dodatkiem odrobiny wody. Dodaj do sosu beszamelowego zamiast groszku, mięsa i zieleniny (ale równie dobrze możesz połączyć pora z mięsem). Ptysie z nadzieniem beszamelowym można zapiekać.