Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ptysie na s³ono z farszem beszamelowym
Sk³adniki( groszek ,koperek ,mas³o ,m±ka ,mleko ,natka pietruszki ,pieprz ,sok z cytryny ,sól ,szczypiorek ,szynka ):
- szklanka ugotowanego zielonego groszku
- kilka ³y¿ek posiekanego miêsa drobiowego (ugotowanego lub pieczonego) albo szynki
- szklanka mleka
- 2 ³y¿ki m±ki
- 2 ³y¿ki mas³a
- 2 ³y¿ki posiekanej zieleniny (pietruszki
- koperku
- szczypiorku)
- ³y¿eczka (lub wiêcej) soku z cytryny
- pieprz
- sól
Przepis:

Przygotuj sos beszamelowy - na patelni lub w rondelku rozpu¶æ mas³o. Dodaj m±kê, dok³adnie wymieszaj. Wlewaj powoli zimne mleko, ca³y czas mieszaj±c, by nie potworzy³y siê grudki. Gotuj sos na ma³ym ogniu, wci±¿ mieszaj±c, a¿ uzyskasz g³adki, zagêszczony sos. Dopraw sokiem z cytryny, sol± i pieprzem. Gdy sos przestygnie, dodaj pozosta³e sk³adniki farszu i delikatnie wymieszaj. Bardzo smaczny jest sos beszamelowy z porem. Bia³± czê¶æ pora pokrój na cieniutkie plasterki. Du¶ na ma¶le, z dodatkiem odrobiny wody. Dodaj do sosu beszamelowego zamiast groszku, miêsa i zieleniny (ale równie dobrze mo¿esz po³±czyæ pora z miêsem). Ptysie z nadzieniem beszamelowym mo¿na zapiekaæ.